Forskel mellem versioner af "Sejlbare floder"

Spring til navigation Spring til søgning
168 bytes tilføjet ,  for 8 år siden
ingen redigeringsopsummering
m (formatering)
==Sejlbare floder==
For at en vandstrækning kan klassificeres som en [[vandvej]], kræves det at den er sejlbar. For at den kan være sejlbar, kræves følgende kriterier opfyldt:
Vanddybden skal være tilstrækkelig stor, til at skibe kan besejle den.
Bredden skal være tilstrækkelig stor til, at skibe kan komme igennem.
Strømforholdene skal være af en karakter som gør det muligt, at besejle den sikkert.
 
===QuadalquivirGuadalquivir===
Er den næstlængste flod i [[Spanien]] og den længste i [[Andalusien]].
[[Andalusien]] er en region i det sydligste [[Spanien]].
Floden er 657 [[kilometer]] lang og afvander et [[areal]] på ca. 58 tusinde kvadratkilometer, så det er et kæmpe stort areal.
Floden har sit udspring, altså der hvor floden "slutter, i [[Canada]] de Las Fuentes oppe i bjergene, som hedder [[Cazorla]] - bjergene i [[Jaénprovinsen]] og flyder gennem [[Córdoba]] og [[Sevilla]] og "munder ud" i [[Cádizbugten]] ved fiskerlandsbyen [[Bonanza]] i [[Sanlúcar de Barrameda]], hvor den tilflyder [[Atlanterhavet]].
 
Guadalquivir er den eneste store flod i [[Spanien]], hvor man kan navigere. I dag er den sejlbar til [[Sevilla]], men før i tiden, antikkens Rom, var den sejlbare til Córdbar.
Der er en ældgammel by, ved navn [[Tartessos]], som burde ligge ved Quadalquivirs udmunding, men man har ikke fundet stedets beliggenhed endnu.
 
===Thames/Themsen===
Flodens længde er 346 km og fylder 150 tusinde [[kvadratmeter]].
Thames er den længste flod i [[England]], men kun den næste største i [[Storbritannien]].
Floden flyder gennem det sydlige England. Den er bedst kendt fordi den nedre del af floden flyder gennem det Centrale [[London]].
Floden udspringer i de lave [[Cotswoldsbjerge]] nær [[Cirencester]] i SV – [[England]] og løber mod øst til [[Oxford]], hvor flodløbet mod tilløb af floden [[Cherwell]] mod syd igennem en sænkning mellem Chiltern- og Downshøjdedragene. Herfra løber Themsen ved [[Reading]] igen mod øst gennem [[Windsor]], [[Eton]] og [[London]] til et tragtformet bugt mellem Kent og Essex ved udløbet i Nordsøen mod øst.
Themsen har været en centrale lokaliseringsfaktor for den sydengelske udvikling, både industrielt og handelsmæssigt, med London som centrum. Under begyndelsen af industrialisering blev Themsen forbundet med indlandsveje med kanaler og floder. Den blev brugt til varetransportvej, men nu bruges den som sightseeing, fritidssejlads, så dens varetransportvej har mistet sin betydning.
Floden krydses af mange broer fx en bro som hedder [[Tower Bridge]].
Vandet er fersk fra [[London]] og ind i landet, men fra London af og ud til havet bliver det mere og mere saltet.
Flodens ”helbred” har det lige p.t godt, men før i tiden var den meget forurenet.
 
===Glomma===
Glomma er en [[norsk]] flod, med sine 617 km lang er den norges absolut største flod. Den har sine kilder i [[Tydalsfjellene]] og løber gennem [[Østerdalen]] ud i [[Oslofjorden]] ved [[Fredrikstad]]. Glomma har vandtilførsel fra 11 større vandløb fra vest og 4 elve fra øst. Nedbørsområdet dækker 13 % af Norges samlede areal.
Der er rig mulighed for at fange en del fisk, især [[Ørred]] og [[Stalling]] fisk, samt campe og sejle.
Glomma danner Nordeuropas vandrigeste [[vandfald. Det er en dejlig, fredelig flod. Anbefales af alle folk som har været der]].
 
===Rhinen===
Navnet Rhinen kommer af oldkeltisk Renos, der betyder ”den som flyder”. Rhinen er et af de længste floder, som udspringer sig fra de schweiziske Alper, ned til den hollandske Nordsøkyst. Med sine 1320 km lange flod og et afvandingsområde på 244.400km², er Rhinen Europas tredje længste flod efter floderne [[Volga]] og [[Danou]]. Men økonomisk set, er den mere betydningsfuld end nogle anden flod i Europa. Ikke nok med den har en stor betydning for økonomien i [[Europa]], er den os et af verdens vigtigste trafikkorriderede floder. Der løber flere kilometer jernbaner, motorveje og olierørledninger med Rhinen. Men floden er os et stort forbindelsesled, fra Nordsøen til Mellemeuropa samt via det tilsluttede kanalnet også til [[middelhavet]]. Der bliver transporteret stykgods og containere hver dag, med store skibe, som der kører til hele Europa. Rhinen har også meget historie bag sig, som både er dannet politisk og kulturelt. Med Cæsars erobringer i [[Gallerkrigen]] kom Rhinen til at danne grænse mellem [[Romerriget]] og det frie [[Germanien]]. Til at bevogte floden, blev der sat flere forskellige legionslejre og kasteller, som faktisk var med til at udvikle de store byer som [[Basel]], [[Mainz]], [[Köln]], Strasbourg og masser andre. Helt frem til 2. Verdenskrig har store magter kæmpet om at besidde den magtfulde flod, som er en af de vigtigste handelsveje i Europa. Frankrig har således påstået, at det var en historisk hævd på floden. Men floden er dog også rigtig forurenet, og man har prøvet at udbygge forskellige maskiner, og måder til at rense den, men alt er mislykkedes, og i dag står den stadig forurenet, hvilket den har været flere årtier.
 
===Marne===
Det er en biflod til floden [[Seinen]] der løber gennem [[Paris]] i [[Frankrig]]. Marne-floden er ca. 520 km lang, og har en afvandingsområde på ca. 12.800 km².
Floden er sejlbar på de nederste 180 km fra udløbet i [[Seinen]] ved [[Charenton]] i [[Paris]] til [[Épernay]]; herfra bliver flodtrafikken ført i kanal til Vitry-le-François, hvor kanalen deler sig i Marne-Rhin-Kanalen og Marne-Saône-Kanalen. Marne var især frem til midten af 1900tallet et vigtigt led i den franske flod- og kanal trafik. Den er især kendt for [[Slaget ved Marne]], som fandt sted 1914 og var et af de første store slag under [[1. verdenskrig]].
2

redigeringer

Navigationsmenu