Pogrom: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
MerlIwBot (diskussion | bidrag)
m Robot tilføjer gl:Pogrom
KryhlMJ (diskussion | bidrag)
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
'''Pogrom''' ([[Russisk (sprog)|russ.]]: ''погром,'' ødelæggelse) betegner forfølgelser af jøder. Betegnelsen beskrev oprindeligt de voldsomme og blodige [[jødeforfølgelser]] som forekom i [[Rusland]] før revolutionen [[1917]]. Disse pogromer krævede flere tusinde ofre, hvoraf en del skyldtes [[zar]]ens [[sikkerhedspoliti]] [[Okhrana]]. Begrebet pogrom er siden blevet udbredt til også at omfatte andre jødeforfølgelser, som f.eks. de der fandt sted i nazi-Tyskland og i bl.a. Polen i 1950'erne.
'''Pogrom''' ([[Russisk (sprog)|russ.]]: ''погром,'' ødelæggelse) betegner forfølgelser af jøder. Betegnelsen beskrev oprindeligt de voldsomme og blodige [[jødeforfølgelser]] som forekom i [[Rusland]] før og efter bolsjevikkernes statskup i [[1917]]. Disse pogromer krævede flere tusinde ofre, hvoraf en del skyldtes [[zar]]ens [[sikkerhedspoliti]] [[Okhrana]]. Begrebet pogrom bruges generelt til at betegne jødeforfølgelser, som f.eks. de der fandt sted i nazi-Tyskland samt i Østeuropa og i Mellemøsten i 1950'erne.


[[Kategori:Jødisk historie]]
[[Kategori:Jødisk historie]]

Versionen fra 14. nov. 2012, 18:34

Pogrom (russ.: погром, ødelæggelse) betegner forfølgelser af jøder. Betegnelsen beskrev oprindeligt de voldsomme og blodige jødeforfølgelser som forekom i Rusland før og efter bolsjevikkernes statskup i 1917. Disse pogromer krævede flere tusinde ofre, hvoraf en del skyldtes zarens sikkerhedspoliti Okhrana. Begrebet pogrom bruges generelt til at betegne jødeforfølgelser, som f.eks. de der fandt sted i nazi-Tyskland samt i Østeuropa og i Mellemøsten i 1950'erne.