Katarina af Valois: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Bot: Migrerer 26 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:Q229192
Linje 14: Linje 14:
[[Kategori:Kongelige fra Frankrig]]
[[Kategori:Kongelige fra Frankrig]]
[[Kategori:Kongelige fra Storbritannien]]
[[Kategori:Kongelige fra Storbritannien]]
[[Kategori:Ikke-regerende dronninger]]
[[Kategori:Ikke-regerende dronninger af Storbritannien]]

Versionen fra 22. apr. 2013, 21:14

Katherine af Valois (27. oktober 1401 – 3. januar 1437) var Englands dronning i 1420-1422. Hun var gift med Henrik 5. af England, og hun var den yngste datter af Karl 6. af Frankrig og Isabella af Bayern-Ingolstadt.

Dronning og enkedronning af England

Efter Slaget ved Agincourt i 1415 tippede magtbalancen til Englands fordel. Fem år senere blev Katherine af Valois tvunget til at gifte sig med Henrik 5. af England. De nåede kun at få et barn (Henrik 6. af England), inden Henrik 5. døde i 1422. I de næste 18 år styrede et regentskab landet i den unge konges navn. Som fransk blev Katherine af Valois holdt udenfor regeringen. Hun døde, da sønnen blev myndig.

Hemmeligt gift

Efter sin første mands død giftede Katherine af Valois sig i hemmelighed med den fattige walisiske adelsmand Owen Tudor. Han var kommet til hoffet som page for den unge konge. Senere kom han til at tage sig af enkedronningens garderobe og juveler (hans officielle titel var Clerk of the Wardrobe).

Dette ville ikke være velset, at enkedronningen giftede sig med en underordnet hofmand. Derfor blev ægteskabet holdt hemmeligt. Parret fik fem børn. Én af dem var Edmund Tudor. Han blev gift med lady Margaret Beaufort, der tilhørte Huset Lancaster, og som var tipoldebarn af Edvard 3. af England. Edmund Tudor og Margaret Beaufort blev forældre til Henrik 7. af England.