Amerikansk bøg: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m r2.7.2+) (Robot tilføjer eo:Grandfolia fago
opdatering efter ny Portal:Botanik/Værktøjskasse
Linje 12: Linje 12:
| slægt = Fagus
| slægt = Fagus
| slægt_da = [[Bøg]]
| slægt_da = [[Bøg]]
| art = Fagus grandifolia
| art = F. grandifolia
| binomialnavn =
| binomial_autoritet =
}}
}}
__NOTOC__ <!-- Indholdsfotegnelse slået fra pga de korte afsnit (11. [[februar]] 2013) i denne artikel -->
'''Amerikansk Bøg (''Fagus grandifolia'')''' er et løvfældende træ med en opret vækst og en kuppelformet og senere skærmagtig krone. Arten er fuldt hårdfør i Danmark, men bruges kun sjældent i større parker.
'''Amerikansk Bøg''' (''Fagus grandifolia'') er et [[løvfældende]] [[Træ (organisme)|træ]] med en opret vækst og en kuppelformet og senere skærmagtig [[Krone (plantedel)|krone]]. [[Art (biologi)|Arten]] er fuldt hårdfør i [[Danmark]], men bruges kun sjældent i større [[park]]er.


== Karakteristika ==
== Beskrivelse ==
''Amerikansk Bøg'' er et stort, løvfældende træ med svære [[Gren (plantedel)|grene]] og en kuppelformet krone, som efterhånden bliver skærmagtig. [[Bark (plantedel)|Barken]] er først violetbrun med et fint lag af hvide hår. Senere bliver den rødbrun med lyse [[korkpore]]r. Gamle grene og stammer får en glat, lysegrå bark. [[Knop (plantedel)|Knopperne]] er [[Bladstilling|spredtstillede]], slanke og rødbrune med en lys spids. Knopper, som rummer blomsteranlæg er dog mere buttede. [[Blad_(plantedel)|Bladene]] er ovale og plisserede (som hos [[Almindelig Avnbøg|Avnbøg]]) med skarpttandet til bølget eller helt glat [[Bladrand|rand]]. De er sarte, hårklædte og lysegrønne i [[løvspring]]et, men snart bliver oversiden læderagtig og mørkegrøn, mens undersiden er lysegrøn. Høstfarven er guldgul til mørkebrun. [[Blomstring (botanik)|Blomstringen]] foregår under løvspringet. De hanlige [[blomst]]er er samlet i hængende og langstilkede, kogleformede rakler, mens de hunlige sidder samlet i piggede hoveder for enden af korte, oprette [[Skud (botanik)|skud]]. [[Frugt]]erne er trekantede [[nød]]der, der sidder i en forveddet og toklappet skål.
=== Beskrivelse ===
''Amerikansk Bøg'' er et stort, løvfældende træ med svære grene og en kuppelformet krone, som efterhånden bliver skærmagtig. Barken er først violetbrun med et fint lag af hvide hår. Senere bliver den rødbrun med lysekorkporer. Gamle grene og stammer får en glat, lysegrå bark. Knopperne er spredtstillede, slanke og rødbrune med en lys spids. Knopper, som rummer blomsteranlæg er dog mere buttede. Bladene er ovale og plisserede (som hos [[Almindelig Avnbøg]]) med skarpttandet til bølget eller helt glat rand. Farven er sart, hårklædt og lysegrøn i løvspringet, men snart bliver oversiden læderagtig og mørkegrøn, mens undersiden er lysegrøn. Høstfarven er guldgul til mørkebrun. Blomstringen foregår under løvspringet. De hanlige blomster er samlet i hængende og langstilkede, kogleformede rakler, mens de hunlige sidder samlet i piggede hoveder for enden af korte, oprette skud. Frugterne er trekantede nødder, der sidder i en forveddet og toklappet skål.


[[Rodnet|Rodsystemet]] er [[Hjerte (geometri)|hjerteformet]] og består af grove hovedrødder og højtliggende siderødder. Arten sætter ofte rodskud.
=== Ikke-synlige træk ===
Rodsystemet er hjerteformet og består af grove hovedrødder og højtliggende siderødder. Arten sætter ofte rodskud.


Højde x bredde og årlig tilvækst: 25 x 12 m (40 x 20 cm/år). Målene kan anvendes ved udplantning.
=== Størrelse ===
25 x 12 m (40 x 20 cm/år).


=== Hjemsted ===
== Hjemsted ==
''Amerikansk Bøg'' er udbredt fra det sydøstlige Canada og ned langs USAs atlanterhavskyst til Florida. Arten passerer [[Allegheny-bjergene]] og findes spredt frem mod Missisippi. Desuden findes en underart i nogle af de mexikanske bjerge. Træet er knyttet til forholdsvist mildt tempereret klima, men det tåler kolde vintre, og det foretrækker en jordbund, der er fugtig, neutral eller svagt sur og humusrig. Det er karakterplante for de blandede skove i området. I området omkring Roosevelt i [[New Jersey]], [[USA]], findes arten i skove og som pionertræ sammen med bl.a. [[Almindelig Konvalbusk]], [[Almindelig Robinie]], [[Almindelig Tulipantræ]], Amerikansk Bøg, [[Amerikansk Knapbusk]], [[Amerikansk Nældetræ]], [[Amerikansk Platan]], [[Amerikansk Vin]], [[Blyant-Ene]], [[Brunfrugtet Surbær]], [[Canadisk Skarntydegran]], [[Glansbladet Hæg]], [[Hvid Ask]], [[Hvid Hickory]], [[Klatre-Vildvin]], [[Koral-Sumak]], [[Pennsylvansk Vokspors]], [[Rød-Løn]], [[Skov-Tupelotræ]], [[Sukker-Birk]], [[Sump-Eg]], [[Sump-Rose]], [[Virginsk Ambratræ]], [[Virginsk Troldnød]], [[Virginsk Vinterbær]] og [[Weymouth-Fyr]]<ref>[http://njcc.com/~ret/Roosevelt/flora_.html Borough of Roosevelt: ''Flora of Roosevelt, Monmouth Co., New Jersey''] {{en sprog}}</ref>
''Amerikansk Bøg'' er udbredt fra det sydøstlige [[Canada]] og ned langs [[USA]]s [[Atlanterhavet|atlanterhavskyst]] til [[Florida]]. Arten passerer [[Allegheny-bjergene]] og findes spredt frem mod [[Mississippi]]. Desuden findes en underart i nogle af de [[Mexico|mexikanske]] [[bjerg]]e. Træet er knyttet til forholdsvist mildt [[tempereret klima]], men det tåler kolde vintre, og det foretrækker en [[jordbund]], der er fugtig, neutral eller svagt sur og [[humus]]rig. Det er [[karakterplante]] for de blandede [[skov]]e i området.


I området omkring Roosevelt i [[New Jersey]], USA, findes arten i skove og som [[pionertræ]] sammen med bl.a. [[Almindelig Konvalbusk|Konvalbusk]], [[Almindelig Robinie|Robinie]], [[Almindelig Tulipantræ|Tulipantræ]], Amerikansk Bøg, [[Amerikansk Knapbusk]], [[Amerikansk Nældetræ]], [[Amerikansk Platan]], [[Amerikansk Vin]], [[Blyant-Ene]], [[Brunfrugtet Surbær]], [[Canadisk Skarntydegran]], [[Glansbladet Hæg]], [[Hvid Ask]], [[Hvid Hickory]], [[Klatre-Vildvin]], [[Koral-Sumak]], [[Pennsylvansk Vokspors]], [[Rød-Løn]], [[Skov-Tupelotræ]], [[Sukker-Birk]], [[Sump-Eg]], [[Sump-Rose]], [[Virginsk Ambratræ]], [[Virginsk Troldnød]], [[Virginsk Vinterbær]] og [[Weymouth-Fyr]]<ref>[http://njcc.com/~ret/Roosevelt/flora_.html Borough of Roosevelt: ''Flora of Roosevelt, Monmouth Co., New Jersey''] {{en sprog}}</ref>
== Note ==
{{Reflist}}


{{-}}
{{-}}
Linje 37: Linje 36:
| species = Fagus grandifolia
| species = Fagus grandifolia
}}
}}
{{-}}
{{Portal|Botanik}}

== Note ==
{{Reflist}}


[[Kategori:Træer]]
[[Kategori:Træer]]

Versionen fra 11. feb. 2013, 16:39

Amerikansk Bøg
Amerikansk Bøg (Fagus grandifolia) Foto: Marqqq
Amerikansk Bøg (Fagus grandifolia)
Foto: Marqqq
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Fagales (Bøge-ordenen)
Familie Fagaceae (Bøge-familien)
Slægt Fagus (Bøg)
Art F. grandifolia
Hjælp til læsning af taksobokse

Amerikansk Bøg (Fagus grandifolia) er et løvfældende træ med en opret vækst og en kuppelformet og senere skærmagtig krone. Arten er fuldt hårdfør i Danmark, men bruges kun sjældent i større parker.

Beskrivelse

Amerikansk Bøg er et stort, løvfældende træ med svære grene og en kuppelformet krone, som efterhånden bliver skærmagtig. Barken er først violetbrun med et fint lag af hvide hår. Senere bliver den rødbrun med lyse korkporer. Gamle grene og stammer får en glat, lysegrå bark. Knopperne er spredtstillede, slanke og rødbrune med en lys spids. Knopper, som rummer blomsteranlæg er dog mere buttede. Bladene er ovale og plisserede (som hos Avnbøg) med skarpttandet til bølget eller helt glat rand. De er sarte, hårklædte og lysegrønne i løvspringet, men snart bliver oversiden læderagtig og mørkegrøn, mens undersiden er lysegrøn. Høstfarven er guldgul til mørkebrun. Blomstringen foregår under løvspringet. De hanlige blomster er samlet i hængende og langstilkede, kogleformede rakler, mens de hunlige sidder samlet i piggede hoveder for enden af korte, oprette skud. Frugterne er trekantede nødder, der sidder i en forveddet og toklappet skål.

Rodsystemet er hjerteformet og består af grove hovedrødder og højtliggende siderødder. Arten sætter ofte rodskud.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 25 x 12 m (40 x 20 cm/år). Målene kan anvendes ved udplantning.

Hjemsted

Amerikansk Bøg er udbredt fra det sydøstlige Canada og ned langs USAs atlanterhavskyst til Florida. Arten passerer Allegheny-bjergene og findes spredt frem mod Mississippi. Desuden findes en underart i nogle af de mexikanske bjerge. Træet er knyttet til forholdsvist mildt tempereret klima, men det tåler kolde vintre, og det foretrækker en jordbund, der er fugtig, neutral eller svagt sur og humusrig. Det er karakterplante for de blandede skove i området.

I området omkring Roosevelt i New Jersey, USA, findes arten i skove og som pionertræ sammen med bl.a. Konvalbusk, Robinie, Tulipantræ, Amerikansk Bøg, Amerikansk Knapbusk, Amerikansk Nældetræ, Amerikansk Platan, Amerikansk Vin, Blyant-Ene, Brunfrugtet Surbær, Canadisk Skarntydegran, Glansbladet Hæg, Hvid Ask, Hvid Hickory, Klatre-Vildvin, Koral-Sumak, Pennsylvansk Vokspors, Rød-Løn, Skov-Tupelotræ, Sukker-Birk, Sump-Eg, Sump-Rose, Virginsk Ambratræ, Virginsk Troldnød, Virginsk Vinterbær og Weymouth-Fyr[1]


Søsterprojekter med yderligere information:



Note