Forskel mellem versioner af "Richard Arkwright"

Spring til navigation Spring til søgning
175 bytes tilføjet ,  for 8 år siden
ingen redigeringsopsummering
(Ny side: Indledning: Sir Richard Arkwright (23 December 1732 - 3. august 1792) blev født i Preston som den yngste af tretten børn, søn af en skrædder . Penge var ikke tilgængelig til at sen...)
 
Sirir Richard Arkwright (23 December 1732 - 3. august 1792) var en engelsk barber og opfinder, der blev født i byen Preston somumildbart nord for Liverpool. Han var den yngste af tretten børn, og søn af en skrædder [1]. Penge var ikke tilgængelig til at sende ham i skole, men hans fætter Ellen lærte ham at læse og skrive. [2]
 
Richard Arkwright var englænder som var med til at opfinde Spinningframe selv om alle hans patenter til sidst blev ophævet, er han ofte krediteret med at opfinde Spinningframe, senere omdøbt til Waterframe efter overgangen til vandkraft.
Indledning:
Han har også patenteret en karte motor, der kunne omdanne rå bomuld [3] til garn [4]. Han var en førende iværksætter af den industrielle revolution [5]. Arkwright betragtes som faderen til den moderne industrielle fabrik, og hans opfindelser var en katalysator [6] for den industrielle revolution. [7]
Sir Richard Arkwright (23 December 1732 - 3. august 1792) blev født i Preston som den yngste af tretten børn, søn af en skrædder . Penge var ikke tilgængelig til at sende ham i skole, men hans fætter Ellen lærte ham at læse og skrive.
[[Fil:Arkwright Richard 1790.jpg|thumbnail|Richard Arkwright by Joseph Wright of Derby]]
Richard Arkwright var englænder som var med til at opfinde Spinningframe selv om alle hans patenter til sidst blev ophævet, er han ofte krediteret med at opfinde Spinningframe, senere omdøbt til Waterframe efter overgangen til vandkraft.
Han har også patenteret en karte motor, der kunne omdanne rå bomuld til garn . Han var en førende iværksætter af den industrielle revolution . Arkwright betragtes som faderen til den moderne industrielle fabrik, og hans opfindelser var en katalysator for den industrielle revolution.
 
==Liv og arbejde==
Richard Arkwright levede fra 1732 til 1792 . Jeg blev født i Preston i en fattig familie som det trettende barn. Da familien var meget fattige havde de ikke råd til at sende ham i skole. Derfor lærte han at skrive og læse af hans kusine Ellen. Han fik uddannelsen som barber. Han tjente også en del penge på handle af midler til hårfarvning. I 1762 startede han en paryk forretning. I 1769 tog han patent på den første spindemaskine, som han senere anvendte i flere nyoprettede bomuldsmøller. Han blev omtale lidt forskelligt, nogle så ham som en dygtig forretningsmand og andre som en brutal og hensynsløs udnytter. Han blev meget velhavende og blev adlet i 1786.
 
 
==Opfindelser:==
Det var i Richard Arkwrights tid som barbere, han for første gang blev introducerede til spindere og vævere . Dette blev han, da han i 1761, efter hans andet ægteskab til Margaret Biggins, fik penge nok til at udvide hans barbere forretning til også at kunne sælge parykker . For at lave disse parykker måtte han rejse rund for at samle hår. På disse rejser hørte han for første gang, om forsøgende på at produktioner nye maskiner til tekstil industrien . På Hans rejser mødte han også John Kay, som var en urmager fra Warrington, som var ved at fremstille en ny spindingsmaskine sammen med en anden mand ved navn Thomas Highs . De havde dog ikke penge nok til at gennemføre projektet, hvilket senere ville få stor betydning for Richard Arkwrights senere beskæftigelse .
Da parykkerne gik af mode, begyndte Richard Arkwright at opfinde mekaniske maskiner til tekstil industrien, hovedsaligt til spindings og vævnings industrien, hvilket skulle blive hans vej til rigdom og succes .
 
 
==Spinningframe/Water frame:==
 
 
 
 
 
 
Spinningframe/Water frame:
I modsætning til andre spindemaskiner var Richard Arkwrights Waterframe lavet, så den kunne drives mekanisk . Mekanikken bag Waterframen var vandmøllen som blev udnyttet som trækkraft. Spinningframen blev første gange eksperimenteret med i en bomuldsmølle med heste. Hestegang blev dog for dyr i drift og man valgte derfor at finde en ny trækkraft til maskinen. I 1771 blev der anlagt en mølle i Cronford i Denvant som var den første til at bruge vandkraft , derved blev Spinningframe omdøbt til Waterframe. I det efterfølgende årti anlagde Arkwright fire nye vandhjulsdrevne bomuldsmøller , og således blev han en af fremgangsmændene som vendte op og ned på bomuldsindustrien .
 
===Anvendelse:===
I Arkwrights Waterframe udnyttes princippet fra vingespindlen . Da maskinen er mekanisk, skal det forspundene garn blot anbringes korrekt, og maskinen blot trækkes rundt, så udfører den selv spindingsprocessen . I maskinen sidder det forspundene garn på spolerne øverst oppe.
Principskitsen til venstre viser princippet i Arkwrights Waterframe. På denne skitse ses spolen med det forspundede garn ved D .
14

redigeringer

Navigationsmenu