Det muslimske broderskab: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
MerlIwBot (diskussion | bidrag)
Addbot (diskussion | bidrag)
m Bot: Migrerer 55 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q133207
Linje 22: Linje 22:


{{Link GA|ar}}
{{Link GA|ar}}

[[ar:الإخوان المسلمون]]
[[arz:الاخوان المسلمين]]
[[az:Müsəlman qardaşlar]]
[[be-x-old:Браты-мусульмане]]
[[bg:Мюсюлманско братство]]
[[bs:Muslimansko bratstvo]]
[[ca:Germans Musulmans]]
[[ckb:کۆمەڵەی برایانی موسوڵمان]]
[[cs:Muslimské bratrstvo]]
[[cy:Y Frawdoliaeth Fwslimaidd]]
[[de:Muslimbrüder]]
[[en:Muslim Brotherhood]]
[[eo:Islama Frataro]]
[[es:Hermanos Musulmanes]]
[[eu:Anaia Musulmanak]]
[[fa:اخوان‌المسلمین]]
[[fi:Muslimiveljeskunta]]
[[fr:Frères musulmans]]
[[he:האחים המוסלמים]]
[[hi:मुस्लिम ब्रदरहुड]]
[[hr:Muslimansko bratstvo]]
[[hu:Muszlim Testvériség]]
[[id:Ikhwanul Muslimin]]
[[it:Fratelli Musulmani]]
[[ja:ムスリム同胞団]]
[[kk:Ихуан әл-Муслимин]]
[[ko:무슬림 형제단]]
[[la:Fratres musulmani]]
[[lt:Musulmonų Brolija]]
[[ml:മുസ്‌ലിം ബ്രദർഹുഡ്]]
[[ms:Ikhwanul Muslimun]]
[[nl:Moslimbroederschap]]
[[nn:Det muslimske brorskapet]]
[[no:Det muslimske brorskapet]]
[[pl:Bracia Muzułmańscy]]
[[pnb:اخوان المسلمین]]
[[ps:اخوان المسلمون]]
[[pt:Irmandade Muçulmana]]
[[ro:Frăția Musulmană]]
[[ru:Братья-мусульмане]]
[[scn:Frati mussurmani]]
[[sh:Muslimansko bratstvo]]
[[simple:Muslim Brotherhood]]
[[sr:Муслиманска браћа]]
[[sv:Muslimska brödraskapet]]
[[ta:முசுலிம் சகோதரத்துவம்]]
[[tg:Ихвонул муслимин]]
[[th:อิควานมุสลิมีน]]
[[tr:Müslüman Kardeşler]]
[[uk:Брати мусульмани]]
[[ur:اخوان المسلمین]]
[[wa:Frés moslimîs]]
[[yi:מוסלעם ברידערשאפט]]
[[zh:穆斯林兄弟會]]
[[zh-yue:穆斯林兄弟會]]

Versionen fra 20. mar. 2013, 23:55

Broderskabets logo.

Det Muslimske Broderskab (arabisk: Al-Ikhwān al-Muslimūn, الإخوان المسلمون) er en sunnimuslimsk traditionalistisk og islamistisk folkebevægelse, der udgør den største politiske opposition i mange arabiske lande, særligt Egypten, hvor det i 2005 fik 20 procent af stemmerne ved parlamentsvalget; dog i form af uafhængige medlemmer, idet bevægelsen indtil Hosni Mubaraks fald var forbudt i Egypten, men sidenhen ved valget i 2012 opnåede regeringsmagten. Det er desuden verdens største islamistiske organisation med aktiviteter i 72 lande.

Organisationen blev grundlagt af den egyptiske lærer Hassan al-Banna i 1928, hvilket gør den til verdens ældste islamistiske politiske gruppering. I løbet af få år lykkedes det al-Banna at udbrede bevægelsen til hele Egypten, idet han under rejser i landet etablerede underafdelinger overalt, hvor han kom. Ud over al-Banna er Sayyid Qutb en af de centrale ideologer.

Det Muslimske Broderskab arbejder for en islamistisk vækkelse og ønsker gennem omfattende politiske, sociale og økonomiske reformer i både Egypten og Jordan, Kuwait og Palæstina at skabe en islamisk og sharia-baseret stat for alle verdens muslimer. Det islamiske samfund er ifølge broderskab det perfekte samfund – idet alle andre samfundssystemer er menneskeskabte, mens islam hviler på åbenbaringen fra Gud. Det er derfor også modstander af sekulære love og advokerer for, at lovene skal udledes af sharia.

Bevægelsen støtter også modstandsbevægelser i den arabiske og islamiske verden, idet den er modstander af udlandets utidige indblanding. Israel-Palæstina-konflikten har spillet en særlig rolle for organisationen, der har nære bånd til den islamistiske modstandsbevægelse Hamas. Broderskabet har i lange perioder været forbudt i flere af de lande, hvor det er virksomt, ligesom medlemmerne har været forfulgte, arresterede og fængslede. Historisk har medlemmer af bevægelsen anvendt vold, men officielt har den siden 1970'erne bandlyst vold og kritiseret militante islamister bag terrorangreb.

Organisation

Lederen af broderskabet kaldes øverste vejleder og har til opgave at kontrollere de to magtorganer – det almene kontor for vejledning og grundlovskomiteen. Den udpeger vejlederen, der maksimalt kan sidde i to perioder af fem år. Komiteen består af 100-150 medlemmer og fungerer som rådgivende forsamling. Det almene kontor for vejledning består af ni medlemmer fra Cairo og tre fra andre områder. De vælges ved hemmelige valg for to år. Kontorets opgave er at føre tilsyn med organisationens arbejde og at udforme dens politik.

Organisationens aktiviteter finansieres ved donationer fra medlemmerne, der betaler efter rang i organisationen og indtægt. Medlemmer med lav eller ingen indtægt er fritaget for bidrag.

Aktiviterne inkluderer blandt andet et omfattende socialt arbejde. Broderskabet har etableret skoler og driver sygehuse.

Eksterne henvisninger

Skabelon:Link GA