Spring til indhold

Dambrug: Forskelle mellem versioner

331 bytes tilføjet ,  for 9 år siden
m
lidt nutidigt
(oprettet, en begyndelse)
 
m (lidt nutidigt)
Ved '''dambrug''' forstås den kunstige [[fiskeavl]], hvor arbejdet er rettet mod gennem en omhyggelig udnyttelse af de naturlige forhold og en forbedring af disse at befordre nyttefiskenes trivsel og lægge alt til rette for så stort økonomisk udbytte som muligt. Fiskene bliver en slags husdyr, hvis føde, forplantning og så videre kontrolleres af mennesket. Stedet kaldtes tidligere også fiskepark, fiskeri- eller damanlæg. Der er ca. 230 [[ferskvand]]sdambrug i Danmark, alle i [[Jylland]], og i 2007 producerede de tilsammen ca. 30.000 tons fisk, primært [[regnbueørred]]er <ref>[http://www.mst.dk/Virksomhed_og_myndighed/Landbrug/Dambrug/ Ferskvandsdambrug] på [[Miljøstyrelsen]]s websted</ref>
 
En skarp grænse mellem dambrug og frivandsfiskeri vil ikke altid kunne drages, men næsten altid kan det fiskevand, i hvilket der drives dambrug, praktisk talt tømmes helt for fisk, hvad enten det sker ved tørlægning eller på anden vis. I sin simpleste form findes en sådan fiskedam, hvor der ved afspærring af et lille vandløb frembringes en dam, som ved senere nedbrydning af afspærringen tørlægges (kendt fra blandt andet grønlændernes ørredfangst), men det er først, når der hertil kommer fodring af fisken og lignende, at man kan tale om egentligt dambrug.
Antagelig fandtes der i Danmark omkring 1. verdenskrig ca. 300 ørred-damme, særlig i det sydlige Nørrejylland, med et samlet vandareal af over 200 ha og med godt 3.000 damme og godt 100 klækkeanstalter. Af større karpe-damme fandtes kun en halv snes stykker, hvoraf de fleste på Sjælland. Eksporten blev anslået til ca. 25.000 kg karper, ca. 2.000 kg suder og ca. 100.000 kg ørred samt en betydelig mængde ørredrogn.
 
==Eksterne kilder og henvisninger==
{{Reflist}}
{{Salmonsen}}
 
116.951

redigeringer