Vorarlberg: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
ZéroBot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (Robot tilføjer ie:Vorarlberg
Linje 67: Linje 67:
[[hy:Ֆորալբերգ]]
[[hy:Ֆորալբերգ]]
[[id:Vorarlberg]]
[[id:Vorarlberg]]
[[ie:Vorarlberg]]
[[is:Vorarlberg]]
[[is:Vorarlberg]]
[[it:Vorarlberg]]
[[it:Vorarlberg]]

Versionen fra 23. dec. 2012, 04:32

Vorarlberg er den vestligstbeliggende delstat i Østrig og ligger mellem Bodensee, Rhinen og Arlbergpasset. Vorarlberg grænser mod Tyskland (Bayern), Schweiz (St. Gallen og Graubünden) og Liechtenstein samt den østrigske delstat Tyrol. Delstaten har flere vintersportssteder, og turisme er en vigtig indtægtskilde.

Den tyske dialekt, som tales i Vorarlberg (alemannisk) er nærmere beslægtet med dialekterne i Schweiz og det sydvestlige Tyskland end med de bairiske dialekter i resten af Østrig.

Geografi

Vorarlberg er adskilt fra Tyrol og resten af Østrig gennem Arlbergpasset (1793 m), som også er baggrund for delstatens navn ("før Arlberg"). De største floder i Vorarlberg er Rhinen (som danner grænse mod Schweiz), Ill, Bregenzer Ach og Dornbirner Ach.

Administrativ inddeling

Vorarlberg er inddelt i 96 kommuner (Gemeinden) i fire bezirke, som er opkaldt efter sine forvaltningssteder:

Historie

I løbet af 1400- og 1500-tallet blev størstedelen af Vorarlberg erhvervet af habsburgerne. Før den tid havde området tilhørt forskellige grevehuse, bl.a. greverne af Montfort og Tübingen.

Vorarlberg blev længe administreret fra Innsbruck i Tyrol (indtil 1805 som en del af Vorderösterreich), men fik selvstyre i 1861. Efter første verdenskrig blev der holdt en folkeafstemning om en tilslutning til Schweiz, som blev støttet af 80 % af indbyggerne. Alligevel forblev Vorarlberg tilhørende den nyoprettede republik Østrig, nu som delstat. Bortset fra perioden 19381945, da Vorarlberg indgik i Reichsgau Tirol-Vorarlberg sammen med Nord-Tirol, har Vorarlberg været en selvstændig delstat i Østrig.

Eksterne henvisninger