LK: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>; kosmetiske ændringer
Patchfinder (diskussion | bidrag)
m Fjernede Kategori:Virksomhedshistorie ved hjælp af Hotcat
Linje 64: Linje 64:


[[Kategori:Fremstillingsvirksomheder i Danmark]]
[[Kategori:Fremstillingsvirksomheder i Danmark]]
[[Kategori:Virksomhedshistorie]]
[[Kategori:Etableret i 1893]]
[[Kategori:Etableret i 1893]]
[[Kategori:Leverandører til Det Kongelige Danske Hof]]
[[Kategori:Leverandører til Det Kongelige Danske Hof]]

Versionen fra 17. jun. 2013, 00:52

LK (Lauritz Knudsen)
Virksomhedsinformation
Selskabsform Produktbrand
Grundlagt 1893
Hovedsæde Ballerup
Nøglepersoner Lauritz Knudsen
Produkter El-materiel, intelligente systemer, data- og kommunikationsløsninger
Organisation
Antal ansatte
500-1.000 (jvf cvr.dk)
Moderselskab Schneider Electric Danmark A/S
Eksterne henvisninger
LK.dk

Lauritz Knudsen (LK) er førende indenfor el-materiel, intelligente systemer (IHC) og løsninger til data og kommunikation i Danmark. Lauritz Knudsen har mere end 100 års erfaring og er bl.a. kendt for klassikere som LK FUGA og LK SKOT.

En del af Schneider Electric koncernen

Lauritz Knudsen er en del af den globale industrikoncern Schneider Electric med 110.000 ansatte i 102 lande. Schneider Electric Danmark, som Lauritz Knudsen hører under, beskæftiger samlet set 1000 medarbejdere, der arbejder med produktudvikling, logistik og produktion samt salg og marketing.

Dansk produktion og udvikling

I 2000 blev Lauritz Knudsens produktion samlet på fabrikken i Ringsted. Fabrikken er præget af en høj automatiseringsgrad, der er med til at sikre en konkurrencedygtig produktion i Danmark. I dag produceres der også til andre dele af Schneider Electric-koncernen.

I de seneste ti år har Lauritz Knudsen fokuseret stærkt på produktudvikling og har blandt andet markeret sig inden for intelligente og netværksbaserede installationssystemer. Det er systemer, der får el, data og tele til at fungere sikkert og enkelt sammen – i et elegant, brugervenligt design. Lauritz Knudsen har i dag sit eget udviklingscenter i Ballerup, men arbejder tæt sammen med Schneider Electric-koncernens udviklingsafdelinger i Danmark og resten af Europa.

Lauritz Knudsen har en lang og interessant historie bag sig. Lauritz Knudsen – virksomhedens grundlægger – rejste i 1893 fra sin fødeby Odense og etablerede sig i København som uhr- og chronometermager. Lauritz Knudsen blev hurtigt klar over, at elektriciteten ville ændre samfundet radikalt, og han satsede tidligt på udvikling og produktion af el-installationsmateriel, som den dag i dag er Lauritz Knudsen (også omtalt LK) primære forretningsområde.

Da Lauritz Knudsen døde i 1917 efterlod han sig en blomstrende virksomhed med adskillige hundrede medarbejdere. Virksomheden blev på dette tidspunkt omdannet til et aktieselskab, ligesom man valgte at bygge en ny, stor fabrik uden for byen – på en kålmark på Haraldsgade, Østerbro.

I 1921 tog Lauritz Knudsen sin nye fabrik i Haraldsgade i brug. Her udviklede Lauritz Knudsen sig til at blive noget af en institution i dansk erhvervsliv – og på et tidspunkt beskæftigede Lauritz Knudsen over 4000 medarbejdere. Perioden frem til slutningen af 1960'erne var også produktmæssigt kendetegnet ved en ekspansiv udvikling. Lauritz Knudsen producerede så godt som alt, hvad der overhovedet var elektrisk – lige fra strygejern, radioer, højttalere, el-komfurer, el-ure til elmålere, el-fordelingstavler og højspændingsmateriel.

I 1968 fusionerede Lauritz Knudsen med sin største konkurrent på det danske marked, virksomheden NES i Valby, og skiftede navn til LK-NES. NES-tilføjelsen blev senere slettet, men hænger stadig ved i mange danskeres bevidsthed.

I 1986 flyttede Lauritz Knudsen endnu en gang uden for byen. Denne gang til Industriparken i Ballerup, hvor virksomheden etablerede sit nuværende hovedsæde. I samme periode havde Lauritz Knudsen produktion i Ballerup og en montagefabrik i Sorø.

I 1990 blev Lauritz Knudsen overtaget af den danske NKT koncern og en ny international strategi blev lagt.

Med ønsket om at styrke sin position som en af de førende producenter af el-materiel i Europa, fusionerede Lauritz Knudsen og den finske Ahlstrøm koncerns el-materiel division i 1995 i en 50/50% dansk-finsk ejet el-koncern ved navn Lexel A/S.

I 1999 indtrådte Lexel som selvstændig koncern i den globale franske energi koncern Schneider Electric.

I 2000 åbnede Lauritz Knudsen ny fabrikation i Ringsted. Montagefabrikken i Sorø blev lukket, og den største del af Lauritz Knudsens produktion blev samlet i Ringsted. Fabrikken regnes for en af de mest moderne fabrikker i Europa indenfor sit område.

I 2003 blev Lexel A/S en integreret del af Schneider Electric.

I 2004 skiftede virksomheden navn fra LK A/S til Lauritz Knudsen A/S. Senere på året blev hele produktionen samlet i Ringsted.

I 2005 lægges Lauritz Knudsen og Schneider Electric Danmark A/S sammen til én legal enhed. Lauritz Knudsen blev en division i Schneider Electric Danmark A/S.

I 2007 integreres Schneider Electric og Lauritz Knudsen i én fælles virksomhed i Danmark og får fælles adresse på Industriparken i Ballerup.

Vidste du... at Lauritz Knudsen er Leverandør til Det Kongelige Danske Hof? I mere end 100 år har Lauritz Knudsen forsynet private, virksomheder, el-værker og industrien med el-materiel. Da det danske kongeskib stod ud på sin jomfrurejse i 1932, var det forsynet med LK SKOT-lamper. Først i 1960 har Lauritz Knudsen dog officielt kunne kalde sig ”Leverandør til Det Kongelige Danske Hof”.

Ophævelse af monopol

Lauritz Knudsen har hidtil haft de facto monopol på udformningen af stikkontakter til installation i danske hjem, men Sikkerhedsstyrelsen har besluttet, at der pr. 1. juli 2008 kan installeres stikkontakter produceret efter fransk-belgisk standard i danske ejendomme. Indtil 2008 har Lauritz Knudsen domineret det danske el-marked med en andel på over 60 %.[1]

Kilde

  1. ^ http://ing.dk/artikel/70837 Slut med dansk monopol på stikkontakter