Forskel mellem versioner af "Punjabi"

Spring til navigation Spring til søgning
443 bytes fjernet ,  for 7 år siden
ingen redigeringsopsummering
|rangliste=Ca. 11.
|familie=[[Indoeuropæisk]]; [[indoiransk]]; [[indoarisk]]
|nation=[[Punjab (Indien)|Delstaten Punjab (Indien)]] . Sproget har ingen officiel status i Pakistan.
|sprognævn=Ingen
|iso1=pa
 
'''Punjabi''' (Gurmukhi skriften = ਪੰਜਾਬੀ , Shahmukhi skriften = پنجابی ), udtales mere korrekt "pan'cha'bi" er navnet på sproget fra [[Punjab]]-regionen, som er delt mellem [[Pakistan]] ( 205.345 km2) og [[Indien]] (50.362 km2). Det er et [[indoiransk]] sprog og dermed også [[indoeuropæisk]]. Det ligger ca. [[:en:List_of_languages_by_number_of_native_speakers|nr. 11]] blandt verdens mest talte sprog, med sine godt 88.000.000 brugere.
Punjabi tales først og fremmest i Punjab-regionen og nogle af de tilstødende regioner, så som Kashmir. Et stort antal Punjabier er immigreret til det meste af verdnen, dog særligt til de engelsktalende lande. I England[[Immigranter]]nes ogefterkommere Canadakan ersproget punjabii hhv.meget detvarierende 2.grader, ogalt 4fra intet til flydende. mestFlertallet af danskere med pakistank afstamning har deres rødder taltefra sprogregionen.
 
Punjabi er kendetegnet ved at være sprogligt diverst, farverigt og ikke mindst at tilhøre folk med et forskelligt religiøst tilhørsforhold.
 
Punjabi tales først og fremmest i Punjab-regionen og nogle af de tilstødende regioner, så som Kashmir. Et stort antal Punjabier er immigreret til det meste af verdnen, dog særligt til de engelsktalende lande. I England og Canada er punjabi hhv. det 2. og 4. mest talte sprog.
 
[[Immigranter]]nes efterkommere kan sproget i meget varierende grader, alt fra intet til flydende. Flertallet af dansk-pakistanere har deres rødder fra Punjab eller nabo-regioner hvor der tales forskellige dialekter.
 
== Historisk baggrund ==
[[Fil:Punjab map.svg|thumb|500px|Punjab-regionen. ]]
 
Betegnelsen har sin rod i de persiske ord panj 'fem' og ab 'flod',
femflodslalandet, med andre ord "De fem floders land" (punjabi: "panj dariyawa di dharti"). Floderne benævnes fra vest mod øst hhv.
[[Jhelum]], [[Chenab]], [[Ravi]], [[Sutlej]] og [[Beas]].
Floderne dannes i [[Himalaya]]bjergene oppe i Kashmir, og munder ud i [[Indus]]-floden.
Punjabi opstod formenligt som sit eget sprog omkring 1100-talletår 1000 e.kr. Sprogets udvikling gennemhar cirkaværet 1000båret år kan i høj grad tilskrivesaf datidens muslimske poeter, ogmens bevarelsen i demoderne seneretider årkan detilskrives indiskesikherne Sikhers ihærdige forsøg på bevarelse, grundet deres religiøse følelser tili sprogetIndien.
 
I Syd asiens historie, der har Punjab altid indtaget en central plads både pga. områdets frugtbarhed takket været flodsystemerne, og ikke mindst pga. beliggenheden som indfaldsvejen fra Centralasien, Persien og Arabien, Alexander den store m.v, hvorfra forskellige riger gennem tiderne søgte frem til Punjabs flodsletter.
 
Disse talrige interaktioner med forskellige folkefærd har gjortgøre, at sproget i høj grad låner sine ord. Det helt centrale lånesprog er persisk og dernæst arabisk m.fl.og Vægtningen af låneord afhænger af brugerenflere.
 
 
== Geografien ==
[[Fil:Punjab map.svg|thumb|500px350px|left|Punjab-regionen. Et grænsseland mellem Indien og Pakistan]]
 
Det punjabiske [[land]] [[Indien|blev opdelt]] mellem Indien og Pakistan i [[1947]] og senere ved en yderligere opdeling af den indiske del. Den fælles punjabiske kulturskat synes dog at være en forenende faktor på trods af forskellige nationale, politiske og religiøse tilhørsforhold.
 
Punjabi har siden 1966 været officielt sprog i den indiske delstat [[Punjab (Indien)|Punjab]], men tales også i vid udstrækning i delstaterne [[Haryana]], [[Himachal Pradesh]] samt i Indiens hovedstad, [[New Delhi]]. Punjabierne udgør [[Pakistan]]s største folkefærd, men punjabi sproget har ingen officiel status. Detog punjabiske folk brugerer derfor ihastigt stigendedalende, gradisær urdui og engelskstorbyerne.
 
Punjabi tales også som mindretalssprog i adskillige immigrantlande, særligt i [[Storbritannien]], [[Canada]] og [[USA]]. Det er også sproget som bruges i den moderne populære [[Bhangra]]-musik.
 
== Dialekter ==
[[Fil:Dialects Of Punjabi.jpg|thumb|500px250px|Dialekter i Punjab]]
Majhi-dialekten betragtes som standard punjabi. [[Dialekt]]en tales i blandt andet [[Lahore]] (Pakistan) og Amritsar (Indien). Der findes en række andre dialekter, hvoraf nogle idag betragtes som separate sprog, særligt Pothohari (i Kashmir og det nord-vestlige Punjab) og Saraiki (i syd Punjab).
 
=== Sprogets dialekter ===
 
Majhi-dialekten betragtes som standard punjabi. [[Dialekt]]en tales i blandt andet [[Lahore]] (Pakistan) og Amritsar (Indien). Der findes en række andre dialekter, hvoraf nogle idag betragtes som separate sprog, særligt Pothohari (i Kashmir og det vestlige Punjab) og Saraiki (i syd Punjab).
Punjabi er både kulturelt og sprogligt særligt tilknyttet til landdistriktet, hvor brugerne ligeledes oftere vil kunne beherske sproget i sin renere form.
 
Anonym bruger

Navigationsmenu