Forskel mellem versioner af "Jernbane"

Spring til navigation Spring til søgning
52 bytes tilføjet ,  for 7 år siden
m
Det var dog først i [[1879]] det første elektriske passagertog blev introduceret. [[Werner von Siemens]] skabte ud fra Davidsons tegninger, et elektrisk lokomotiv med en 2,2[[kilowatt]] [[motor]]. Med hjælp fra en tredje skinne, der forsynede motoren med strøm, viste dette lokomotiv at være ganske effektivt. I løbet af dens fire månededers virkeperiode, transporteres over 90.000 passagerer<ref name="robert"/>.
 
== Andre typer af jernbaner ==
=== Sporvogn ===
{{uddybende| Sporvogn}}
En sporvogn er et togtype, der etableres i [[By|tættere bebyggede områder]]. Sporvognens mindre dimensioner, gør at [[Acceleration|accelerationsevnen]] er bedre, end et almindeligt togtogs, hvilket gør det muligt at benytte den i på de offentlige veje. Sporveje kan etableres nedsænket i [[Vej|vejbanen]], men også i sit eget [[tracé]]. Den første sporvogn blev etableret i New York i 1832 som blev trukket af heste. I Danmark har vi haft sporvogne i følgende byer (med årstal):
* i [[København]] fra [[22. oktober]] [[1863]] til [[23. april]] [[1972]], se også [[Københavns Sporveje]] (KS) og [[Nesa]]
* i [[Århus]] fra [[31. maj]] [[1884]] til [[7. november]] [[1971]], [[Århus Sporveje]],
=== Letbane ===
{{Uddybende| Letbane}}
En '''Letbane''' er en moderne [[sporvogn]], der både kørerkan køre i fælles spor med bilerne, men også i eget tracé. En [[letbane]] kører ofte også over længere afstande. Danmarks fire største byer er alle i gang med et letbaneprojekt, hvor [[Aarhus]] dog- efter København med [[Københavns Metro|Metroen]] - er kommet længst.
 
=== Undergrundsbane ===
4.586

redigeringer

Navigationsmenu