Forskel mellem versioner af "Oktoberrevolutionen"

Spring til navigation Spring til søgning
1.857 bytes tilføjet ,  for 8 år siden
ingen redigeringsopsummering
m (r2.7.2+) (Robot tilføjer fy:Oktoberrevolúsje)
[[Fil:Soviet Union, Lenin (55).jpg|thumb|180px|Lenin taler til arbejderne]]
'''Oktoberrevolutionen''' var anden del af den [[Den Russiske Revolution 1917|russiske revolution i 1917]], hvor det gennem et [[statskup]] lykkedes [[bolsjevik]]kerne at styrte den russiske regering og [[zaren]]. Den første del kaldes [[Februarrevolutionen (Rusland)|Februarrevolutionen]]. Oktoberrevolutionen blev organiset og ledet af [[Lev Trotskij]],[[Vladimir Lenin]] og [[Pavel Dybenko]]. Efter [[den Russiske Borgerkrig]] ([[1918]]-[[1921]]) blev Lenin leder af [[Sovjetunionen]].
 
Oktoberrevolutionen blev ledet af [[Vladimir Lenin]], der, efter [[den Russiske Borgerkrig]] (1918-1921), blev den første leder af [[Sovjetunionen]].
 
Den [[25. oktober]] (efter den [[julianske kalender]], [[7. november]] efter den [[gregorianske kalender]]) gjorde arbejdermilitser fra [[Bolsjevik]]partiet (kommunisterne) og [[Petrograd]]s [[Sovjet (råd)|sovjetråd]] ([[Den Røde Garde (Rusland)|Den Røde Garde]]) oprør mod den provisoriske regering i [[Petrograd]]. Oprøret i [[Petrograd]], der blev koordineret af Trotskij, forløb for størstedelens vedkommende uden blodsudgydelser. Den [[Røde Garde]] overtog kontrollen med regeringsfaciliteterne. Om natten mellem den 7. og den [[8. november]] (25-26 oktober, [[Julianske kalender|JK]]) angreb de og overtog [[Vinterpaladset]]. Den 8. november blev den officielle dato for revolutionen efter overgangen til den gregorianske kalender i 1918.
 
Oktoberrevolutionen adskilte sig fra [[februarrevolutionen]] ved, at den ikke voksede ud af en masseopstand, og ved at den var planlagt – skønt den altså ikke gik efter planen. Oprettelsen af [[Folkekommissærernes Råd]] indebar ikke mere, end at bolsjevikkerne nu havde magten i Petrograd, men i begyndelsen af november fik de efter hårde kampe også kontrollen over [[Moskva]].
 
I [[1918]] sluttede det nye styre [[fred]] med [[Tyskland]] og trak sig ud af [[Første Verdenskrig]]. Dette blev dråben, der fik bærret til at flyde over for styrets modstandere – både ind- og udenlands. Omfattende væbnet opstand mod det bolsjevikiske styre begyndte, og [[Den Russiske Borgerkrig]] var en realitet. Den skulle vare de næste tre år, og først derefter var den bolsjevikiske magtovertagelse endeligt sikret. [[Sovjetunionen]] blev oprettet i [[1922]].
 
 
== Se også ==
Anonym bruger

Navigationsmenu