Hunnere: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Addbot (diskussion | bidrag)
m Bot: Migrerer 65 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q45813
m Robotassisteret flertydig: Fransk - Ændrede link(s) til Fransk (sprog)
Linje 6: Linje 6:
Begrebet '''hunner''' er en betegnelse for et centralasiatisk folk med [[nomade|nomadisk]] og senere halvnomadisk levevis. Hunnerne har spillet en stor rolle i både [[Asien|asiatisk]] og [[europæisk]] historie.
Begrebet '''hunner''' er en betegnelse for et centralasiatisk folk med [[nomade|nomadisk]] og senere halvnomadisk levevis. Hunnerne har spillet en stor rolle i både [[Asien|asiatisk]] og [[europæisk]] historie.


Ordet "hunne" eller "hun" er et gammelt [[Tyrkisk sprog|tyrkisk]] ord, som betyder folk eller menneske. I [[tungusisk (sprog)|tungusisk]] betyder ordet ''chun'' "[[kraft]]" eller "[[mod]]". Ordet har overlevet i nogle europæiske drengenavne. I sin oprindelige form betød navnet Hunfredus "Hunnerfred", dvs "den, der fremmæglede fred med hunnerne". [[Normannerne]] tog det gammel[[fransk]]e drengenavn Hunfroi med til [[England]], hvor det forvandledes til Humphrey, og i [[Italien]] til Umberto. <ref>John Man: ''Attila'' (s. 233), forlaget Gyldendal, Oslo 2009, ISBN 978-82-05-39335-6</ref>
Ordet "hunne" eller "hun" er et gammelt [[Tyrkisk sprog|tyrkisk]] ord, som betyder folk eller menneske. I [[tungusisk (sprog)|tungusisk]] betyder ordet ''chun'' "[[kraft]]" eller "[[mod]]". Ordet har overlevet i nogle europæiske drengenavne. I sin oprindelige form betød navnet Hunfredus "Hunnerfred", dvs "den, der fremmæglede fred med hunnerne". [[Normannerne]] tog det gammel[[Fransk (sprog)|franske]] drengenavn Hunfroi med til [[England]], hvor det forvandledes til Humphrey, og i [[Italien]] til Umberto. <ref>John Man: ''Attila'' (s. 233), forlaget Gyldendal, Oslo 2009, ISBN 978-82-05-39335-6</ref>


[[Kina|Kinesiske]] skribenter inddelte hunnerne i de sorte hunner (europæiske) og de hvide hunner (asiatiske).
[[Kina|Kinesiske]] skribenter inddelte hunnerne i de sorte hunner (europæiske) og de hvide hunner (asiatiske).

Versionen fra 28. jun. 2013, 20:37

Hunnernes indgreb i Europa.
Hunnernes rige (år?).
Hsiung-nus indflydelsesområde mellem 209 f.Kr. - 216 e.Kr.

Begrebet hunner er en betegnelse for et centralasiatisk folk med nomadisk og senere halvnomadisk levevis. Hunnerne har spillet en stor rolle i både asiatisk og europæisk historie.

Ordet "hunne" eller "hun" er et gammelt tyrkisk ord, som betyder folk eller menneske. I tungusisk betyder ordet chun "kraft" eller "mod". Ordet har overlevet i nogle europæiske drengenavne. I sin oprindelige form betød navnet Hunfredus "Hunnerfred", dvs "den, der fremmæglede fred med hunnerne". Normannerne tog det gammelfranske drengenavn Hunfroi med til England, hvor det forvandledes til Humphrey, og i Italien til Umberto. [1]

Kinesiske skribenter inddelte hunnerne i de sorte hunner (europæiske) og de hvide hunner (asiatiske).

Hunnerne blev presset vestpå efter flere nederlag til kinesere og tibetanere, og nåede i slutningen af det 4. århundrede e.Kr. til Europa. Her fortsatte de vestpå ind i Centraleuropa, mens de skubbede germanske stammer foran sig. Presset på den romerske grænse blev så stærkt, at goterne til sidst gennembrød den, hvad man har regnet som starten på Folkevandringstiden i Europa. Denne tese er der dog sået alvorlig tvivl om de senere år, og i dag menes også klimaændringer at have været en medvirkende årsag.

Hunnernes rige nåede sit højdepunkt omkring år 450 under den mægtige konge Attila. Efter Attilas død i 453 (?) faldt riget fra hinanden, og hunnerne forsvandt snart fra Europa.

Henvisninger

  1. ^ John Man: Attila (s. 233), forlaget Gyldendal, Oslo 2009, ISBN 978-82-05-39335-6

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Skabelon:Link GA