Forskel mellem versioner af "Oktoberrevolutionen"

Spring til navigation Spring til søgning
25 bytes tilføjet ,  for 8 år siden
ingen redigeringsopsummering
Oktoberrevolutionen blev ledet af [[Vladimir Lenin]], der, efter [[den Russiske Borgerkrig]] (1918-1921), blev den første leder af [[Sovjetunionen]].
 
Den [[25. oktober]] (efter den [[julianske kalender]], [[7. november]] efter den [[gregorianske kalender]]) gjorde arbejdermilitser fra [[Bolsjevik]]partiet (kommunisterne) og [[Petrograd]]s [[Sovjet (råd)|sovjetråd]] ([[Den Røde Garde (Rusland)|Den Røde Garde]]) oprør mod den provisoriske regering i [[Petrograd]]. Oprøret i [[Petrograd]], der blev koordineret af Trotskij, forløb for størstedelens vedkommende uden blodsudgydelser. Den [[Røde Garde]] overtog kontrollen med regeringsfaciliteterne. Om natten mellem den 7. og den [[8. november]] (25-26 oktober, [[Julianske kalender|JK]]) angreb de og overtog [[Vinterpaladset]]. Den 8. november blev den officielle dato for revolutionen efter overgangen til [[den gregorianske kalender]] i [[1918]].
 
Oktoberrevolutionen adskilte sig fra [[Februarrevolutionen (Rusland)|februarrevolutionen]] ved, at den ikke voksede ud af en masseopstand, og ved at den var planlagt – skønt den altså ikke gik efter planen. Oprettelsen af [[Folkekommissærernes råd]] indebar ikke mere, end at bolsjevikkerne nu havde magten i Petrograd, men i begyndelsen af november fik de efter hårde kampe også kontrollen over [[Moskva]].
 
I [[1918]] sluttede det nye styre [[fred]] med [[Tyskland]] og trak sig ud af [[Første1. Verdenskrigverdenskrig]]. Dette blev dråben, der fik bærret til at flyde over for styrets modstandere – både ind- og udenlands. Omfattende væbnet opstand mod det bolsjevikiske styre begyndte, og [[Den Russiske Borgerkrig]] var en realitet. Den skulle vare de næste tre år, og først derefter var den bolsjevikiske magtovertagelse endeligt sikret. [[Sovjetunionen]] blev oprettet i [[1922]].
 
 
Anonym bruger

Navigationsmenu