Forskel mellem versioner af "Arena di Verona"

Spring til navigation Spring til søgning
239 bytes fjernet ,  for 8 år siden
opklaret~~~~
m (→‎Links: +coor:dim)
(opklaret~~~~)
[[Fil:verona arena 2009.JPG|right|thumb|250px|Arena di Verona set udefra]]
 
'''Arena di Verona''' er et velbevaret antikt [[romersk]] [[amfiteater]] i [[Verona]], der er internationalt berømt for sine [[opera]]forestillinger. Det er desuden en velbevaret antik bygning.
 
== Historie ==
Bygningen blev opført i år 30 e. et sted, der dengang låKr. uden for bymurene. I [[antikken]] blev der opført ''ludi'', der tiltrak mange tilskuere, som ofte rejste langt for overvære dem. Amfiteateret kunne i oldtiden rumme mere end 30.000 tilskuere i oldtiden.
 
Den runde facade af bygningenFacaden var oprindelig bygget af hvide og lyserøde kalksten fra [[Valpolicella]], men efter et større [[jordskælv]] i 1117, som næsten fuldstændig ødelagde bygningens ydre ring, bortset fra den såkaldte "ala", genbrugtes stenene herfra til andre bygninger, hvor det var mere påkrævet.
 
== Brug af amfiteatret til opera ==
Arenaen kom først i brug som operateater i løbet af 1850'erne, hvor genren har gode vilkår på grund afpga. stedetsdens fremragende [[akustik]].
 
Operaforestillingerne i arenaen tog for alvor fart på grund af det engagement, som den store italienske [[tenor (stemme)|tenor]] [[Giovanni Zenatello]] og [[impresario|impressarioenimpresarioen]] [[Ottone Rovato]] lagde i stedet. DenHans første forestilling var [[Giuseppe Verdi]]s ''[[Aida (opera)|Aida]]'', som fandt sted den 10. august 1913 for at markere komponistens 100 års-dagårsdag. Musikalske berømtheder som [[Giacomo Puccini]] og [[Pietro Mascagni]] var til stede ved lejligheden. Siden er der hvert år blevet spillet opera i sommersæsonen med undtagelse af krigsårene 1915-1918 og 1940-1945.
 
Der sættes hvert år fire operaer op i tiden fra juni til august. I vintermånederne benytter de lokale operakompagnier og [[ballet]]trupper [[L'Accademia Filarmonica]]. Der er tradition for at uddele stearinlys til publikum, som skaber stemning på stedet efter solnedgang.
 
[[Fil:Verona - l'Arena-2.jpg|thumb|250px|Siddepladserne på Arena di Verona]]
 
Hvert år serhører over 500.000 mennesker operaeropera på Arena di Verona.<ref>[http://www.operabase.com/festival.cgi?lang=en&is=wi#Verona Information om Verona-festivalen på Operabase.com]</ref> Af sikkerhedsgrunde har man begrænseter antallet af besøgende til maks. 15.000 pr. aften.
 
Mange af verdens mest markante operasangere har sunget på Arena di Verona. I tiden efterEfter [[Anden Verdenskrig]] har sangere som [[Giuseppe Di Stefano]], [[Maria Callas]], [[Tito Gobbi]] og [[Renata Tebaldi]] besøgtsunget arenaenher.
 
== Koncerter med populærmusik ==
Amfiteatret har også været ramme om koncerter med populære[[Speciel:Bidrag/77.215.143.98|77.215.143.98]] bands28. somfeb 2013, 04:03 (CET)[[The Who]], [[Pink Floyd]], [[Ennio Morricone]], [[Kiss]], [[Simply Red]], [[Simple Minds]], [[Pearl Jam]], [[Muse]], [[Elton John]], [[Tina Turner]] og [[Björk]].
 
Et afsnit af krimiserien [[Inspector Morse]] foregår i Arena di Verona.
Anonym bruger

Navigationsmenu