Forskel mellem versioner af "Urkommunisme"

Spring til navigation Spring til søgning
600 bytes tilføjet ,  for 8 år siden
Den moderne opfattelse
(Den moderne opfattelse)
'''Urkommunisme''' (Engelsk: ''Primitive communism''), er ifølge [[marxisme]]n, den tidligste, indledende fase af menneskehedens forhistorie. Dette har været en historisk periode med et klasseløst samfund, hvor folk levede sammen i stammer, som jægere og samlere med få eller ingen reelle ejendele. Fordi det borgerlige [[ægteskab]] ikke var opfundet så levede folk i [[kollekti]]ver og et samfundet var et [[matriarkat‎‎]] fordi kun barnets mor var kendt. Urkommunismen er den eneske form for kommunisme, som en gang har eksisteret, da den avancerede kommunisme først vil opstå en gang i fremtiden.
Denne samfund har ændret sig ved indførelsen af husdyr og landbrug, og den overflod, at den bragte med det, som igen skabte mulighed for privat [[ejendomsret]] og social lagdeling.
Støtte til ideen om urkommunismen fandt [[Marx]] og [[Engels]], i den amerikanske antropolog [[Lewis Henry Morgan|Lewis H. Morgan]]s bog "''Ancient Society''", fra [[1877]].
 
Ved indførelsen af husdyr og landbrug, og den overflod, at disse bragte med sig, som igen skabte mulighed for privat [[ejendomsret]] og social lagdeling. Så ændrede urkommunismen sig til ''Gerontarki'' styret af de gamle som sad på samfundsværdierne, og dette afløstes af [[Patriarki]] styret af mænd, og det borgerlige ægteskab blev nødvendigt for at manden kunne være sikker på, at det var hans børn, som arvede hans rigdomme.
 
Støtte til ideen om urkommunismen fandt [[Marx]] og [[Engels]], i den amerikanske antropolog [[Lewis Henry Morgan|Lewis H. Morgan]]s bog "''Ancient Society''", fra [[1877]].
 
== Den moderne opfattelse ==
Som en [[Historisk_tid|historisk]] idé, har ideen om urkommunismen ikke bred støtte i dag, fordi forhistoriske samfund levede under meget forskellige omstændigheder og havde bestemt ikke alle de egeskaber som marxisterne tillage dem. Som en politisk idé og inspiration så lever ideen med en vis styrke, hovedsagelig blandt tilhængere af [[Anarko-primitivisme]].
 
Adskillelse af den avancerede kommunisme fra urkommunismeurkommunismen ligger i den generelle rationalisering af samfundskulturen <ref name = "historisme1"/>.
 
Urkommunisme er en af de syv produktionsmåde-modeller i marxismen: Urkommunisme, Gerontarki (ældre-styre), [[Patriarki]] (mands-styre), [[Despotisme]] (kongedømme), [[Feudalisme]], [[Kapitalisme]] og [[Kommunisme]] <ref name = "historisme2"/>.
642

redigeringer

Navigationsmenu