Rød Ungdom: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
[[kategori:ungdomsorganisationer]]
[[kategori:Danske politiske partiers ungdomsorganisationer]]
'''Rød Ungdom''' (1993-), revolutionær [[socialist]]isk ungdomsorganisation. (DK)
'''Rød Ungdom''' (1993-), revolutionær [[socialist]]isk ungdomsorganisation. (DK)



Versionen fra 8. jun. 2006, 14:44

Rød Ungdom (1993-), revolutionær socialistisk ungdomsorganisation. (DK)

Sammenbruddet i Østeuropa og opbruddet på venstrefløjen i starten af 1990'erne førte også til opbrud i ungdomsorganisationerne. DKU havde nedlagt sig selv i 1989 og VSU i 1992. 1989-92 havde der i flere byer eksisteret det såkaldte «Gadens Parlament», der i 1992 var ved at have udspillet sin rolle. Unge revolutionære mødtes derfor i sommeren 1992 med henblik på at danne en fælles ungdomsorganisation. Politisk spændte gruppen meget bredt. Så bredt at den ikke ønskede at være rummet indenfor samme organisation. Som udløber af ungdomstræffet dannede en fløj i september 1992 Rebel - revolutionære unge socialister, der gik ind for en fladere, løsere og mere anarkistisk organisering.

Den anden fløj der ikke kunne støtte denne organisationsform dannede nogle måneder senere Rød Ungdom (RU). Argumentet herfor var at man ikke ville spilde tiden med at tage afstand fra dette og hint, men i stedet fokusere på opbyggelsen af fremtidens socialisme. Politisk og organisatorisk er RU uafhængig, men har traditionelt været præget af unge der orienterede sig mere mod f.eks. DKP/ML end mod Enhedslisten. RU har dog også været anvendt af f.eks. trotskistiske og anarkistiske unge.

1990'erne var præget af en del rivalisering mellem de to ungdomsorganisationer. Selv om de ledende kadrer i begge organisationer nok var i stand til at afgrænse sig politisk fra modparten, var denne skelnen ikke lige så klar i det daglige arbejde, og realiteten har da også været, at de har udvekslet mange medlemmer og haft en vis arbejdsdeling. I de fleste byer i landet har der ikke været plads til afdelinger af begge organisationer, og Rebel har derfor mange steder haft en afdeling, hvor der ikke har været nogen RU afdeling og omvendt. Når der har været afmatning i den ene, er medlemmerne i stedet sevet over i den anden. Begge organisationer har samtidig i en vis udstrækning fra slutningen af 90'erne bejlet til Enhedslisten, hvis selvstændige ungdomsarbejde indtil da var begrænset.

Rebels krise i 1999-2000 gav derfor i mange dele af landet RU større spillerum. Rebel blev i april 2001 lagt sammen med Enhedslistens Ungdomsnetværk og dannede Socialistisk Ungdomsfront (SUF). I perioden op til dannelsen blev rivaliseringen mellem RU og Rebel intensiveret. Denne rivalisering er fortsat, blot med SUF som rivalen.

Rød Ungdom har igennem tiderne primært markeret sig på 5 mærkesager:

  • Modstand mod EU: En del af ophavet til Rød Ungdom var en kampagne "Rok ved Unionen" som var vigtigt aktiv i forbindelsen med kampen mod Maastrict-traktaten i 1992-93. Desuden har Rød Ungdom ført kampagner ved afstemningerne om Amsterdam-traktaten og Euro'en. Disse kampagner har både været ført selvstændigt og gennem bredere initiativer.
  • Modstand mod racisme: Rød Ungdom deltager i Antiracistisk Netværk, og har deltaget i kampene mod organiserede nazister op igennem 90'erne - både i Kværs, Kollund, Greve og Nørresundby. Desuden har Rød Ungdom været aktive med kampagner mod Dansk Folkeparti og Dansk Front.
  • Modstand mod krig: Især krigen mod Irak i 2003 har resulteret i stor aktivitet fra bl.a. Rød Ungdoms side, men også solidaritet med palæstinenserne og kurderne har haft (har stadig) høj prioritet. Desuden generelt modstand mod USA-imperialismen.
  • Bedre vilkår for uddannelsessøgende: Rød Ungdom har altid forsøgt at mobilisere ungdommen til kamp mod forringelser i uddannelsessystemet, og siden år 1999 har denne kamp båret frugt. Denne kamp er især blevet udkæmpet igennem elevrådene og DGS.
  • Faglige kampe betydet meget for udviklingen af organisationen, her skal især nævnes ribus-konflikten i 1995 og RUs blokade af Restaurant Pejsegården i 2002.

Rød Ungdom i Danmark er ikke det samme som Rød Ungdom i Norge, men der har været venskabelige relationer mellem de to organisationer.

Kilde/Eksterne henvisninger