Athenæum (læseselskab): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
lidt mere
+billede
Linje 1: Linje 1:
{{harflertydig2|Athenæum}}
{{harflertydig2|Athenæum}}
[[Fil:Athenæum heibergiana.jpg|thumb|Bind fra Athenæum, med selskabets navn i guld på bindets forperm. Det drejer sig om et samlingsbind ''Heibergiana'', bind 1, med pamfletter af [[P.A. Heiberg]].]]
'''Athenæum''' var et [[københavn]]sk [[læseselskab]], der blev oprettet i [[1824]] og ophørte [[1901]]. Det havde lokale i etatsråd Morescos gård i Østergade, hvor medlemmerne kunne finde de vigtigste [[dagblad]]e og [[tidsskrift]]er samt et efter tidens forhold betydeligt [[bibliotek]]. I [[1842]] havde selskabet 698 medlemmer.
'''Athenæum''' var et [[københavn]]sk [[læseselskab]], der blev oprettet i [[1824]] og ophørte [[1901]]. Det havde lokale i etatsråd Morescos gård i Østergade, hvor medlemmerne kunne finde de vigtigste [[dagblad]]e og [[tidsskrift]]er samt et efter tidens forhold betydeligt [[bibliotek]]. I [[1842]] havde selskabet 698 medlemmer.



Versionen fra 16. jan. 2013, 16:20

For alternative betydninger, se Athenæum.
Bind fra Athenæum, med selskabets navn i guld på bindets forperm. Det drejer sig om et samlingsbind Heibergiana, bind 1, med pamfletter af P.A. Heiberg.

Athenæum var et københavnsk læseselskab, der blev oprettet i 1824 og ophørte 1901. Det havde lokale i etatsråd Morescos gård i Østergade, hvor medlemmerne kunne finde de vigtigste dagblade og tidsskrifter samt et efter tidens forhold betydeligt bibliotek. I 1842 havde selskabet 698 medlemmer.

Blandt stifterne af selskabet var Jonas Collin og Jacob Hornemann Bredsdorff (som gav selskabet dets navn).

Forfatteren Carl Behrens som selv var medlem af selskabet, og i en periode i 1890'erne fungerede som dets bibliotekar[1] fortæller i sine erindringer at selskabets glansperiode var i midten af det 19. århundrede, hvor medlemmerne for en stor del bestod af embedsmænd fra det slesvig-holstenske ministerium, bl.a. Uwe Jens Lornsen. Efter 1864 indtraf en vedvarende nedgangsperiode, og den forstærkedes ved selskabets afvisning af at optage kvinder som medlemmer.[2] Selskabet flyttedes efter 1876 til lokaler i daværende Hotel Royal, som lå Fortunstræde 7/Ved Stranden 18 i perioden 1798 til 21.december 1876. Selskabet anbragtes i lokaler på første sal i forhuset, mens selve biblioteket lå på andensalen.[3] I 1901 lukkede foreningen, og bogsamlingen blev købt "for en ringe Sum" af Handels- og Kontoristforeningen,[4] med en klausul om at Athenæums daværende medlemmer blev optaget i den nye forening som ekstraordinære medlemmer. Navnene på disse medlemmer blev anbragt i en ramme i Handels- og Kontoristforeningens læseværelse.[5]

Behrens nævner flere af foreningens faste medlemmer fra 1870'erne og 1880'erne, bl.a. Carl Christopher Georg Andræ, Carl Ploug, Jens Giødwad, Rasmus Besthorn, Carl Bloch, Kristian Arentzen, Rudolf Schmidt, Peter Lauridsen, Emil Jacobsen og Niels Thomasius Neergaard.[6]

Selskabets bøger blev indbundet i solide halvlæderbind med navnet "Athenæum" stemplet i guld på forpermen. Selskabets bogsamling var i den tidlige periode inddelt i to samlinger, bøger til udlåns og bøger kun til brug på selskabets læsesal.[7] I samlingen befandt sig også forskellige sjældenheder, således f.eks. det eneste kendte eksemplar af den forbudte spanske oversættelse af Peter Andreas Heibergs Politiske Aphorismer (spansk titel Aforismos Políticos, Madrid, 1821). Heiberg havde fra sit franske eksil sendt et eksemplar til sønnen Johan Ludvig Heiberg, som havde doneret det til selskabet.[8]

Henvisninger

  1. ^ Behrens, s. 57.
  2. ^ Behrens, s. 18.
  3. ^ Behrens, s. 57.
  4. ^ Behrens, s. 57.
  5. ^ Behrens, s. 258.
  6. ^ Behrens, s. 137ff.
  7. ^ Fortegnelse over Selskabet Athenæums Bogsamling, København, 1834
  8. ^ C.J. Ballhausen, Peter Andres & Johan Ludvig Heiberg - En annoteret bibliografi, Dansk Bibliofilklub, C.A. Reitzel, 2000, s. 49-50. ISBN 87-7876-188-3.

Kilder

  • Carl Behrens, Erindringer - Mennesker og Begivenheder, H. Hirschsprungs Forlag, København, 1937.

Ekstern henvisning


DanskSpire
Denne artikel om Danmarks historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Historie
Forening eller organisationSpire
Denne artikel om en forening eller organisation er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.