Flensborgsamlingen: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Rmir2 (diskussion | bidrag)
m isbn
Addbot (diskussion | bidrag)
m Bot: Migrerer 1 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q2239357
Linje 17: Linje 17:
[[Kategori:Museer i Tyskland]]
[[Kategori:Museer i Tyskland]]
[[Kategori:Sydslesvig]]
[[Kategori:Sydslesvig]]

[[de:Schleswigsche Sammlung Nordischer Alterthümer]]

Versionen fra 10. mar. 2013, 07:34

Helvig Conrad Engelhardt

Flensborgsamlingen (den konge­lige Samling af nordiske Oldsager i Flens­borg) var en samling af oldsager i Hertugdømmet Slesvig, som blev fundet i første halvdel af 1800-tallet i Angel, Sundeved, Als, Ærø og det øvrige Sønderjylland. De betydeligste elementer i samlingen var mosefundene fra Torsbjerg Mose 1858 til 1861 og Nydam Mose (herunder Nydambåden) 1859 til 1863.

Arkæologen Conrad Engelhardt spillede en afgørende rolle for samlingen i perioden 1852 til 1864. Samlingen havde til huse i Flensborgs lærde Skole og voksede hurtigt bl.a. grundet Engelhardts mange fund og de oldsager, han købte eller fik som gave til samlingen og hur­tigt udstillede. Efter krigen i 1864 blev Flensborgsamlingen en brik i det politiske spil mellem Danmark og Tyskland. Engelhardt forsøgte at sikre samlingen som fortsat dansk ejendom, men måtte udlevere den største del af samlingen til tyskerne i 1868.

Efter den 1. og 2. verdenskrig forsøgte man uden held at få samlingen tilbage til Danmark. I dag opbevares den største del af Flensborgsamlingen i det arkæologiske museum på Gottorp Slot i Slesvig by.

Litteratur

  • Politikens bog om Danmarks oldtid, København 2002.

Eksterne henvisninger