Kristi Samfund: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
YFdyh-bot (diskussion | bidrag)
m r2.7.3) (Robot tilføjer ko:커뮤니티 오브 크라이스트
m →‎Kendetegn: regelen → reglen (jf. RO)
Linje 16: Linje 16:
Kirkens syn på Gud ligner mere det, som er normalt for kristne. Kirken forkaster [[dåb for de døde]] og også mange af de andre ceremonier, som Utah-kirken prakticerer.
Kirkens syn på Gud ligner mere det, som er normalt for kristne. Kirken forkaster [[dåb for de døde]] og også mange af de andre ceremonier, som Utah-kirken prakticerer.


Imidlertid har kirken i den senere tid begyndt at følge en mere liberal teologi. Kirken har for eksempel godtaget kvindelige præster siden 1984. Dette har ført til, at nogle har brudt ud af kirken og dannet [[The Restoration Church of the Latter Day Saints]] og [[Jesu Kristi Levningskirke af Sidste Dages Hellige]]. Kirken tillod i en kort tid også åbent praktiserende homoseksuelle præster, men pga. meget uenigehed, blev regelen hurtigt lavet om, alle der var blevet præster fik dog lov til at fortsætte.
Imidlertid har kirken i den senere tid begyndt at følge en mere liberal teologi. Kirken har for eksempel godtaget kvindelige præster siden 1984. Dette har ført til, at nogle har brudt ud af kirken og dannet [[The Restoration Church of the Latter Day Saints]] og [[Jesu Kristi Levningskirke af Sidste Dages Hellige]]. Kirken tillod i en kort tid også åbent praktiserende homoseksuelle præster, men pga. meget uenigehed, blev reglen hurtigt lavet om, alle der var blevet præster fik dog lov til at fortsætte.


== Referencer ==
== Referencer ==

Versionen fra 22. mar. 2013, 22:22

Den Reorganiserede Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige eller Kristi Samfund er den næststørste kirke af Sidste Dages Hellige. Den oplyser at have omkring 250.000 medlemmer i omkring 40 lande. Dens hovedkvarter er i Independence i Missouri. Kirken har aldrig været i Danmark, men har siden 1874 fandtes i Norge[1].

Baggrund

Efter Joseph Smiths død var der tvivl om, hvem som skulle overtage ledelsen. Flertallet af mormonerne fulgte Brigham Young, som ledte dem til det, som nu er Utah. Men nogle blev tilbage i Illinois, inkl. hovedparten af Smiths nære slægtninge.

I 1850'erne opstod en gruppe, som mente, at Joseph Smiths søn, som også hed Joseph Smith, var den rette til at overtage efter faren. Han var blot 11 år, da faren blev myrdet. Da han voksede op, blev han lederen af den dannede gruppe, som kaldtes den reorganiserede kirke i april 1860. Hans mor Emma Smith støttede dannelsen af kirken, skønt det er usikkert, om hun virkelig blev regnet som et officielt medlem.

Smith døde i 1914. Året efter blev hans søn Frederick Madison Smith anerkendt som den næste leder. Han blev efterfulgt af sin bror Israel A. Smith, som igen blev efterfulgt af en tredje bror, W. Wallace Smith. Han blev efterfulgt af sin søn Wallace B. Smith. Efter ham kom den første, som ikke tilhørte familien, W. Grant McMurray.

I 2001 skiftede kirken officielt navn til Community of Christ (Kristi Samfund).

Kendetegn

Kristi Samfunds tempel i Independence, Missouri, USA. Indviet i 1994.

Selv om Kristi Samfund og den størte mormonkirke udsprang fra den samme kirke, er der meget få ligheder mellem de to trossamfund. Dem som dannede kirken, Kristi Samfund, godtog aldrig polygami. De benægtede, at Joseph Smith forkyndte og praktiserede polygami. De forkastede mange af de læresætninger, som Utah-kirken fremførte og hævdede, at det ikke var i tråd med den oprindelige lære. De ejer også templet i Kirtland i Ohio, som var det første mormontempel. Det blev tilkendt dem i 1880 efter en retsag. De har også et andet tempel i Independence, Missouri. Kristi Samfund er på mange måder mere åbent i forhold til den store mormonkirke, da alle mennesker må komme ind i deres templer, hvilket er en meget stor forskel, da de andre mormoner knap nok tør fortælle, hvad der sker i deres templer, og kun lukker værdige medlemmer ind. Ydermere er det ikke et krav, at Kristi Samfunds medlemmer tror på Mormons Bog, men bogen benyttes dog stadig af kirken i enkelte menigheder[2]. Bl.a. af denne grund kaldes medlemmer af Kristi Samfund ikke mormoner, men blot kristne.

Kirkens syn på Gud ligner mere det, som er normalt for kristne. Kirken forkaster dåb for de døde og også mange af de andre ceremonier, som Utah-kirken prakticerer.

Imidlertid har kirken i den senere tid begyndt at følge en mere liberal teologi. Kirken har for eksempel godtaget kvindelige præster siden 1984. Dette har ført til, at nogle har brudt ud af kirken og dannet The Restoration Church of the Latter Day Saints og Jesu Kristi Levningskirke af Sidste Dages Hellige. Kirken tillod i en kort tid også åbent praktiserende homoseksuelle præster, men pga. meget uenigehed, blev reglen hurtigt lavet om, alle der var blevet præster fik dog lov til at fortsætte.

Referencer

Eksterne henvisninger