Den Danske Scenekunstskole: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sammenflettet med Statens Scenekunstskole for flytning.
m Pugilist flyttede siden Statens Teaterskole til Statens Scenekunstskole: Skiftet navn
(Ingen forskel)

Versionen fra 10. apr. 2013, 14:54

Statens Scenekunstskole (tidligere Statens Teaterskole) ligger på Holmen, og er den centrale uddannelsesinstitution for scenekunst i Danmark og hører under Kulturministeriet. Skolen tilbyder grunduddannelser, videreuddannelser samt efteruddannelse inden for scenekunst. Scenekunstskolen udgør sammen med bl.a. Rytmisk Musikkonservatorium, Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering og Den Danske Filmskole, en campus med kunstneriske, kreative fag.

Statens Scenekunstskole er blandt Europas førende uddannelsesinstitutioner inden for scenekunst. Skolen bidrager væsentligt til en videreudvikling og fornyelse af teatret og den moderne dans som kunstarter.[kilde mangler]

Historie

Statens Teaterskole blev oprettet i 1968 som afløser for Det kongelige Teaters elevskole og Privatteatrenes elevskole. Oprindeligt var det udelukkende en skuespilleruddannelse, men i 1972 blev der oprettet en linje for almen teaterpraktik, som efterfølgende udviklede sig til uddannelser for henholdsvis instruktører og scenografer. I 1992 oprettes en teaterteknisk uddannelse med fire specialiseringer (lysdesign, lyddesign, regi og produktion), først som en forsøgsordning, senere som permanent uddannelse. I 1992 blev forløberen for Skolen for Moderne Dans, Danseprojektet ligeledes oprettet på forsøgsbasis, og efter den blev permanent, blev den lagt sammen med Statens Teaterskole i 1998.

Skolen har alle dage været forum for heftige kunstfaglige og ideologiske diskussioner. I udgangspunktet ønskede man at oprette en uddannelse, der kunne give den studerende faglighed og færdigheder – i højere grad end den mesterlære, som dengang var den normale profil for en teateruddannelse der var tilknyttet et teater. Diskussionen har blandt andet handlet om hvorvidt man skulle uddanne kunstnere til en nutidig branche, eller til en vision om en fremtidig scenekunst. I de senere år har fokus i høj grad været på at give den studerende mulighed for at tilegne sig konkrete redskaber og metoder.

Nyt navn og ny organisationsstruktur

Den 1. september 2012 ændredes navnet til det nuværende Statens Scenekunstskole. Ved samme lejlighed foretog man en omorganisering af organisationsstrukturen til fem nye centre, desuden blev Skolen for Moderne Dans fuldt integreret i centerstrukturen. [1]

Hvert center ledes af en centerleder, og skolens 11 uddannelser, som ledes af hver sin uddannelsesansvarlig, er fordelt på de tre uddannelsescentre. Derudover er der etableret et administrationscenter og et udviklingscenter.

Uddannelsescentrene har til opgave at åbne fagmiljøerne op og skabe større synlighed for de forskellige uddannelsers kompetencer, mere samarbejde for studerende og undervisere og ikke mindst større medansvar og medindflydelse for studerende og ansatte.

Ledelse og Uddannelsescentre

Rektor er Sverre Rødahl, Prorektor Henning Sprogøe, Administrationschef Christine Dalhoff.

Center for skuespil & dans

Skuespil, dans, danseformidling (DAF) og musikalsk akkompagnement til dans (MAD), der ledes af Sheila de Val.

Center for iscenesættelse & design

Instruktion, scenografi, koreografi, lyd og lys, der ledes af Ralf Richardt Strøbech.

Center for kunstnerisk produktion & ledelse

Produktionsledelse og scenemester samt forestillingsledelse og rekvisitør, ledes af Anette R. Nissen.

Kilder og Ekstern henvisning

  1. ^ Statens Scenekunstskole, nyhedsarkiv, 15. juli 2012: Statens Teaterskole i forandring – organisationsreform træder i kraft fra august 2012 Hentet 10. april 2013


Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.

55°40′55″N 12°36′24″Ø / 55.68194°N 12.60667°Ø / 55.68194; 12.60667