Autoværn: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m kat
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:2012-04 A 14 11.jpg|thumb|Autoværn i midten af tysk motorvej]]
[[Fil:2012-04 A 14 11.jpg|thumb|Autoværn i midten af tysk motorvej]]
'''Autoværn''' er en rækværkskonstruktion, som har til formål at begrænse personskader, hvis et køretøj utilsigtet forlader vejen. Autoværn<ref name="test">[http://www.viatec.dk Autoværn], ViaTec.</ref> produceres i fortrinsvis i [[beton]], [[stål]] og [[træ]].
'''Autoværn''' er en rækværkskonstruktion, som har til formål at begrænse personskader, hvis et køretøj utilsigtet forlader [[vejen]]. Formålet er at indfange køretøjet og lede det langs autoværnet eller tilbagekaste i en lille vinkel, med minimal skadesrisiko for passagererne.

Autoværn opsættes for at undgå kollision med farlige genstande såsom bygninger, store [[træer]], skilte og [[master]] samt undgå at [[biler]] kører udover farlige skråninger. Desuden opsættes autoværn i midterrabatter for at undgå frontalkollisioner. Autoværn opdeles i enkelt- og dobbeltside autoværn. Enkeltside autoværnet er beregnet for påkørsel fra en side og opstilles som side autoværn og midte autoværn hvor midterrabatten er bred nok til at arbejdsbredden kan efterleves( se billedet på siden). Dobbeltside autoværn er beregnet til påkørsel fra begge sider og opsættes i midterrabatter, hvor der ikke er nok arbejdsbredde til 2 enkeltside autoværn.

Autoværn<ref name="test">[http://www.viatec.dk Autoværn], [[ViaTec]].</ref> produceres i fortrinsvis i [[beton]], [[stål]] og [[træ]].


===CE-mærkning===
===CE-mærkning===

Versionen fra 16. apr. 2013, 11:11

Autoværn i midten af tysk motorvej

Autoværn er en rækværkskonstruktion, som har til formål at begrænse personskader, hvis et køretøj utilsigtet forlader vejen. Formålet er at indfange køretøjet og lede det langs autoværnet eller tilbagekaste i en lille vinkel, med minimal skadesrisiko for passagererne.

Autoværn opsættes for at undgå kollision med farlige genstande såsom bygninger, store træer, skilte og master samt undgå at biler kører udover farlige skråninger. Desuden opsættes autoværn i midterrabatter for at undgå frontalkollisioner. Autoværn opdeles i enkelt- og dobbeltside autoværn. Enkeltside autoværnet er beregnet for påkørsel fra en side og opstilles som side autoværn og midte autoværn hvor midterrabatten er bred nok til at arbejdsbredden kan efterleves( se billedet på siden). Dobbeltside autoværn er beregnet til påkørsel fra begge sider og opsættes i midterrabatter, hvor der ikke er nok arbejdsbredde til 2 enkeltside autoværn.

Autoværn[1] produceres i fortrinsvis i beton, stål og træ.

CE-mærkning

Autoværn testes i henhold til europæisk standard EN 1317-1 og EN 1317-2[2] . Testene giver en styrkeklasse, arbejdsbredde og en skadesrisiko, som fremgår af autoværnets CE-certifikat.

Kilder og henvisninger

  1. ^ Autoværn, ViaTec.
  2. ^ Vejregler, Opsætning af vejautoværn og påkørselsdæmpere i åbent land.