Fugleinfluenza: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
MerlIwBot (diskussion | bidrag)
MerlIwBot (diskussion | bidrag)
m Robot tilføjer hu:Madárinfluenza
Linje 56: Linje 56:
[[hi:पक्षी इन्फ्लूएंजा]]
[[hi:पक्षी इन्फ्लूएंजा]]
[[hr:Ptičja gripa]]
[[hr:Ptičja gripa]]
[[hu:Madárinfluenza]]
[[id:Flu burung]]
[[id:Flu burung]]
[[is:Fuglaflensa]]
[[is:Fuglaflensa]]

Versionen fra 5. feb. 2013, 19:39

Udbredelsen af fugleinfluenzaen H5N1. Landene markeret med mørkerødt har haft tilfælde af smitte overført til mennesker.

Fugleinfluenza (Aviær Influenza) er en sygdom, som skyldes vira, der forekommer hos fugle, men som i nogle tilfælde og under massivt smittetryk også rammer mennesker og andre pattedyr. Der eksisterer forskellige typer af influenza og flere forskellige typer fugleinfluenza. En epidemi af typen H5N2 begyndte i Mexico 1992 og var først under kontrol i 1995.

I Europa blev det første udbrud af fugleinfluenza-typen H5N1 konstateret i Donau-deltaet i Rumænien oktober 2005 hos tre døde ænder. Før dette udbrud var typen set i Hong Kong, Thailand, Vietnam og Tyrkiet.

Variantens udbredelse til Danmark blev bekræftet af Danmarks Fødevareforskning den 16. marts 2006. Resultatet er senere blevet genbekræftet af et EU-laboratorium i Storbritannien.

Sygdommen betragtes med stor alvor overalt i verden, fordi den er en trussel mod den erhvervsmæssige avl af fugle. Hvis dyrene på store fjerkræfarme bliver smittet, må de alle nedslagtes omgående for at hindre videre smitte, og den økonomiske omkostning ved den fremgangsmåde kan ramme samfundene hårdt og i øvrigt hæmme verdenshandlen med fjerkræprodukter.

Faren for mutation

Det mest alvorlige perspektiv ved denne influenza er dog risikoen for, at virusset skal mutere, sådan at det kan smitte direkte mellem mennesker. Et sandsynligt sted hvor dette kan ske er på en industriel svinefarm, hvor mange dyr går tæt sammen varme med dårlig udluftning og uden dagslys; et perfekt miljø for nye virusarter at opstå. Det er en almindelig erfaring, at sygdomme bliver langt mere aggressive (virulente), når virusset har overvundet artsbarrieren. I den slags tilfælde kan det koste tab af menneskeliv, før der er dannet resistens i befolkningen, som det er sket ved mæslinger, syfilis, Den spanske syge og Influenzapandemien 2009.

Se også

Eksterne referencer

Danske

Engelske