Dan (grad): Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
120 bytes tilføjet ,  for 9 år siden
ingen redigeringsopsummering
m (r2.7.2) (Robot: Ændrer ru:Дан (спорт) til ru:Дан (разряд))
No edit summary
== Historie ==
I 1883 indførte ophavsmanden for dan-systemet, [[Jigoro Kano]], i forbindelse med modernisering af kampdisciplinen [[ju-jutsu]] til [[judo]]. Den efterfølgende årrække indførte de øvrige moderne japanske kampdiscipliner ligeledes dan-systemet, hvilket for eksempel kan observeres inden for [[iaido]], [[aikido]], [[karate]], [[kyudo]] og den [[Kendo efter Meiji-restaurationen|moderne kendo]].
Lavere niveauer inden for dette gradueringssystem betegnes almindeligvis med ''kyū'' grad (elevgrader). Opfindelsen af kyu-systemmet stammer ikke fra Japan, men paradoksalt er blevet indført i Japan. KyuDer er delte meninger om, hvorfor kyu-dan systemet blev indført, men en af forklaringerne er, at systemet blev indført med henblik på graduering af den enkelte udøver uafhængig af de øvrige udøvere i den pågældende klub.
 
Efter indførelsen af det moderne gradueringssystem kan der inden for visse kampdiscipliner visuelt identificeres, hvilken dan-grad den pågældende udøver holder. I judo eksisterer således det 'sorte bælte', der symboliserer, at udøveren holder dan-grad; mens eksempelvis inden for den [[Kendo efter Meiji-restaurationen|moderne kendo]], eksisterer der ikke bælter, selvom der gradueres efter dan-systemet.
 
I den tidsperiode hvor den feudale [[samurai]] levede (før [[Meiji-restaurationen]] 1867-1869) eksisterede dan-systemet således ikke. DerimodI denne periode var behov for andre uddannelsessystemer, der skulle tilgodese gruppens eksistens og ikke det enkelte individ. Eksempelvis eksisterede det såkaldte ''menkyoMenkyo-systemet'', der havde relevans i forhold til uddannelse af lærereer meder henblikeksempelatdette videreføreuddannelsessystem traditionenfra for[[Japan]]s denfeudale pågældende skole (''ryu'')tidsperiode.
 
== Dan-grader ==
[[Fil:(1. – 5. Dan).gif|thumb|Sort bælte.]]
 
Dan-graden tildeles ofte en kamsportsudøver i forbindelse med en graduering (tildeling, prøve eller eksamen). Det japanske tegn (kanji) for dan, [[wikt:en:段|段]], betyder ''trin'', ''trappe'', ''niveau'' eller ''grad''.
 
Det varierer hvor mange dan-grader, der eksisterer inden for de respektive stilarter, og historisk har antallet af dan-grader ændret antal siden den oprindelige indførelse. Denne ændring har både foregået i retning af stigning af antallet af dan-grader samt fjernelse af dan-grader. Endvidere kan der tildeles 'æres dan-grader', hvilket vil sige, at udøveren eksempelvis kan blive tildelt en eller flere dan-grader.
[[Fil:Obi-gokyū.jpg|thumb|Bælter der referer til forskellige kyū-grader.]]
 
Kyū (級) stammer fra Vesten, og betegner kategorien 'elev'. Kyū-graden tildeles ofte udøveren i forbindelse med en graduering (eksamen).
 
Kyū systemet varierer fra kampsportsdisciplin til kampsportsdisciplin. Nogle kampsportsdiscipliner benytter farvede dragter eller bælter, mens andre ikke har denne identificering. Inden for kyu-grader kan udøveren ligeledes springe i rækkefølgen i forbindelse med en graduering.
 
== Intern henvisning ==
 
Moderne japanske kampdiscipliner dergraduerer efter kyu-dan systemet:
 
* [[Aikido]]
* [[Judo]]
* [[Karate]]
* [[Kendo efter Meiji-restaurationen|Moderne Kendo]]
 
{{Commonskat|dan (grad)}}
9.631

redigeringer

Navigationsmenu