Lov (naturvidenskab): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Addbot (diskussion | bidrag)
m Bot: Migrerer 34 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q214070
M.I.S. (diskussion | bidrag)
Omskrivning og mindre udvidelse + lille kapitel om Oprindelse af udtrykket
Linje 1: Linje 1:
{{harflertydig|Lov}}
{{harflertydig|Lov}}
En regel, som beskriver et mønster i naturen, er en naturvidenskabelig lov. Hvis en observation skal blive til en videnskabelig lov, skal den have været observeret gentagne gange. Loven gælder, indtil en eller anden gør en observation, som ikke følger loven.
En '''regel''' eller '''princip''', som beskriver et mønster i naturen, er en '''naturvidenskabelig lov'''. En uafhængigt og er tilstrækkeligt efterprøvet beskrivelse af en direkte forbindelse mellem årsag og virkning af et fænomen, udledt af eksperimenter og / eller observationer. Loven skal være bredere formuleret end blot at beskrive simple fakta som for eksempel vands fryse eller kogepunkt.


Videnskabelige love anses for etableret og er generel anvendelige (i bestemt kategori af ting eller fænomen under passende betingelser), og i modsætning til en videnskabelig [[teori]], giver ikke en mekanisme eller en forklaring på et givent [[fænomen]].
En lov forklarer ikke hvorfor, eller hvordan noget virker, i modsætning til [[teori]], der forklarer hvorfor noget sker. En lov beskriver blot et mønster.

<br />
Videnskabelige love er ikke nødvendigvis endelige og skal kunne falsificeres
<br />

Eksempler på fysiske love :<br />
== Oprindelse ==
Udtrykket ''lov'' er en arv fra de tidligste dage af videnskab, da man troede, at universet fungerede på som det gjorde, fordi Gud havde etablerede visse naturlige love, der dikterede, hvordan tingene bør og ikke opføre sig.

== Eksempler på fysiske love==
[[Maxwells love]]<br />
[[Maxwells love]]<br />
[[Newtons love]]<br />
[[Newtons love]]<br />
[[Faradays_induktionslov]]<br />
[[Faradays induktionslov]]<br />


== Se også ==
== Se også ==
* [[Bevis (naturvidenskab)]]
* [[Bevis (naturvidenskab)]]
* [[Postulat]]

* [[Hypotese]]
* [[Teori]]
[[Kategori:Filosofi]]
[[Kategori:Filosofi]]
[[Kategori:Videnskabelig metode]]
[[Kategori:Videnskabelig metode]]

Versionen fra 18. mar. 2013, 00:38

For alternative betydninger, se Lov. (Se også artikler, som begynder med Lov)

En regel eller princip, som beskriver et mønster i naturen, er en naturvidenskabelig lov. En uafhængigt og er tilstrækkeligt efterprøvet beskrivelse af en direkte forbindelse mellem årsag og virkning af et fænomen, udledt af eksperimenter og / eller observationer. Loven skal være bredere formuleret end blot at beskrive simple fakta som for eksempel vands fryse eller kogepunkt.

Videnskabelige love anses for etableret og er generel anvendelige (i bestemt kategori af ting eller fænomen under passende betingelser), og i modsætning til en videnskabelig teori, giver ikke en mekanisme eller en forklaring på et givent fænomen.

Videnskabelige love er ikke nødvendigvis endelige og skal kunne falsificeres

Oprindelse

Udtrykket lov er en arv fra de tidligste dage af videnskab, da man troede, at universet fungerede på som det gjorde, fordi Gud havde etablerede visse naturlige love, der dikterede, hvordan tingene bør og ikke opføre sig.

Eksempler på fysiske love

Maxwells love
Newtons love
Faradays induktionslov

Se også