Stall: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m r2.7.2+) (Robot: Ændrer tr:Tutunma kaybı til tr:Perdövites
Addbot (diskussion | bidrag)
m Bot: Migrerer 20 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q752034
Linje 14: Linje 14:


[[Kategori:Flyveteknik]]
[[Kategori:Flyveteknik]]

[[ar:انهيار (طيران)]]
[[ca:Entrada en pèrdua]]
[[de:Strömungsabriss]]
[[en:Stall (flight)]]
[[es:Entrada en pérdida]]
[[fa:واماندگی]]
[[fi:Sakkaus]]
[[fr:Décrochage (aéronautique)]]
[[he:הזדקרות]]
[[hu:Átesés]]
[[it:Stallo aerodinamico]]
[[ja:失速]]
[[nl:Overtrek]]
[[pl:Przeciągnięcie]]
[[pt:Estol]]
[[ru:Сваливание]]
[[sv:Överstegring]]
[[tr:Perdövites]]
[[uk:Звалювання]]
[[zh:失速]]

Versionen fra 8. mar. 2013, 00:08

Grafisk fremstilling af et stall.

Et stall (udt. "stårl") er det fænomen, at en eller flere af en flyvemaskines vinger mister deres opdrift, fordi indfaldsvinklen bliver for stor, hvorved luftstrømmen ikke følger vingens profil. Alle fly-vinger har en såkaldt kritisk vinkel, hvor et stall indtræffer; denne varierer fra flytype til flytype, og afhænger bl.a. af vingens profil.

Ved landing ønsker piloten at komme ind over landingsbanen med så tilpas lav fart at flyet kan nå at "løbe farten af sig" indenfor banens længde. For at opretholde løftekraften ved den lavere fart, må piloten hæve næsen. Ved lavere hastighed gennem luften vil indfaldsvinklen i de fleste tilfælde øges, hvorved flyet kommer tættete på den kritiske indfaldsvinkel. Ligeledes flyves der langsomt og som oftest med høj indfaldsvinkel under start, hvorved start og landing (og generelt flyvning nær ved jorden), er de dele af en flyvning, hvor der er mest kritisk, hvis flyet staller.

Alle piloter bliver som en del af deres uddannelse trænet i at genkende "symptomerne" på et nært forestående stall, og i hvordan man redder sig ud af stall'et hvis det indtræffer. Alle flytyper er desuden konstrueret med henblik på at undgå stall, og sørge for at flyet nemt kan forlade den stallede situation, i tilfælde hvor indfaldsvinklen øges over den kritiske grænse.

En speciel variant af stall'et er det såkaldte spind, hvor flyet snurrer rundt om sig selv således at den ene vinge stadig skaber løftekraft mens den anden er stallet. Fremgangsmåde for at komme ud af et spind er anderledes end den til at komme ud af et stall, og det er derfor vigtigt, at piloten kan kende forskel på de to, og handle instinktivt, hvis en farlig situation skulle opstå.

Til at advare piloten om et forestående stall findes der diverse alarmer. En lille elmotor i styrepinden får den til at ryste (stick shaker), et horn kan lyde i cockpittet og en syntetisk stemme kan gentage "stall – stall – stall". Disse er dog kun ekstra hjælpemidler, i det flyet lige omkring stall-grænsen vil ryste, og trykket på rorene (som følge af den faldende luftstrømning omkring vingen) vil være forholdsvist lille – symptomer, som piloten bliver undervist i at kunne genkende.

Kilder/henvisninger