France métropolitaine: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
4.742 bytes tilføjet ,  for 9 år siden
m
lidt udddybning
m (typo plus lidt præcisering)
m (lidt udddybning)
'''France métropolitaine''', '''la Métropole''' eller mere uformelt '''l'Hexagone''' ([[sekskant]]en); dansk: '''Metropol-Frankrig''', er den del af [[Frankrig]], der ligger i [[Europa]] og omfatter således det franske fastland med tilhørende småøer samt [[Korsika]]. Resten af landet betegnes [[DOM-TOM|France d'outre-mer]] (dvs. det oversøiske Frankrig) og omfatter som navnet siger de oversøiske departementer, regioner, kollektiviteter og territorier.
 
France métropolitaine og France d'outre-mer udgør [[Frankrig|RepbulikkenRepublikken Frankrig]]. Den europæiske del af Frankrig tegner sig for 81,8% af republikkens areal og 95,5% af befolkningen.
 
De fem oversøiske departementer [[Fransk Guyana|Guyane]], [[Guadeloupe]], [[Martinique]], [[Mayotte]] og [[Réunion]] har samme politiske status som departementer i France métropolitaine. France métropolitaine og disse fem oversøiske departementer bliver derfor af og til omtalt som ''France entière'' ("Hele Frankrig") af den franske statsadministration, og spesielt af [[INSEE]], til trods for at dette ''France entière'' ikke inkluderer hverken de franske oversøiske kollektiviteter (som har mere vidtgående selvstyre end de oversøiske departementer) ([[Fransk Polynesien]], [[Ny Kaledonien]], [[Saint-Barthélemy]], [[Saint Martin]], [[Saint-Pierre og Miquelon]], [[Wallis og Futuna]]), eller oversøiske territorier under fransk herredømme.
 
I den oversjiske del af Frankrig, bliver en person fra France métropolitaine ofte kaldt en ''métro,'' en forkortelse for ''métropolitain''.
 
==Opprindelsen til navnet==
Benævnelsen "France métropolitaine" har baggrund i landets koloniale fortid (fra det 16. til det 20. århundrede), da Frankrig blev omtalt som ''la Métropole'' for at adskille det fra sine kolonier og protektorater omtalt som ''les colonies'' eller ''l'Empire''. Lignende betegnelser eksisterede for at beskrive andre europæiske kolonimagter (eks. "metropolitan Britain", "España metropolitana"). Denne brug af ordet "metropolis" og "metropolitan" kom fra Antikkens græske "[[metropolis]]" (fra ''μήτηρ'' ''mētēr'' "mor" og ''πόλις'' ''pólis'' "by") som var navnet på et bystat som havde kolonier langs [[Middelhavet]] (eks [[Marseille]] var en koloni tilhørende bystaten [[Fokaia]], dermed var Fokaia "metropolis" for Marseille). Som en konsekvens kom "metropolis" og "metropolitan" til at betyde "moderland" eller "kolonimagt". Dvs. en kolonibesiddende nation eller land i modsætning til dets oversøiske kolonier..
 
Der findes i dag folk i det oversøiske Frankrig, som modsætter sig brugen af ''France métropolitaine'' på grund af udtrykkets koloniale oprinnelse. De foretrækker at omtale det som "Frankrigs europæiske territorium" (''le territoire européen de la France''), som EU's traktater gør. På samme måde modsætter de sig at håndtere det oversøiske Frankrig og France métropolitaine som to separate enheder. Eksempelvis plejede [[INSEE]] at beregne sine statistikker (demografi, økonomi, etc.) alene for France métropolitaine, og derefter behandle de oversøiske departmeneter og territorier for sig. Folk i de oversøiske områder argumenterede mod dette blandt andet ved ar henvise til, at de fire daværende oversøiske departementef fuldt og helt var en del af Frankrig. Som et resultat af dette begyndte INSEE i slutningen af 1990-erne at inkludere de oversøiske departementer i sine tal for Frankrig (som befolkningstal eller BNP). INSEE omtaler France métropolitaine og de oversøiske departementene som ''France entière''. Andre dele af fransk administration anvender andre definitioner af hvad ''France entière'' er. Eksempelvis bruger det franske indenrigsministerium betegnelsen ''France entière'' om hele den franske republik, når de udgiver valgresultater.
 
Siden INSEE nu beregner sine statistikker for ''France entière'', har denne praksis også spredt sig til internationale institutioner. Når eksempelvis [[Verdensbanken]] publicerer tal for Frankrigs BNP inkluderer dette tal både for France métropolitaine og de fem oversøiske departementer. Verdensbanken bruger kun betegnelsen "Frankrig", ikke "Hele France" som INSEE gør.
 
==Statistik==
France métropolitaine dækker et område på 551 695 km² mens det oversøiske Frankrig dækker et område på 123 148 km², tilsammen 674 843 km² for den franske republik.
 
Per 1. januar 2009 bor der 62 448 977 mennesker i France métropolitaine, mens 2 624 505 lever i oversøisk Frankrike, tilsammen 65 073 482 innbyggere i den franske republik.<ref>{{cite web|url=http://www.insee.fr/fr/themes/document.asp?ref_id=IP1220&reg_id=0#inter1|title=Bilan démographique 2008|first=|last=[[INSEE]]|accessdate=2009-01-13}}</ref>
 
Den franske nationalforsamlinge udgøres af 577 repræsentanter, 555 af disse vælges i France métropolitaine (96.2%) og 22 vælges i oversøisk Frankrig (3.8%).
 
== Kontinentale Frankrig==
France métropolitaine, eksklusiv øen Korsika, omtales gerne som "det kontinentale Frankrike" (''la France continentale''), eller ganske enkelt "Kontinentet" (''le continent''). På Korsika bliver folk fra det kontinentale Frankrig gerne omtalt som "de kontinentale" (''les continentaux'').
 
Et udbredt synonym for det kontinentale Frankrig er ''l'Hexagone'' ([[Heksagon]]en"), på grund af landets sekskantede form.
 
== Referencer ==
{{reflist}}
 
{{DEFAULTSORT:France metropolitaine}}
 
5.850

redigeringer

Navigationsmenu