IPhone: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Datomaerker POV-skabeloner
Nallimbot (diskussion | bidrag)
m r2.7.3) (Robot: Ændrer sr:Ajfon til sr:Aјфон
Linje 159: Linje 159:
[[sl:IPhone]]
[[sl:IPhone]]
[[sq:IPhone]]
[[sq:IPhone]]
[[sr:Ajfon]]
[[sr:Aјфон]]
[[sv:Iphone]]
[[sv:Iphone]]
[[ta:ஐ-போன்]]
[[ta:ஐ-போன்]]

Versionen fra 23. feb. 2013, 06:14

En udstillet iPhone set bagfra i Macworld i San Francisco

iPhone er flere multimedie- og internetkompatibel smartphones produceret af Apple.

Der første blev offentliggjort af Apple's administrerende direktør Steve Jobs i hovedtalen på Macworld Conference & Expo den 9. januar 2007. Den 9. juni 2008 blev en ny udgave, iPhone 3G, annonceret ved Apple Worldwide Developers Conference i San Francisco, Californien, som blev lanceret den 11. juli i 70 lande, heriblandt Danmark. iPhone 3GS blev annonceret 8. juni 2009, også til WWDC, og blev lanceret i Danmark den 31. juli. iPhone 4 blev annonceret 7. juni 2010.

iPhone 3G var den første version af iPhone, der bliver lanceret i Danmark, og Telia var den første teleoperatør, der fik muligheden for at sælge den i Danmark, mens 3 og Telenor begyndte at sælge den i 2009. Kort efter kunne iPhone 3GS fås hos alle tre selskaber.

Funktioner

Alle udgaver af iPhone har blandt andet følgende funktioner som standard: kamera, multimedie-afspiller, mobiltelefon og diverse internet-tjenester; herunder email, SMS, MMS (dog kun 3G og 3GS), web browsing og trådløs internet- og Bluetooth-forbindelser. iPhone bruges via en touchscreen (en berøringsfølsom skærm) med et virtuelt tastatur og virtuelle knapper.

Apple har brugt mere end 200 patenter i teknologien bag iPhone. iPhone blev sat til salg i England, Tyskland og Frankrig fra og med fjerde kvartal af 2007, mens den først kom til Danmark og andre europæiske lande den 11. juli 2008.

Man kan også downloade programmer fra Apples iPhone programtjeneste App Store, som blev lanceret den 11. juli 2008. Her findes gratis programmer samt betalingsprogrammer. Allerede 60 dage efter App Stores lancering var der blevet downloadet 100 mio. programmer. Den 7. december 2008 var tallet på 300 mio. downloads.

Med iPhone 3GS blev der tilføjet muligheder for at optage video, og med et indbygget kompas åbnes op for programmer med forstærket virkelighed (engelsk "augmented reality).

Berøringsfølsom skærm

Den 3,5" (8.9 cm) store berøringsfølsomme LCD-skærm, der med en opløsning på 320×480 pixels ved 160 ppi, er specifikt skabt til brug af én eller flere fingre (multi-touch). På denne måde kan man – for at nævne få brugsscenarier – eksempelvis scrolle i billedgallerier, navigere rundt i vinduer eller andet.

I modsætningen til mange traditionelle smartphones behøver iPhone ikke en stylus, eftersom den berøringsfølsomme skærm benytter sig af elektriske impulser fra ens fingre til at registrere interaktioner. Man skriver på iPhone ved hjælp af et virtuelt tastatur, der kun er synligt når der skal indtastes tekst, tal og lignende. Softwaren har automatisk stavekontrol og en dynamisk ordbog, der kan lære nye ord. Skulle man komme til at trykke på et bogstav ved siden af det ønskede, finder softwaren ord i ordbogen, der passer bedst til indtastningskombinationen, og vælger det mest sandsynlige ord.

Vippes iPhone 90 grader på siden kan orienteringen skifte til landskabsvisning. Ved indtastning af tekst vil der ligeledes blive vist et tastatur på denne led. Dette kan hjælpe med at øge præcisionen af sin indtastning og kan gøre denne nemmere og hurtigere.

Alt afhængig af enhedens konfiguration justeres skærmens lysstyrke automatisk ved hjælp af en lyssensor, således at indholdet på skærmen er så synligt som muligt uden at være en gene for øjnene. Eksempelvis bliver lysstyrken dæmpet i mørke omgivelser så ens øjne ikke bliver generet af det stærke lys. Dette hjælper også med til at mindske strømforbruget.

I enkelte programmer slukkes skærmen også, når man lægger øret op til telefonen, typisk for at tale i den. På denne måde undgår man fejlagtigt at udføre handlinger på skærmen med ens kind, som eksempelvis at afbryde et opkald.

Såfremt iPhone drejes 90 grader på siden (enhver side), vil softwaren (ofte) automatisk rette visningen hertil. Dette gøres ved hjælp af et accelerometer som føler orienteringen af telefonen.

“Hjemknappen” fører brugeren til hovedmenuen, "SpringBoardet", ligegyldig hvor henne i systemet man er. iPhone har tre kontakter på siderne: standby (også tænd/sluk), lydstyrke op/ned samt lyd til/fra. Alt andet styres via den berøringsfølsomme skærm.

Funktioner

Telefon

iPhone tillader som de fleste andre smartphones at have "konferenceopkald", at pause et opkald samt at føre samtaler sammen til en enkelt.

Kamera

Den oprindelige iPhone samt iPhone 3G har et 2 megapixel kamera. Indbygget software tillader brugeren at sende fotos via email samt at vise dem på skærmen. Ved brug af flere fingre kan man zoome ind og ud af et foto ved at samle og trække dem fra hinanden på displayet. Første- og andengenerations iPhone understøtter ikke videooptagelse.

iPhone 3GS har et 3 megapixel kamera med autofokus og mulighed for videooptagelse. Billeder på iPhone, såvel som video på 3GS, kan også sendes via MMS til andre mobiltelefoner.

iPhone 4 har et 5 megapixel kamera med autofokus og mulighed for videooptagelse, og et forkamera med vga-opløsning samt mulighed for videosamtaler.

iPhone 4s har et 8 megapixel kamera med autofokus og HD videooptagelse.

Musikafspiller

Layoutet af musikbiblioteket er baseret på design fra en lignende funktion i iTunes, og gør at man kan scrolle gennem de forskellige albums ved at føre sin finger hen ad skærmen i den retning man vil scrolle i. iPhone understøtter også en række populære videoformater, podcasts, lydbøger mv. Alle disse kan synkroniseres med iTunes.

Internetforbindelse og webbrowsing

iPhone har internetadgang via det almindelige sendenet (via GPRS, EDGE eller 3G) samt indbygget Wi-Fi.

Med iPhone følger Safari, Apples egen webbrowser som ved introduktionen af den første iPhone brød "trenden" blandt andre mobilbrowsere ved at kunne vise websider som de var designet til en normal webbrowser på en almindelig computer og ikke en stærkt forringet udgave eller en mobiludgave.

Alle udgaver af iPhone har indbygget Google Maps — kort, lokal liste, eller satellitform, optimeret for iPhone. iPhone 3G og 3GS har indbygget AGPS, der sammen med mobilsendenettet og Wi-Fi triangulerer sig frem til ens position, der så bliver indikeret på kortet. Ligesom den fulde udgave af Google Maps kan man se dækkede dele af Jorden i detaljer med fremhævede veje, til hvilke man kan få rutevejledninger.

Den konstante internettilgængelighed har åbnet op for at give tredjeparts udviklere mulighed for at lave programmer der "altid er på." Dette ses også tydeligvis i App Store hvor adskillige programmer benytter sig af internetforbindelsen til at udbyde funktionaliteter.

iPhone har også en email-klient der understøtter alle populære protokoller (IMAP, POP3 samt Microsoft Exchange).

iOS

Uddybende Uddybende artikel: iOS (Apple)

Softwaren der styrer iPhone hedder iOS (før version 4: iPhone OS), og deler kerneteknologier med Apples operativsystem til sine Mac-computere, Mac OS X. Softwaren bliver opdateret jævnligt – der udkommer opdateringer omtrent tre gange årligt heraf (typisk) én stor opdatering samt to mindre.

Specifikationer

  • Skærmstørrelse: 3,5" diagonalt
  • Skærmopløsning: 320×480 pixler ved 160 dpi
  • Tastatur: Multi-berøringsfølsom skærm (“Hjem”-knappen er den eneste fysiske panelknap)
  • Operativsystem: iPhone OS
  • Hukommelse:
    • iPhone: 4, 8 eller 16 GB flashhukommelse
    • iPhone 3G: 8 GB eller 16 GB
    • iPhone 3GS: 8, 16 eller 32 GB
    • iPhone 4: 16 eller 32 GB
  • Forbindelser:
  • 2 megapixel kamera (3 megapixel i iPhone 3GS)
  • Størrelse: 115 mm×61 mm×11.6 mm (4.5”×2.4”×0.46”)
  • Vægt: 135 g

Jailbreaking

Jailbreaking gør det muligt at låse sin iPod Touch/iPhone op, så det er muligt at installere applikationer, som ikke er blevet godkendt af Apple. Det er dog også muligt at få teamaer til sin iPhone. Udføres dette, forsvinder garantien, hvis den er købt hos Apple.

Kilder

Skabelon:Link GA Skabelon:Link GA Skabelon:Link GA