Gustaf Trolle: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Tostarpadius flyttede siden Gustav Trolle til Gustaf Trolle
Linje 1: Linje 1:
'''Gustav Eriksson [[Trolle]]''' (september [[1488]] – sommeren [[1535]] på [[Gottorp Slot]]) var en svensk [[ærkebiskop]] og dansk [[biskop]].
'''Gustaf Eriksson [[Trolle]]''' (september [[1488]] – sommeren [[1535]] på [[Gottorp Slot]]) var en svensk [[ærkebiskop]] og dansk [[biskop]].


Han var søn af [[Erik Trolle|Erik Arvidsson Trolle]]. Efter et par års studier i [[Köln]] og [[Rom]] udnævntes Trolle [[1513]] til [[domprovst]] i [[Linköping]], og et år senere til ærkebiskop. Præcis som sine forgængere begyndte han at arbejde for en unionsvenlig politik, og bakkede op om [[rigsråd]]et. Allerede i [[1515]] kom han i konflikt med [[rigsforstander]]en [[Sten Sture den yngre]]. Trods forsoningsforsøg lod Sten Sture i efteråret [[1516]] Trolles borg [[Almarestäket]] belejre, og efter at han havde indtaget den [[1517]] blev Trolle taget til fange og afsat. Borgen Stäket blev efter en rigsdagsbeslutning nedrevet; Dokumentet herom blev senere anvendt som bevismateriale ved [[Det Stockholmske Blodbad]].
Han var søn af [[Erik Trolle|Erik Arvidsson Trolle]]. Efter et par års studier i [[Köln]] og [[Rom]] udnævntes Trolle [[1513]] til [[domprovst]] i [[Linköping]], og et år senere til ærkebiskop. Præcis som sine forgængere begyndte han at arbejde for en unionsvenlig politik, og bakkede op om [[rigsråd]]et. Allerede i [[1515]] kom han i konflikt med [[rigsforstander]]en [[Sten Sture den yngre]]. Trods forsoningsforsøg lod Sten Sture i efteråret [[1516]] Trolles borg [[Almarestäket]] belejre, og efter at han havde indtaget den [[1517]] blev Trolle taget til fange og afsat. Borgen Stäket blev efter en rigsdagsbeslutning nedrevet; dokumentet herom blev senere anvendt som bevismateriale ved [[Det Stockholmske Blodbad]].


Da senere Sten Sture var død, og [[Danmark]]s konge [[Christian 2.]] havde indtaget Sverige i efteråret [[1520]], lod denne Trolle genindtræde som ærkebiskop. Efter kong Christians [[kroning]] i [[Stockholm]] afsluttedes festlighederne med Det Stockholmske Blodbad, hvor Gustav Trolle kom til at spille en omstridt rolle, bl.a. anvendte kongen Trolles krav på skadeserstatning til at brændemærke Trolles modstandere som [[kætter]]e og henrettede dem. Allerede [[1521]] blev Trolle imidlertid tvunget til at flygte til [[Danmark]] efter et antal oprør i [[Småland]] og [[Dalarna]]. Han blev i Danmark og fortsatte sin støtte til Christian. [[1534]] blev han biskop i [[Odense]], men skadedes dødeligt det følgende år i [[slaget ved Øksnebjerg]] på [[Fyn]].
Da senere Sten Sture var død, og [[Danmark]]s konge [[Christian 2.]] havde indtaget Sverige i efteråret [[1520]], lod denne Trolle genindtræde som ærkebiskop. Efter kong Christians [[kroning]] i [[Stockholm]] afsluttedes festlighederne med Det Stockholmske Blodbad, hvor Gustaf Trolle kom til at spille en omstridt rolle, bl.a. anvendte kongen Trolles krav på skadeserstatning til at brændemærke Trolles modstandere som [[kætter]]e og henrettede dem. Allerede [[1521]] blev Trolle imidlertid tvunget til at flygte til [[Danmark]] efter et antal oprør i [[Småland]] og [[Dalarna]]. Han blev i Danmark og fortsatte sin støtte til Christian. [[1534]] blev han biskop i [[Odense]], men skadedes dødeligt det følgende år i [[slaget ved Øksnebjerg]] på [[Fyn]].


{{biskopstub}}
{{biskopstub}}

Versionen fra 16. jun. 2013, 14:33

Gustaf Eriksson Trolle (september 1488 – sommeren 1535Gottorp Slot) var en svensk ærkebiskop og dansk biskop.

Han var søn af Erik Arvidsson Trolle. Efter et par års studier i Köln og Rom udnævntes Trolle 1513 til domprovst i Linköping, og et år senere til ærkebiskop. Præcis som sine forgængere begyndte han at arbejde for en unionsvenlig politik, og bakkede op om rigsrådet. Allerede i 1515 kom han i konflikt med rigsforstanderen Sten Sture den yngre. Trods forsoningsforsøg lod Sten Sture i efteråret 1516 Trolles borg Almarestäket belejre, og efter at han havde indtaget den 1517 blev Trolle taget til fange og afsat. Borgen Stäket blev efter en rigsdagsbeslutning nedrevet; dokumentet herom blev senere anvendt som bevismateriale ved Det Stockholmske Blodbad.

Da senere Sten Sture var død, og Danmarks konge Christian 2. havde indtaget Sverige i efteråret 1520, lod denne Trolle genindtræde som ærkebiskop. Efter kong Christians kroning i Stockholm afsluttedes festlighederne med Det Stockholmske Blodbad, hvor Gustaf Trolle kom til at spille en omstridt rolle, bl.a. anvendte kongen Trolles krav på skadeserstatning til at brændemærke Trolles modstandere som kættere og henrettede dem. Allerede 1521 blev Trolle imidlertid tvunget til at flygte til Danmark efter et antal oprør i Småland og Dalarna. Han blev i Danmark og fortsatte sin støtte til Christian. 1534 blev han biskop i Odense, men skadedes dødeligt det følgende år i slaget ved ØksnebjergFyn.

Spire
Denne bispebiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi