Hobbitten: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Xqbot (diskussion | bidrag)
m Robot: hu:A hobbit er en fremragende artikel
Linje 26: Linje 26:


{{Link FA|ro}}
{{Link FA|ro}}
{{Link FA|hu}}


[[an:O Hobbit]]
[[an:O Hobbit]]

Versionen fra 4. jan. 2013, 08:39

Denne artikel omhandler romanen. For filmen, se Hobbitten (film)

Hobbitten, eller ud og hjem igen (The Hobbit, or There and Back Again) er en fantasy- og børnebog skrevet af J.R.R. Tolkien, udgivet på engelsk første gang den 21. september 1937.

Der er mange forklaringer på, hvad ordet "hobbit" (der er Tolkiens egen opfindelse), kommer af. En nærliggende er, at det er en sammensmeltning af det latinske homo (menneske) og det engelske rabbit (kanin).

Hovedpersonen i bogen er hobbitten Bilbo Sækker (Engelsk: Bilbo Baggins). Hobbitterne beskrives som en slags væsener, der er noget mindre end mennesker. De bruger tøj, men går med bare fødder, der ligner kaninfødder. De foretrækker at bo i luksuriøst udstyrede huler. Hobbitterne har deres eget lille land og deres egen kultur, med havebrug og landbrug. Af natur er de fredsommelige.

Tolkien beskriver selv hobbitterne sådan (fra den danske oversættelse):

"De er (eller var) et lille folk, omkring halvt så høje som os og mindre end de skæggede dværge. Hobbitter har ikke skæg. Der er kun lidt eller intet trolderi ved dem, undtagen af den ganske almindelige dagligdags slags, der hjælper dem til at forsvinde... De har det med at være tykmavede, og de klæder sig i klare farver (først og fremmest grønt og gult), de går uden sko, fordi deres fødder af naturen har læderagtige såler og en tyk, varm, brun pels, som ligner håret på deres hoveder (det er krøllet); de har lange, smidige, brune fingre, rare ansigter, og de ler en dyb, smittende latter..."

Hobbitten er forgænger til den populære trilogi Ringenes Herre, skrevet af samme forfatter. Hobbitten er dog umiddelbart noget lettere at gå til end efterfølgerne, og bærer mere præg af i hvert fald at være startet som en børnevenlig fortælling. Senere fandt Tolkien ud af, at han slet ikke var færdig med at skrive om sin spændende sagnverden, og fortsatte, i en lidt mere alvorstung tone, i Ringenes Herre, samt andre bøger, bl.a. Silmarillion. Silmarillion blev dog først udgivet posthumt, færdiggjort at hans søn Christopher.

Tolkien havde også en anden bog på tegnebrættet efter udgivelsen af hans trilogi om Midgård. Den skulle foregå få hundrede år efter Saurons fald og skulle have handlet om at menneskene i Gondor gjorde oprør mod deres konge. Tolkien skrinlagde projektet, der skulle have heddet "Den nye skygge", fordi den ikke handlede om det gode mod det onde, men i stedet om menneskets fejlbarlighed.

Litteratur

  • Tolkien, J.R.R., Hobbitten eller Ud og hjem igen, Gyldendal 1984

Skabelon:Link FA Skabelon:Link FA Skabelon:Link GA Skabelon:Link GA

Skabelon:Link FA Skabelon:Link FA