Macbeth: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
MerlIwBot (diskussion | bidrag)
m Robot tilføjer gl:Macbeth
TjBot (diskussion | bidrag)
m r2.7.2) (Robot tilføjer lv:Makbets
Linje 78: Linje 78:
[[ko:맥베스]]
[[ko:맥베스]]
[[la:Macbeth]]
[[la:Macbeth]]
[[lv:Makbets]]
[[ml:മാക്ബെത്ത്]]
[[ml:മാക്ബെത്ത്]]
[[mt:Macbeth]]
[[mt:Macbeth]]

Versionen fra 6. mar. 2013, 03:32

Macbeth
Macbeth og Banquo møder heksene på heden af Théodore Chassériau
Generel information
Originaltitel Macbeth
Genre drama/krimi
Manuskript William Shakespeare
Originalsprog Engelsk

Macbeth er en tragedie skrevet af William Shakespeare; handlingen er løst baseret på den historiske konge Macbeth af Skotland.

Rollen som Lady Macbeth betragtes som en af de sværeste kvindelige teaterroller, da hun fremviser et omfattende følelsesregister. Samtidig er hun kvindelig, kold, ondsindet og manipulerende. Lady Macbeth manipulerer sin mand iskoldt. Lady Macbeth bliver drevet til sindssyge af sin rolle i kongens forbrydelser, og dør "off-stage" i den sidste akt.

Macbeth er også en skotsk klan.

Resume af handling

Søvngængersken Lady Macbeth, (Johann Heinrich Füssli, 1781-1784)

Macbeth er et af de korteste stykker skrevet af William Shakespeare. Efter et stort slag, som Macbeth har gjort en stor indsats for at vinde, bliver han hædret med titlen "Thane of Cawdor". Efter slaget rider han med sin bedste ven hjemefter, hvor de på vejen møder tre hekse, som forudsiger, at Macbeth vil blive Skotlands næste konge. Macbeth kommer hjem til sin kone, Lady Macbeth, og fortæller hende om forudsigelsen. Stærkt grebet af denne forudsigelse planlægger og udfører de mordet på Skotlands konge. Macbeth har sine tvivl, men Lady Macbeth overtaler ham ved at nære hans ambitioner. Efter mange drab bliver Lady Macbeth grebet af skyldfølelser, som hun ikke kan håndtere, og hun bliver langsomt mere og mere sindssyg. Til sidst begår hun selvmord off-stage.

Filmversioner

Macbeth

Musik

Wikimedia Commons har medier relateret til: