Himmerland: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
FlaBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: sv
Sebastjan (diskussion | bidrag)
m små-edit
Linje 12: Linje 12:
*[[Års Herred]]
*[[Års Herred]]


Navnene ''Himmerland'' og ''Himmersyssel'' (gammeldansk ''Himbræsyssæl'') er formentlig afledt af folkenavnet ''[[kimbrer]]''. I [[Ptolemæus|Ptolemaios]]' ''Geographia'' (2. årh. e.Kr.) er ''Kimbroi'' placeret i dne nordligste del af halvøen [[Jylland]] (på græsk ''Kimbrikē chersonēsos''). Det latinske ''c'' og græske ''k'' bevidner et ældre trin af [[Germanske sprog|germansk]], hvor den [[Germansk lydforskydning|germanske lydforskydning]] endnu ikke er fuldendt (*''k'' > *''χ'' > ''h'').
Navnene ''Himmerland'' og ''Himmersyssel'' (gammeldansk ''Himbræsyssæl'') er formentlig afledt af folkenavnet ''[[kimbrer]]''. I [[Ptolemæus|Ptolemaios]]' ''Geographia'' (2. årh. e.Kr.) er ''Kimbroi'' placeret i den nordligste del af halvøen [[Jylland]] (på græsk ''Kimbrikē chersonēsos''). Det latinske ''c'' og græske ''k'' bevidner et ældre trin af [[Germanske sprog|germansk]], hvor den [[Germansk lydforskydning|germanske lydforskydning]] endnu ikke er fuldendt (*''k'' > *''χ'' > ''h'').


Tidligere var historikerne tilbøjelige til at acceptere identifikationen mellem himmerlændinger og kimbrere ([[Thy]] blev ligeledes afledt af navnet på kimbrernes våbenfæller [[teutoner]]ne), hvorimod der har været en udbredt skepsis blandt den nyere tids arkæologer. Det må derfor understreges, at selv om etymologi skulle være rigtig, behøver det ikke at betyde, at det berømte kimbrertog udgik fra Himmerland. Der være tale om nogle andre "kimbrere" (det er ikke sjældent, at flere folkeslag bærer samme navne), og det kan også være, at ordet "kimbrer" egentlig ikke betegnede en etnisk gruppering, men en social gruppering. Og selv hvis de personer, der begyndte kimbrertoget og ledte det, rent faktisk var himmerlandske kimbrere, kan kimbrertoget meget vel have tiltrukket alle mulige andre fribyttere under rejsen gennem Europa.
Tidligere var historikerne tilbøjelige til at acceptere identifikationen mellem himmerlændinger og kimbrere ([[Thy]] blev ligeledes afledt af navnet på kimbrernes våbenfæller [[teutoner]]ne), hvorimod der har været en udbredt skepsis blandt den nyere tids arkæologer. Det må derfor understreges, at selv om etymologi skulle være rigtig, behøver det ikke at betyde, at det berømte kimbrertog udgik fra Himmerland. Der være tale om nogle andre "kimbrere" (det er ikke sjældent, at flere folkeslag bærer samme navne), og det kan også være, at ordet "kimbrer" egentlig ikke betegnede en etnisk gruppering, men en social gruppering. Og selv hvis de personer, der begyndte kimbrertoget og ledede det, rent faktisk var himmerlandske kimbrere, kan kimbrertoget meget vel have tiltrukket alle mulige andre fribyttere under rejsen gennem Europa.


[[Kategori:Danske halvøer]]
[[Kategori:Danske halvøer]]

Versionen fra 6. jun. 2006, 12:02

Himmerland er en halvø i det østlige Nordjylland (Danmark) syd for Limfjorden og nord for Mariager Fjord.

Historisk set svarer området til det gamle Himmersyssel og omfatter følgende herreder:

Navnene Himmerland og Himmersyssel (gammeldansk Himbræsyssæl) er formentlig afledt af folkenavnet kimbrer. I Ptolemaios' Geographia (2. årh. e.Kr.) er Kimbroi placeret i den nordligste del af halvøen Jylland (på græsk Kimbrikē chersonēsos). Det latinske c og græske k bevidner et ældre trin af germansk, hvor den germanske lydforskydning endnu ikke er fuldendt (*k > *χ > h).

Tidligere var historikerne tilbøjelige til at acceptere identifikationen mellem himmerlændinger og kimbrere (Thy blev ligeledes afledt af navnet på kimbrernes våbenfæller teutonerne), hvorimod der har været en udbredt skepsis blandt den nyere tids arkæologer. Det må derfor understreges, at selv om etymologi skulle være rigtig, behøver det ikke at betyde, at det berømte kimbrertog udgik fra Himmerland. Der være tale om nogle andre "kimbrere" (det er ikke sjældent, at flere folkeslag bærer samme navne), og det kan også være, at ordet "kimbrer" egentlig ikke betegnede en etnisk gruppering, men en social gruppering. Og selv hvis de personer, der begyndte kimbrertoget og ledede det, rent faktisk var himmerlandske kimbrere, kan kimbrertoget meget vel have tiltrukket alle mulige andre fribyttere under rejsen gennem Europa.