Huldremosekvinden: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Bot: Migrerer 1 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:Q467748
No edit summary
Linje 16: Linje 16:


== Ekstern henvisning ==
== Ekstern henvisning ==
*[http://oldtiden.natmus.dk/udstillingen/aeldre_jernalder/kvinden_fra_huldremose/language/dk/ Kvinden fra Huldremose] – Nationalmuseet Købnhavn
*[http://oldtiden.natmus.dk/udstillingen/aeldre_jernalder/kvinden_fra_huldremose/language/dk/ Kvinden fra Huldremose] – Nationalmuseet Købnhavn bøsse


{{DK-histstub}}
{{DK-histstub}}

Versionen fra 7. apr. 2013, 18:08

Huldremosekvinden

Huldremosekvinden er et moselig fundet i Huldremosen mellem Ramten og StenvadDjursland 15. maj 1879 i forbindelse med tørvegravning. Liget stammer fra et tidspunkt mellem 160 f.Kr. og 340 e.Kr., sandsynligvis cirka 55 e.Kr., og var iført et skindslag af fåreskind og et skørt vævet af naturfarvet uld. Før hun blev anbragt i mosen var hendes højre arm blevet skåret næsten af. Huldremosekvinden udstilles i dag på Nationalmuseet.

Liget blev fundet af arbejdsmand Niels Hansen, der gravede tørv for skolelærer J.V. Nissen i Ramten. I en meters dybde stødte han på liget og kom i den forbindelse til at hugge ligets højre hånd af. Nissen, der var arkæologisk interesseret, fik arbejdet stoppet og holdt de næste to dage vagt ved liget, indtil herredsfogeden og distriktslægen fra Grenå ankom i selskab med apotekeren og en politibetjent. Liget blev herefter transporteret til en lade, hvor tøjet blev taget af liget, så det kunne blive vasket. I forbindelse med denne rengøring faldt skalpen af liget, mens tøjet klarede en vaskning og efterfølgende luftørring uden at tage skade.

Distriktslæge Steenberg sendte en indberetning til Det Kgl. Museum for Nordiske Oldsager og lovede at tøjet ville blive sendt til museet, når det var blevet tørt, men liget blev lagt i en kiste og begravet på kirkegården ved Ørum Kirke. Efter at have ligget der to nætter blev liget dog gravet op igen, da museet havde telegrafet, at man også ville have liget. Efter en tid på Grenaa Amtssygehus' lighus blev liget sejlet til København med dampskibet Thy 4. juni.

Huldremosekvinden havde i mange år aldrig være udstillet, men i forbindelse med den nye, permanente oldtidsudstilling, Danmarks Oldtid, der åbnede i 2008, blev Huldremosekvinden permanent udstillet.

Litteratur

Noter

Ekstern henvisning

DanskSpire
Denne artikel om Danmarks historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Historie

56°26′51″N 10°37′46″Ø / 56.44750°N 10.62944°Ø / 56.44750; 10.62944[1]

  1. ^ de:Frau von Huldremose