ASP.NET: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Makecat-bot (diskussion | bidrag)
m r2.6.5) (Robot tilføjer ka:ASP.NET
GrouchoBot (diskussion | bidrag)
m r2.7.2) (Robot tilføjer tg:ASP.NET
Linje 57: Linje 57:
[[sv:ASP.NET]]
[[sv:ASP.NET]]
[[ta:ஏஎஸ்பி.நெட்]]
[[ta:ஏஎஸ்பி.நெட்]]
[[tg:ASP.NET]]
[[th:เอเอสพีดอตเน็ต]]
[[th:เอเอสพีดอตเน็ต]]
[[tr:ASP.NET]]
[[tr:ASP.NET]]

Versionen fra 4. mar. 2013, 20:00

ASP.NET (Active Server Pages med .NET-teknologi) er et sæt af udviklingsteknologier til webapplikationer, som Microsoft markedsfører.

Programmører kan med ASP.NET udvikle dynamiske hjemmesider, webapplikationer og web services. Det er en del af Microsofts .NET-platform og benytter Common Language Runtime – en virtuel maskine, der tillader programmører at skrive ASP.NET-kode med et stort udvalg af Microsoft .NET-sprog. C# er det mest udbredte af disse sprog.

Teknik

Hjemmesider, der bygger på ASP.NET kan, som resten af Microsofts .NET-platform, udvikles i flere forskellige programmeringssprog. De mest anvendte er C# og Visual Basic.

Selve siderne opbygges i HTML, men med den vigtige tilføjelse at der også er mulighed for at indbygge såkaldte Server-Side Controls. Disse elementer omdannes, ved eksekvering af siden, til HTML, som kan vises på klienten. Denne type kontroller er mere avancerede, og de kan implementere forskellig funktionalitet, afhængig af klientens browser.

Typisk placeres sidens layout i filer med endelsen .aspx. Programlogikken skrives i en tilhørende "code-behind" fil, som udelukkende indeholder kode. Hvis der udvikles i C# har filen endelsen .aspx.cs, hvis Visual Basic benyttes er endelsen .aspx.vb.

Kompilering af koden foregår som udgangspunkt første gang siden efterspørges, eller alternativt på forhånd ved installation på serveren. Forhåndskompilering har den fordel, at den første bruger på siden ikke oplever ventetid ved kompileringen, ligesom der heller ikke er behov for at lagre kildekoden på serveren. Når siden er kompileret, gemmes den i en .dll-fil i hjemmesidens bin-mappe.

ItSpire
Denne it-artikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.