Ladin (sprog): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Robot: Kosmetiske ændringer
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
{{Ingen kilder}}
{{Ingen kilder}}
{{uencyklopædisk}}
{{uencyklopædisk}}
'''Ladin''' er et sprog der blev snakket før latin. Sproget har mange dialekter og det bliver snakket i: steder i Schweiz, nord Italien (Syd Tirol) og andre få steder i verdenen. Et af stederne er i "Val Gardena" (Byer indblandet: St. Ulrich, St. Christina og Wolkenstein).
'''Ladin''' er et sprog, der har [[latin]] som "efterkommer". Sproget har en række dialekter og det bliver primært snakket i visse områder af [[Schweiz]], og i den [[Italien|italienske]] region [[Syd Tyrol]]. I [[Val Gardena]]-kartonen i Schweiz (omfattende St. Ulrich, St. Christina, og Wolkenstein) er det sågar et flertal af befolkningen, der taler sproget.
Sproget er utroligt lokalt og man skal ikke mange 100 meter ud af byerne, før der kun er tysk og italiensk tilbage. Der er ca. 20000 Personer der kan den dialekt af ladinsk (Dialekterne er utroligt forskellige, så man kan ikke rigtig sammenligne dialekterne).


Sproget er ikke udbredt over et stort område, da man ikke skal mere end et par 100 meter ud af byerne, før der kun er [[tysk]]- og [[italiensk]]talende tilbage. Der er cirka 20.000 mennesker, der taler den val gardenaske dialekt af ladin. Dialekterne er meget uens af ét sprog at være, så man kan ikke som sådan opgøre det samlede antal talere.
Dog bliver sproget mere og mere upopulær for de unge dernede, de fortrækker mere tiroler tysk. Sproget læres stadig i skolerne og stort set alle kan det, men bliver uheldigvis ikke brugt.

Sproget er med tiden blevet et "gammelmands-sprog", da de unge foretrækker at tale tysk. Der undervises dog stadig i ladin på de lokale skoler.


{{Sprogstub}}
{{Sprogstub}}

Versionen fra 4. feb. 2013, 19:43

Ladin er et sprog, der har latin som "efterkommer". Sproget har en række dialekter og det bliver primært snakket i visse områder af Schweiz, og i den italienske region Syd Tyrol. I Val Gardena-kartonen i Schweiz (omfattende St. Ulrich, St. Christina, og Wolkenstein) er det sågar et flertal af befolkningen, der taler sproget.

Sproget er ikke udbredt over et stort område, da man ikke skal mere end et par 100 meter ud af byerne, før der kun er tysk- og italiensktalende tilbage. Der er cirka 20.000 mennesker, der taler den val gardenaske dialekt af ladin. Dialekterne er meget uens af ét sprog at være, så man kan ikke som sådan opgøre det samlede antal talere.

Sproget er med tiden blevet et "gammelmands-sprog", da de unge foretrækker at tale tysk. Der undervises dog stadig i ladin på de lokale skoler.

SprogSpire
Denne artikel om sprog er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.