Den danske tronfølge: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Fjerner version 6793325 af Ostevin (diskussion) - vi har kilde på at det formodes.
m Ænder tilbage. Læs venligst diskussionssiden
Linje 23: Linje 23:
* [[Dronning Anne-Marie]] af [[Grækenland]], dronning Margrethes søster, udtrådte af tronfølgen ved ægteskabet med kong [[Konstantin II af Grækenland]].
* [[Dronning Anne-Marie]] af [[Grækenland]], dronning Margrethes søster, udtrådte af tronfølgen ved ægteskabet med kong [[Konstantin II af Grækenland]].
** Kong Konstantins og dronning Anne-Maries børn (og disses arvinger) indgår ikke i tronfølgen. Konstantin mistede sin danske arveret i 1953, mens Anne-Marie indgik tronfølgen fra 1953 til 1964.
** Kong Konstantins og dronning Anne-Maries børn (og disses arvinger) indgår ikke i tronfølgen. Konstantin mistede sin danske arveret i 1953, mens Anne-Marie indgik tronfølgen fra 1953 til 1964.
* [[Prinsesse Benedikte]]s børn ([[Prins Gustav af Berleburg]], [[Prinsesse Alexandra af Berleburg]] og [[Nathalie zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg|Prinsesse Nathalie af Berleburg]]) formodes at være udtrådt af tronfølgen, eftersom de ikke tog permanent ophold i Danmark i forbindelse med undervisningspligten.
* [[Prinsesse Benedikte]]s børn ([[Prins Gustav af Berleburg]], [[Prinsesse Alexandra af Berleburg]] og [[Nathalie zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg|Prinsesse Nathalie af Berleburg]]) er udtrådt af tronfølgen, eftersom de ikke tog permanent ophold i Danmark i forbindelse med undervisningspligten.
** Prinsesse Benediktes børnebørn (og disses arvinger) tilsvarende formodes at være udtrådt af tronfølgen.
** Prinsesse Benediktes børnebørn (og disses arvinger) har aldrig været i tronfølgen.


== Ændring af arvefølgen ==
== Ændring af arvefølgen ==

Versionen fra 9. feb. 2013, 22:42

Den danske tronfølge
Arvefølgen efter Frederik 10.:
  1. Kronprins Christian
  2. Prinsesse Isabella
  3. Prins Vincent
  4. Prinsesse Josephine
  5. Prins Joachim
  6. Grev Nikolai
  7. Grev Felix
  8. Grev Henrik
  9. Komtesse Athena
  10. Prinsesse Benedikte
Se også Tronfølgeloven

Den danske tronfølge er fuldt kognatisk arvefølge i kong Christian 10. og dronning Alexandrines efterslægt. Da der ikke er tradition for abdikation i Danmark, må det formodes, at dronning Margrethe 2. bliver siddende til sin død. For tiden ser arvefølgen til den danske trone således ud:

  1. Kronprins Frederik
  2. Prins Christian
  3. Prinsesse Isabella
  4. Prins Vincent
  5. Prinsesse Josephine
  6. Prins Joachim
  7. Prins Nikolai
  8. Prins Felix
  9. Prins Henrik
  10. Prinsesse Athena (Prins Joachims og prinsesse Maries datter født 24. januar 2012)
  11. Prinsesse Benedikte (dronning Margrethes søster)
  12. Prinsesse Elisabeth (datter af arveprins Knud)

Andre nulevende medlemmer af Christian 10.s efterslægt, som ikke er arvinger til tronen, er:

Ændring af arvefølgen

For at en ændring af tronfølgeloven kan træde i kraft er det nødvendigt at ændre grundloven som i sin § 2 har: "Kongemagten nedarves til mænd og kvinder efter de i tronfølgeloven af 27. marts 1953 fastsatte regler."

Imidlertid var det i 2006 regeringens opfattelse, at tronfølgeloven kan ændres uden at ændre grundloven, når blot ændringen af tronfølgeloven sker efter samme procedure, som den der er nødvendig ved grundlovsændring.

Lovforslaget om ændring af tronfølgeloven fremsattes af statsminister Anders Fogh Rasmussen den 4. oktober 2005 og vedtoges 2. juni 2006 med 128 stemmer for, ingen imod og 1 hverken for eller imod (Simon Emil Ammitzbøll).

Efter Folketingsvalget 2007 fremsattes lovforslaget anden gang den 7. oktober 2008 og blev vedtaget 24. februar 2009 med 107 stemmer for, ingen imod og 2 hverken for eller imod (Enhedslisten).

Folkeafstemningen blev afholdt samtidig med Europa-Parlamentsvalget søndag 7. juni 2009 og resulterede i en vedtagelse [1].

Tronfølgen under Kongeloven

Om kvindelig arvefølge under Kongeloven, og om følgerne af misforståelse af denne, se Arveprinsesse Caroline.

Regler for tronfølgere før 1660

Før 1660 var Danmark et valgrige, hvor man blev konge ved at blive valgt snarere end ved at nedstamme fra den tidligere konge. Nogle konger forsøgte alligevel at udpege deres efterfølger. Dette kunne ske ved at få valgt en medkonge eller ved at få en søn udpeget som udvalgt prins. Traditionelt er disse medkonger og udvalgte prinser først kommet med i kongerækken, hvis og når de er blevet enekonger.

Regler for tronfølgere efter 1660

Siden Danmark blev et arvekongerige i 1660, er der blevet fastsat arveregler fire gange:

Tronfølgerne siden 1660

Siden 1660 nedstammer alle tronfølgere fra Frederik 3. Derfor kaldes han første generation i oversigten over tronfølgere, hans søn (den senere Christian 5.) kaldes anden generation og så fremdeles.

Oldenborgerne

Glücksborgerne

Kilder

Noter

  1. ^ DR's valgside, hentet 9. juni 2009