British Columbia: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m r2.7.3) (Robot tilføjer sq:Kolumbia Britanike
Minsbot (diskussion | bidrag)
m r2.7.2) (Robot: Ændrer eu:Britainiar Kolunbia til eu:Columbia Britainiarra
Linje 66: Linje 66:
[[es:Columbia Británica]]
[[es:Columbia Británica]]
[[et:Briti Columbia]]
[[et:Briti Columbia]]
[[eu:Britainiar Kolunbia]]
[[eu:Columbia Britainiarra]]
[[fa:بریتیش کلمبیا]]
[[fa:بریتیش کلمبیا]]
[[fi:Brittiläinen Kolumbia]]
[[fi:Brittiläinen Kolumbia]]

Versionen fra 25. nov. 2012, 02:04

Britisk Columbia
[[Provinser og territorier i Canada|Provins]]
Våben
Officielt navn: British Columbia
Land Canada Canada
Officielt sprog Engelsk (de facto)
Hovedstad Victoria
Største by Vancouver
Areal 944.735 km²
Indbyggertal 4.419.974 (2009)
 - tæthed 4,7
Grundlagt nr. 7, 1871
Premierminister [[Christy Clark]]
British Columbia
British Columbia
British Columbia
Hjemmeside: [[1] www.gov.bc.ca/%20www.gov.bc.ca]]

Britisk Columbia, eller British Columbia, er en canadisk provins beliggende i Vestcanada ved Stillehavet. Vigtige byer er blandt andre hovedstaden Victoria, Vancouver og Abbotsford.

Britisk Columbia har ca. 4.095.900 (2001) indbyggere, dækker 944.735 km² og er således den tredjestørste af de ti provinser både hvad befolkning og areal angår. Premierministeren er den konservative politiker Gordon Campbell. Britisk Columbia blev en provins i 1871. Økonomien har traditionelt været baseret på skovbrug.

Provinsens største ø er Vancouver Island.

Opdagelsen af guld i Canada 1858 startede et væddeløb med mere end 30.000 guldgravere, som kom op ad Fraserfloden. De fleste kom fra guldfelterne i Californien. Af frygt for, at amerikanerne skulle overtage området, suspenderede den britiske regering det monopol, som the Hudson's Bay Company hidtil havde haft, og erklærede direkte kontrol over området. Kronkolonien Britisk Columbia blev udråbt af guvernør James Douglas i dronning Victorias navn den 19. november 1858.

Denne ceremoni fandt sted på den øverste etage i the Big House i Fort Langley. Dette er forklaringen på, at Fort Langley kaldes the Birthplace of B.C. I 1871 blev Britisk Columbia medlem af det nye Dominion of Canada, hvis grænser gik nu fra Atlanterhavet til Stillehavet.

Geografi

Landskaber

I syd ved vestkysten ligger øerne Vancouver Island og i nord øhavet Haida Gwaii. Bjergkæden Coast Mountains følger paralelt Britisk Columbias vestkyst. I syd ligger det tyndt befolkede Lower Mainland med Fraser Valley. I grænseområdet til Alberta befinder sig Rocky Mountains og ved grænsen til Alaska ligger provinsens højeste bjerg Mount Fairweather 4663 m.

Floder og søer

Den længste floder er Columbia River, Fraser River og Peace River. Floden Fraser er en vigtig trafikåre i den sydlige del af provinsen. Flere floder bruges også til energiudvinding, efter at der overalt i provinsen er bygget dæmninger. Nogle af fjordene er dog overladt til naturen for bl.a. at beskytte laksen.

De største søer er Williston Lake, Kootenay Lake og Okanagansee.

Eksterne henvisninger/kilder

Skabelon:Link GA