Forskel mellem versioner af "Lagrange-punkt"

Spring til navigation Spring til søgning
34 bytes tilføjet ,  for 8 år siden
m
Typo fixing, typos fixed: linien → linjen ved brug af AWB
m (r2.7.2) (Robot tilføjer et:Lagrange'i punktid)
m (Typo fixing, typos fixed: linien → linjen ved brug af AWB)
 
hvor <math>M</math> og <math>m</math> er masserne på hhv. det store og det lille legeme, og <math>a</math> er afstanden mellem de to legemer.
Med [[Jorden]] og [[Solen]] i rollerne som de to legemer ligger punktet L<sub>1</sub> i ca. 1.500.000 &nbsp;km's afstand fra Jorden, i retningen direkte mod Solen. Fra dette punkt er der altid fri og uhindret "udsigt" til Solen, og derfor er solobservatoriet "SOHO" ([[Solar and Heliospheric Observatory]]) placeret i umiddelbar nærhed af dette punkt.
 
=== L<sub>2</sub> ===
=== Månekredsløb eller selvstændigt kredsløb ===
 
Lagrange-punkterne L<sub>1</sub> og L<sub>2</sub> er kun stabile i retningen vinkelret på linienlinjen gennem sol og planet. Ved forstyrrelser i denne retning vil tyngdekrafterne fra solen og planeten tilsammen føre et smålegeme tilbage til Lagrange-punktet. I retningen langs denne linje er de derimod ustabile. Hvis et legeme i ét af disse to punkter forstyrres bare en lille smule i sin bane, så det kommer tættere på planeten, ind i den såkaldte [[Hill-sfære]], vil det begynde at kredse ''mod uret'' omkring planeten som en [[måne]]/[[drabant (astronomi)|drabant]]/[[satellit]]. Igen er det corioliskraften, der får legemet til at søge mod højre i stedet for direkte mod planeten. Hvis et legeme omvendt forstyrres til en bane længere væk fra planeten, vil det gå over i sit eget selvstændige kredsløb omkring solen, enten et indre kredsløb fra L<sub>1</sub> eller et ydre kredsløb fra L<sub>2</sub>. Der skal dog ikke meget forstyrrelse til, før et selvstændigt kredsløb tæt på L<sub>1</sub> eller L<sub>2</sub> kan blive til en hesteskoformet bane. Under alle omstændigheder danner de to punkter en "grænse" for, hvad der skal forstås som planetens bane. Alle andre selvstændige planeter eller asteroider omkring solen vil befinde sig enten inden for L<sub>1</sub> eller uden for L<sub>2</sub>.
 
Med [[Jorden]]s bane som eksempel, hvor baneradius er ca. 150.000.000 &nbsp;km, og afstanden til L<sub>1</sub> og L<sub>2</sub> jo er omkring 1.500.000 &nbsp;km (radius på jordens Hill-sfære), kan nævnes, at afstanden til [[Månen]] er 384.400 &nbsp;km. Afstanden til banen for den nærmeste indre planet, [[Venus (planet)|Venus]], er ca. 42.000.000 &nbsp;km (Venus' Hill-sfære har selv en radius på ca. 1.000.000 &nbsp;km) og til banen for den nærmeste ydre planet, [[Mars (planet)|Mars]], ca. 77.000.000 &nbsp;km.
 
=== Opsummering ===
 
{{Link GA|de}}
 
[[ar:نقاط لاغرانج]]
[[bg:Точки на Лагранж]]
25.771

redigeringer

Navigationsmenu