Baltikum: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
MerlIwBot (diskussion | bidrag)
m Robot fjerner roa-rup:Staturi baltitse (deleted)
m udvidet lidt
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:LocationBalticStatesInEurope.png|thumb|Baltikum]]
[[Fil:LocationBalticStatesInEurope.png|thumb|Baltikum]]
'''Baltikum''' (også kendt som '''De baltiske stater''' eller '''baltiske lande'''), er landene øst for [[Østersøen]], der opnåede uafhængighed fra det [[Russiske Kejserrige]] i kølvandet på [[1. verdenskrig]]. I dag betyder det landene [[Estland]], [[Letland]] og [[Litauen]] men i perioden mellem verdenskrigene betragtedes [[Finland]] også som en del af ''Baltikum''<ref>George Maude: ''Aspects of the Governing of the Finns'', Peter Lang, 2010, s. 114</ref>.
'''Baltikum''' er en fællesbetegnelse for landene [[Estland]], [[Letland]] og [[Litauen]], der kyster op mod den østlige del af [[Østersøen]]. Historisk medregnes ofte det daværende [[Østpreussen]] med hovedstaden [[Königsberg]] (nu ''Kaliningrad'').

Mens de oprindelige befolkninger i [[Letland]] og [[Litauen]] er kendt som [[baltere]] eller baltiske folk, er befolkningerne i [[Estland]] og [[Finland]] [[Finsk-ugriske]]folk. En anden baltisk identitet, [[Tyskbaltere]], begyndte at udvikle sig i løbet af middelalderen efter [[Nordiske korstog#Liviske Korstog|De liviske korstog]]. Historisk medregnes ofte det daværende [[Østpreussen]] med hovedstaden [[Königsberg]] (nu ''Kaliningrad'') til Baltikum.


== Se også ==
== Se også ==

Versionen fra 2. jul. 2013, 21:14

Baltikum

Baltikum (også kendt som De baltiske stater eller baltiske lande), er landene øst for Østersøen, der opnåede uafhængighed fra det Russiske Kejserrige i kølvandet på 1. verdenskrig. I dag betyder det landene Estland, Letland og Litauen men i perioden mellem verdenskrigene betragtedes Finland også som en del af Baltikum[1].

Mens de oprindelige befolkninger i Letland og Litauen er kendt som baltere eller baltiske folk, er befolkningerne i Estland og Finland Finsk-ugriskefolk. En anden baltisk identitet, Tyskbaltere, begyndte at udvikle sig i løbet af middelalderen efter De liviske korstog. Historisk medregnes ofte det daværende Østpreussen med hovedstaden Königsberg (nu Kaliningrad) til Baltikum.

Se også

Estlands geografiSpire
Denne artikel om Estlands geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi
Litauens geografiSpire
Denne artikel om Litauens geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi
Lettisk geografiSpire
Denne artikel om lettisk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi
  1. ^ George Maude: Aspects of the Governing of the Finns, Peter Lang, 2010, s. 114