Forskel mellem versioner af "Blishøne"

Spring til navigation Spring til søgning
1.050 bytes tilføjet ,  for 8 år siden
ingen redigeringsopsummering
m (Robot: Fjerner fra Kategori:Fuglearter i Danmark)
}}
 
'''Blishønen''' ([[latin]]: ''Fulica atra'') er en almindelig ynglefugl i [[Danmark]]. Den findes ved [[Sø]]er, [[mose]]r og [[vandløb]]. Blishønen er udbredt i det meste af Europa, dog ikke det nordlige Skandinavien, samt i Asien og Australien. I Danmark er den almindeligt overalt.
 
==Udseende==
Blishønen bliver op til 40 cm lang, og den ånder som andre [[fugle]] ved hjælp af lunger.
 
==AdfærdUdseende==
Blishønen er let genkendelig på sin runde, sorte krop og sit hvide næb og den hvide pandeblis. Den bliver op til 40 cm lang. Hvad hannerne angår varierer størrelsen på pandeblissen efter hvor dominerende de er, og pandeblissen bliver mindre hvis hannen mister status. De to køn ligner i øvrigt hinanden. Ungfuglene har lys hals og ansigt, gult næb og mangler blissen. Blishønen er ikke nogen god svømmer, og den har ikke svømmehud mellem tærerne, men kun svømmelapper langs kanten.
Blishønen dykker efter føde på lavt vand og æder [[vandplante]]r, små [[musling]]er, [[insekt]]er og [[snegl]]e, men den græsser også på land. Den går og svømmer som en and, men har brede [[klo|kløer]], så den ikke falder i vandet.
 
 
Den laver sin rede af vandplanter. Dens unger er brunlige, så de er sværere at få øje på mellem vandplanterne. Da blishønen bor på vandplanterne eller mellem sivene, har den svært ved at lette, når den skal flyve.
==Adfærd==
Blishønen dykker efter føde på lavt vand og æder [[vandplante]]r, små [[musling]]er, [[insekt]]er og [[snegl]]e, men den græsser også på land.Blishønen Denlever gårhovedsagelig af vandplanter, specielt grønalger, og svømmer somynglepladserne enaf andtagrørblade, mensom harden bredesupplerer [[klo|kløer]]med muslinger, snegle, denorme ikkeog falderinsekter. En del af føden henter de på søbredden, og itilstødende vandetgræsenge.
 
Den laver sin rede af vandplanter, som anbringes i rørskoven. Blishønen er i ynglesæsonen aggressiv over for både artsfæller og andre fugle, men udenfor ynglesæsonen er de sociale og samles i flokke. Om vinteren trækker ungfuglene sydpå til Holland, Belgien eller Frankrig mens de voksne individer bliver i Danmark, hvor bestanden øges med flokke fra Østersøregionen.
 
Den laver sin rede af vandplanter. Dens unger er brunlige, så de er sværere at få øje på mellem vandplanterne. Da blishønen bor på vandplanterne eller mellem sivene, har den svært ved at lette, når den skal flyve.
 
Dens fjender er [[mosegris]]e (vandrotter), [[ræv]]e, [[gedde]]r og [[jæger]]e.
Anonym bruger

Navigationsmenu