Grønlands Lufthavne: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
ret
m Knud Winckelmann flyttede siden Grønlands Lufthavnsvæsen til Grønlands Lufthavne: Korrekt navn
(Ingen forskel)

Versionen fra 6. maj 2013, 19:25

Grønlands Lufthavne har hovedkvarter i Nuuk Lufthavn.

Grønlands Lufthavne ((grønlandsk): Mittarfeqarfiit) driver offentlige lufthavne i Grønland. Mittarfeqarfiit er en nettostyret virksomhed under Grønlands Selvstyre og har ansvaret for de to atlantlufthavne i Kangerlussuaq og Narsarsuaq, 11 regionale lufthavne, 6 heliporte samt 40 helistop. Derudover har Grønlands Lufthavne to hoteller i atlantlufthavnene – Hotel Kangerlussuaq og Hotel Narsarsuaq – som drives på kommerciel basis.

Virksomhedens drift

Grønlands Lufthavne er en nettostyret virksomhed under for Departementet for Sundhed og Infrastruktur i Grønlands Selvstyre, som virksomheden har indgået en resultatkontrakt med. Kontrakten udspecificerer 19 strategiske mål for virksomheden. Driften af Grønlands Lufthavne er garanteret af Grønlands landskasse; virksomheden fik for første gang i en årrække et overskud i 2008. Overskuddet var på 10,6 millioner kroner. Grønlands Lufthavne har hovedkontor i Nuuk og pr. 1. juni 2012 ledes Grønlands Lufthavne af Jens Lauridsen, der senest kommer fra stillingen som adm. direktør for Samson Agro i Viborg. Før det har han arbejdet internationalt for Danfoss i Mexico, Slovakiet og Italien. Jens Lauridsen tog over efter den tidligere direktør, Niels Kreutzmanns pludselige bortgang i januar 2012. Virksomheden beskæftiger i dag ca. 450 medarbejdere fordelt over hele Grønland. Grønlands Lufthavne bedriver uddannelsesvirksomhed gennem "Skolen for interne uddannelser" og uddanner selv AFIS-operatører, HIS-operatører, flyveledere og trafikassistenter. Virksomheden gennemfører desuden uddannelse indenfor brand- og redningstjeneste, security, søredning og ledelse.

Udover lufthavnssdriften der inkluderer passager- og baggagehandling, security og AFIS, har Grønlands Lufthavne ansvar for en række andre funktioner omkring et udsnit af lufthavnene, herunder energiforsyning, værksteder og butikker herunder toldfrie butikker i flere lufthavne. Grønlands Lufthavne er under bemyndigelse af Trafikstyrelsen i Danmark, som er myndighed for civil luftfart i Danmark, Grønland og Færøerne.

Grønlands Lufthavnsvæsens flyvepladser

Atlantlufthavne

Kangerlussuaq
Narsarsuaq

Regionallufthavne

Sisimiut
Aasiaat
Qaarsut
Nerlerit Inaat
Maniitsoq
Paamiut
Nuuk
Ilulissat
Upernavik
Qaanaaq
Kulusuk

Heliporte

Nanortalik
Qaqortoq
Narsaq
Qasigiannguit
Qeqertarsuaq
Alluitsup Paa

Helistop

Uummannaq
Ittoqqortoormiit
Tasiilaq
Isortoq
Tiniteqilaaq
Kuummiut
Sermiligaaq
Eqalugaarsuit
Qassimiut
Aappilattoq
Narsaq Kujalleq
Tasiusaq
Ammassivik
Upernavik Kujalleq
Kangersuatsiaq
Aappilattoq
Innaarsuit
Tasiusaq
Nuussuaq
Kullorsuaq
Illorsuit
Nuugaatsiaq
Ikerasak
Saattut
Ukkusissat
Niaqornat
Kangaatsiaq
Ikerasaarsuk
Attu
Niaqornaarsuk
Iginniarfik
Kitsissuarsuit
Akunnaaq
Ikamiut
Saqqaq
Qeqertaq
Ilimanaq
Savissivik
Moriusaq
Siorapaluk

Ekstern henvisning og noter