Fastfood: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m r2.6.8) (Robot: Ændrer vep:Fast-fud til vep:Fastfud
Xqbot (diskussion | bidrag)
m r2.7.3) (Robot: Ændrer de:Fastfood til de:Fast Food
Linje 58: Linje 58:
[[co:Fast food]]
[[co:Fast food]]
[[cs:Fast food]]
[[cs:Fast food]]
[[de:Fastfood]]
[[de:Fast Food]]
[[en:Fast food]]
[[en:Fast food]]
[[eo:Rapidmanĝejo]]
[[eo:Rapidmanĝejo]]

Versionen fra 30. dec. 2012, 12:55

Forskellige slags fastfood:

Vej med mange fastfood-restauranter

Begrebet fastfood kommer fra engelsk fast food, hurtig mad, og bruges om færdiglavet varm mad som man kan købe i caféer, pølsevogne eller lignende. Maden har flere fordele; den er billig, mange kan lide den, den er nem at finde og hurtigt spist, men der er også ulemper, såsom at den er usund eller ødelæggende for traditionel madkultur.

Madtypen har udviklet sig i samspil med det moderne samfund, hvor folk går mere ud for at arbejde eller hygge sig og samtidig bruger mindre tid hjemme. Udover at maden hurtigt er færdig, kan den også spises hurtigt, hvad der passer godt i en travl hverdag. Meget fastfood kan desuden spises uden bestik, noget som mange oplever som enklere.

Der er mange selvstændige fastfood-steder, men markedet er præget af store, gerne multinationale kæder som serverer helt ens mad overalt. Dette koncept ses for eksempel hos McDonald's, som er den klart største kæde.

I tillæg til at spise denne slags mad ude, er det også blevet populært at tage maden med fra en "take-away" eller få den leveret hjem til sig, så man ikke engang behøver gå ud af huset for at få fastfood.

Fastfood består ofte af sandwiches, hamburgers, fish and chips, kebab, pitabrød, pommes frites, taco, pizza, is, selv om mange fastfoodrestauranter tilbyder andre retter som ikke er ligeså letspiste, som f.eks. chili con carne, potetstappe eller salater.

Grunden til, at fastfood regnes for usund, er, at den ofte indeholder ganske meget fedt og salt og ganske lidt af vigtige næringsstoffer. En krop, som lever af fastfood alene, vil efterhånden forfalde, som det blandt andet er blevet illustreret i dokumentarfilmen "Super Size Me" om en mand, som i en måned kun spiste mad fra McDonald's.

Som en reaktion mod fastfood er der opstået en bevægelse for langsom mad, Slow Food, som lægger vægt på traditionel, økologisk mad, som det tager lang tid at lave og nyde.


En lang række danske og internationale fastfood-kæder har afdelinger i Danmark.

Navne på Fastfood-kæder

Wikimedia Commons har medier relateret til: