Forskel mellem versioner af "Den finske krig"

Spring til navigation Spring til søgning
3 bytes tilføjet ,  for 7 år siden
m
(→‎Våbenhvilen i Lohteå: rettet intern henvisning)
I mellemtiden angreb [[Royal Navy|den britiske marine]] i august 1807 [[København]] i [[Københavns bombardement|slaget om København]], og den britisk-russiske krig brød ud. Under henvisning til aftaler fra 1780 og 1800, krævede den russiske zaren, at Sverige skulle afspærre [[Østersøen]] for alle fremmede krigsskibe. Efter to måneders overvejelser meddelte Sverige, at landet ikke kunne overholde aftalerne, da franske styrker beherskede de vigtigste østersøhavne.
 
De russiske styrker havde godt kendskab til Finlands topografi efter at have invaderet landet to gange i løbet af de foregående hundrede år. Russerne havde også god indsikt i det svenske forsvar i den finske del af landet, blandt andet fra flere svensk-finske officerer, som var gået i landflygtighed efter at hahave værtværet med i [[Anjalaforbundet]]; den fremmeste blandt dem var general [[Göran Magnus Sprengtporten]].
 
De fleste svenske officerer var skeptiske med hensyn til Sveriges mulighed for at modstå den store og krigsvante russiske hær, og mange svenskere var allerede før krigsudbruddet overbeviste om, at den finske del af riget før eller siden ville blive underlagt Rusland. Den svenske kongen havde imidlertid stor tiltro til landets forsvarsevne og var en stærk modstander af Frankrigs hersker Napoleon.
93.383

redigeringer

Navigationsmenu