Popmusik: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Xqbot (diskussion | bidrag)
TjBot (diskussion | bidrag)
m r2.7.2) (Robot tilføjer lb:Popmusek
Linje 93: Linje 93:
[[ko:팝 음악]]
[[ko:팝 음악]]
[[la:Musica popularis]]
[[la:Musica popularis]]
[[lb:Popmusek]]
[[li:Popmeziek]]
[[li:Popmeziek]]
[[lt:Popmuzika]]
[[lt:Popmuzika]]

Versionen fra 5. mar. 2013, 22:24

Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Popmusik
Stilistisk oprindelse: Rhythm and blues, jazz, folkemusik, dansemusik, klassisk musik, rock and roll
Kulturel oprindelse: i 1950'erne i Storbritanien og USA
Typiske instrumenter: Vokal, elektrisk guitar, bas, trommer, keyboard, akustisk guitar, klaver. synthesizer, tromlemaskine, musik sequencer, sampler
Mainstream popularitet: Verdensomspændende
Regionale scener
J-pop (Japan), K-pop (Sydkorea)

Pop er som musikgenre en af de mest udbredte. Navnet er en afledning af populær eller folkelig. Definitionen på pop er flydende og foranderlig, da den folkelige smag ændrer sig over tid, samt at subkulturel og undergrundsmusik flere gange gennem historien, har vundet indpas blandt den bredere befolkning.

Historie

Betegnelsen Pop sang blev for første gang anvendt i USA i 1920'erne om en sang "der appellerede til den brede befolkning". Dengang betegnede pop genremæssigt Country, Hillbilly og Blues.

Musikalsk og kulturelt fik betegnelsen dog først et større gennembrud af 1950- og 1960'ernes beat og rock, men hvor disse genrer ofte opstod eller dyrkedes i et undergrundsmiljø eller subkultur med samfundsproblematiserende eller provokerende temaer, blev popmusikken udskilt som den pæne, men overfladiske, udglattende musikstil, der tiltalte gennemsnitsmennesket.

Beskrivelse

Popmusik er ligesom næsten al vesterlandsk musik – også tilsyneladende forskellige musikarter som blues/rock og klassisk – baseret på den tonale kadence. I udførelsen, bearbejdningen og fortolkningen giver det sig vidt forskelligt udtryk.

Popmusik eller pop benytter sig af akkord- og melodiforløb fra andre musikgenrer/numre og forsimpler dem, sjældent uden at tilføre noget originalt.

Mens instrumentale soli stort set er fraværende, er den vokale side absolut dominerende i musikgenren; et meget enkelt og fængende refræn gentages mange gange med korte intervaller i hele sangen og gør det lettere at huske nummeret. Tekstmæssigt er der stort set kun tale om de mest banale budskaber i fragmenteret form. Rytmisk laves der heller ikke mange eksperimenter; ofte optræder popmusikere med rytmeboks i stedet for trommeslager.

Det gør popmusik til en let tilgængelig musikstil med korte og ikke særlig "langtidsholdbare" enkeltnumre. Netop det gør til gengæld denne musik til en kommercielt set meget lukrativ vare, fordi den skal fornys ofte, eftersom alle hurtigt bliver træt af de musikalsk, tekstmæssigt og kompositorisk fattige sangnumre. Sangenes succes eller mangel på samme hænger uløseligt sammen med solistens image, udseende eller adfærd. Musikere inden for denne genre er genstand for kortvarig, intens idoldyrkelse.

Popmusik kan som regel opleves i det årligt tilbagevendende Melodigrandprix, hvor det fremstår som lydsiden af et show og en business. Herfra styrkes opfattelsen af, at den der optræder med pop bliver berømt og rig, men mere seriøse musikudøvere langsomt bliver berømte, fordi de kan komponere eller fremføre musik – musik som forhåbentligt kan leve af.

Pop ses ofte i sammenhæng eller fusioneret med andre genrer som f.eks. poprock, soulpop og kan tilføres flere musikalske kvaliteter.

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Skabelon:Link FA