Alethiometer: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
37 bytes tilføjet ,  for 9 år siden
m
Linkfiks
m (Bot: Migrerer 2 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q2318728)
m (Linkfiks)
 
Et '''alethiometer''' er en fiktiv opfindelse som måler sandheden, i [[Philip Pullman]] trilogi om ''[[Det gyldne kompas]]''. Ordet stammer fra det [[græsk]]e ''alètheia'', der betyder "sandheden" og måler sandhed, så ''alethiometer'' betyder "sandheds-måler". En misforståelse fra forfatterens tidligere titel til bogen ("De Gyldne Kompasser") og ligheden til et almindeligt [[kompas]], er grunden til at den [[amerikansk]]e titel på bogen er ''Det Gyldne Kompas'' i stedet for ''Nordlys'' <ref>[[Philip Pullman]] later explained the mix-up in a quotation that can be found on this [http://bridgetothestars.net/index.php?p=FAQ#4 fan site].</ref>. Det er blevet beskrevet sådan her i den første bog: ''Det lignede meget et ur eller et kompas, for der var visere der pegede rundt på forskellige steder på skiven, men i stedet for timer eller tal til kompasser, var der mange små billeder, hvert af dem var malet med den fineste og forsigtige pensel''.
 
Et alethiometer bliver givet til hovedpersonen [[Lyra Belacqua]], af "[[Jordan Kollegiet (Det Gyldne Kompas)|Jordan Kollegiet]]"s rektor. Han fortæller Lyra, at det er en opfindelse og at der kun er lavet 6 i hele verden. Han forklarer også dens funktioner til hende og siger, at hun selv er nødt til at lære at bruge det.
 
For at bruge alethiometret, skal brugeren indstille 3 af de 4 visere på symbolerne på skiven og danne et spørgsmål i sindet. Den fjerde viser vil svare på spørgsmålet, ved at svinge fra et symbol til et andet og få det til at give mening inde i brugerens sind. Ethvert symbol kan have mange betydninger, hvilket kræver at brugeren er specielt fokuseret på alethiometret. Det er under "[[Støv (Det Gyldne Kompas)|Støvs]]" eller [[elementær partikel|elementære partiklers]] ([[mørkt stof]]) påvirkning, at alethiometret kan svare på spørgsmål. En veluddannet bruger kan alethiometret til at få på alle spørgsmål vedrørende fortid og nutid, men alethiometret er ikke i stand til at forudsige fremtidige begivenheder, men kan i begrænset omfang fortælle hvad der vil ske, hvis visse handlinger bliver taget (såsom virkningerne der kom hvis spørgelserne forlod Underverdnen, hvilket de senere gjorde).
90.936

redigeringer

Navigationsmenu