Jessheim: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m →‎Navnet: Retter flertydige links ([[Jarl])
Addbot (diskussion | bidrag)
m Bot: Migrerer 14 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q990999
Linje 68: Linje 68:
[[Kategori:Akershus' geografi]]
[[Kategori:Akershus' geografi]]
[[Kategori:Byer i Norge]]
[[Kategori:Byer i Norge]]

[[bg:Йесхайм]]
[[de:Jessheim]]
[[en:Jessheim]]
[[es:Jessheim]]
[[fi:Jessheim]]
[[fr:Jessheim]]
[[it:Jessheim]]
[[nl:Jessheim]]
[[nn:Jessheim]]
[[no:Jessheim]]
[[pl:Jessheim]]
[[pt:Jessheim]]
[[ru:Йессхейм]]
[[sv:Jessheim]]

Versionen fra 21. mar. 2013, 05:51

Herredshuset blev byget færdigt i 1901 og var lokalet til Ullensaker kommuneadministration frem til 1967.

Jessheim er et byområde og administrationscenteret i Ullensaker kommune i Akershus. Byområdet har 14 632 indbyggere per 1. januar 2009, og ligger omtrent ni kilometer sydøst for Oslo lufthavn, Gardermoen. Rådhuset til Ullensaker kommune og Ullensaker Kulturhus ligger i Jessheim.

Stedet er et center for handel og regionale servicefunktioner på Øvre Romerike med en stor konsentration af butikker i Jessheim Storsenter ved Jessheim station. Af industri kan nævnes cementvarefabrikken som udnytter sand- og grusforekomsterne i distriktet og en trevarefabrik.

Stedet er også et skolecentrum med Jessheim videregående skole og Romerike Folkehøgskole. I Jessheim ligger også lokalavisen Eidsvoll Ullensaker Blad og lokalredaktionen til Romerikes Blad. Vest for byområdet ligger den gamle kongegrav Raknehaugen.

Navnet

Navnet «Jessheim» kommer af det norrøne «Jaseimr» eller «Jesseimr», hvor det første led har uvis betydning, mens sidste led betyder «heim». Det er også muligt at første del, «jess» kan betyde jarl eller jarls. Udtalen er egentlig jessomm og navnet blev skrevet Jessum. I 1900 blev skrivemåden ændret til «Jesseim», senere til «Jessheim». Navnet blev oprindelig brugt om Hovin sogn.

Kultur

Teater og biograf

Jessheim har en biograf og teater i Ullensaker Kulturhus som ligger i Jessheim centrum. Der vises filmer, teater, dans og andre kulturbegivenheder hver uge.

Sang og musik

Begivenheder

Jessheimdagene arrangeres hvert år i Jessheim centrum, som regel i August. Jessheimdagene er en festival som er en blanding af handels-messer og koncerter.

«Tjernfestivalen» arrangeres hver sommer ved Nordbytjernet, som regel i juni. Tjernfestivalen er en fælles dugnadsfest arrangeret af hold og foreninger i Ullensaker. Fokuset er på aktiviteter for børn i alle aldre, madservering, konkurrencer, familiepiknik, udstillinger og enkel underholdning.

Kendte personer fra Jessheim

Personene er ordnet kronologisk efter fødselsår.

Eksterne henvisninger