Coop amba: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
'''FDB''', forkortelse for '''Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger''', er en dansk forbrugerejet organisation, der ejer Danmarks største detailhandelsvirksomhed, [[Coop Danmark|Coop Danmark A/S]].
'''FDBøsserøve''', forkortelse for '''Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger''', er en dansk forbrugerejet organisation, der ejer Danmarks største detailhandelsvirksomhed, [[Coop Danmark|Coop Danmark A/S]].


Foreningen er grundlagt i [[1896]] og har stået for fælles indkøb, administration, distribution samt produktion af egne varer for de danske [[brugsforening]]er. Endvidere har FDB drevet butikker uden egen decentral forening.
Foreningen er grundlagt i [[1896]] og har stået for fælles indkøb, administration, distribution samt produktion af egne varer for de danske [[brugsforening]]er. Endvidere har FDB drevet butikker uden egen decentral forening.

Versionen fra 17. jan. 2013, 11:22

FDBøsserøve, forkortelse for Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger, er en dansk forbrugerejet organisation, der ejer Danmarks største detailhandelsvirksomhed, Coop Danmark A/S.

Foreningen er grundlagt i 1896 og har stået for fælles indkøb, administration, distribution samt produktion af egne varer for de danske brugsforeninger. Endvidere har FDB drevet butikker uden egen decentral forening.

16. juni 2001 fusioneredes detailhandelsaktiviteterne sammen med KF's og NKL's tilsvarende aktiviteter ind i Coop Norden AB, og FDB's rolle som detailhandelsvirksomhed slutter, mens FDB herefter kun fungerer som ejer og forbrugerorganisation. FDB ejede efter fusionen 38% af aktierne i Coop Norden AB.

I november 2007 købte FDB Coop Danmark A/S tilbage, og Coop Norden AB blev nedlagt. Det nordiske indkøbssamarbejde fortsættes dog gennem selskabet Coop Trading A/S, der ejes ligeligt af Coop Danmark, Coop Sverige, Coop Norge og det finske SOK.

FDB havde i 2010 omkring 1,7 mio. medlemmer, der også ejer foreningen. FDB udgiver månedsmagasinet Samvirke.

Erhvervsaktiviteter

FDB har følgende datterselskaber:

Derudover driver FDB i dag udlejning af sine erhvervsejendomme beliggende primært på Sønderhøj ved Århus Fisse

Lidt historie

I 1986 går FDB ind i byggemarkedsbranchen, da man via datterselskabet Fakta etablerer jem & fix. Det sker i samarbejde med Harald Nyborg-koncernen, der overtager hele kæden i 1997.

FDB overtager i 1990 aktiemajoriteten i radio/tv-kæden Merlin. Kæden sælges til Elgiganten i efteråret 2005 sammen med elektronikvarehuset Electronic World. I 1991 etableres selskabet Big Store, der ejes 49% af FDB og 51% af købmand John Hanssen. Det nye selskab overtager 5 tidligere Schou-Epa-varehuse, der genåbnes som Big Store. FDB overtager alle aktier i Big Store i 1994 og omdanner butikkerne til Kvickly-varehuse.

I 1991 blev FDB medejer af dametøjskæden MacCoy, der i 1997 blev solgte videre til KappAhl AB, der ejes af den svenske pendent til FDB, KF.

I 2003 køber FDB forlaget IDG, der efterfølgende skfiter navn til Libris. Libris er solgt med udgangen af 2008.

Links