Emil fra Lønneberg: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Omskriver lidt
Addbot (diskussion | bidrag)
m Bot: Migrerer 14 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q783843
Linje 18: Linje 18:
[[Kategori:Fiktive personer fra Sverige]]
[[Kategori:Fiktive personer fra Sverige]]
[[Kategori:Astrid Lindgren]]
[[Kategori:Astrid Lindgren]]

[[bg:Емил от Льонеберя]]
[[de:Michel aus Lönneberga]]
[[en:Emil i Lönneberga]]
[[eo:Emilo de Smolando]]
[[et:Vahtramäe Emil]]
[[fi:Vaahteramäen Eemeli]]
[[ja:エーミル]]
[[mrj:Ваштарсир Эмиль]]
[[nn:Emil i Lønneberget]]
[[no:Emil fra Lønneberget]]
[[pl:Emil ze Smalandii]]
[[pt:Emílio de Lonneberga]]
[[ru:Эмиль из Лённеберги]]
[[sv:Emil i Lönneberga]]

Versionen fra 7. mar. 2013, 21:43

Fil:Briefmarke Astrid Lindgren.jpg
Emil fra Lønneberg og Astrid Lindgren på tysk frimærke

Emil fra Lønneberg er navnet på en fiktiv person skabt af Astrid Lindgren i 1963. Emil er omkring 8 år og laver altid ballade, selvom han inderst inde er en god dreng. Familien hedder Svensson til efternavn og bor på gården Katholt (Katthult) i Lønneberg (Lönneberga) i Småland. Han har en lillesøster, der hedder Ida. Af andre bipersoner kan, udover forældrene, Alma og Anton, nævnes gårdskarlen Alfred, der er Emils bedste ven, Line, den unge pige i huset, og Tyttebærmaja, en ældre kone.

Emil har også en gris, som hedder Grisepjokket. Når Emil har lavet en skarnsstreg, bliver han af sin far låst inde i et skur (huggehus). Her fordriver han tiden med at snitte figurer af træ.

Emil går generelt for at være en skarnsunge, men som voksen forstår man, at alle Emils skarnsstreger bunder i gode intentioner, der bliver misforstået – f.eks. når han hejser sin lillesøster op flagstangen, fordi hun gerne vil se Mariannelund.

Bogen Emil fra Lønneberg blev udgivet første gang i 1963svensk, og året efter blev den oversat til dansk. Senere er bogen filmatiseret og bearbejdet for TV. Den danske versionering til TV er lavet af Anne Lilmoes og indtalt af Thomas Winding. I nyere tid er Emil fra Lønneberg blevet gen-versioneret med Jesper Christensen som speaker.

Eksterne henvisninger


BogSpire
Denne artikel om bøger og tidsskrifter er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.