Forskel mellem versioner af "Triglycerid"

Spring til navigation Spring til søgning
4.344 bytes tilføjet ,  for 8 år siden
Sammenskrivning fra FEDTSTOFFER, se begrundelsen der
m (Bot: Migrerer 38 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q186319)
(Sammenskrivning fra FEDTSTOFFER, se begrundelsen der)
 
[[Fil:Triglyceride Structural Formulae V.1.png|thumb|300px|Et triglycerid]]
 
[[Fil:Trimyristin-3D-vdW.png|right|thumb|300px|En spacefilling kuglekalot-model af et triglycerid]]
'''Triglycerider''', mere korrekt kaldet '''triacylglyceroler''', er [[organisk kemi|organiske]] [[kemisk forbindelse|kemiske forbindelser]] som består at et [[glycerol]]molekyle, hvortil der er bundet tre [[fedtsyre]]kæder via [[ester]]bindinger. Hovedparten af alt fedtstof (både vegetabilsk olie og dyrefedt) består af triglycerider.
 
'''Triglycerider''' er en af de tre hovedgrupper af [[lipid]]er populært kaldet fedtstoffer. mere kemisk korrekt benævnt triacylglyceroler. Triglycerider er [[organisk kemi|organiske]] [[kemisk forbindelse|kemiske forbindelser]] som består at et [[glycerol]]molekyle, hvortil der er bundet tre [[fedtsyre]]r via [[ester]]bindinger. Triglyceriderne findes i alle levende væsner, bl.a. i [[cellemembran]]er, intracellulære membraner og [[liposom]]er. Da hovedparten af alt fedtstof (både vegetabilsk olie og dyrefedt) består af triglycerider, er "fedtstof" og "fedt" ofte forvekslet med triglycerider. Dyriske triglycerider har – i modsætning til de fleste plantetriglycerider – en høj andel af mættede fedtsyrer. Dyrisk fedt er ofte fast ved [[stuetemperatur]], mens vegetabilsk fedt er flydende ([[vegetabilsk olie|planteolie]]).
 
Der har været meget fokus på kostens indhold af fedststoffer, ikke bare mængden men også arten, mættede fedtsyrer contra umættede fedtsyrer og [[transfedtsyre]]r contra cis-fedtsyrer, se for eksempel [[Omega-3-fedtsyre]] og [[Omega-9-fedtsyre]]. De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNA 2004) forskriver at 25-35% af energien fra kosten skal komme fra fedt.<ref>De nye nordiske anbefalinger fra [[Nordisk Ministerråd]] fra 2004 er kun udgivet på engelsk på bogform ([http://www.norden.org/en/publications/publications/2004-013 Nordic Nutrition Recommendations 2004]), men en oversat udgave af kapitel 1 og 2 kan læses her: ''[http://www.dfvf.dk/Files/Filer/Ernæring/Nringsstoffer/NNA_2004.pdf Nordiske næringsstofanbefalinger 2004]''</ref>
 
== Kemisk struktur ==
TriglyceridersEt triglycerid er opbygget af [[glycerol]] med tre [[fedtsyre]]r i [[ester]]binding. Den generelle [[strukturformel|kemiske formel]] er RCOO-'''CH<sub>2</sub>CH'''(-OOCR')'''CH'''<sub>2</sub>-OOCR", hvor R, R' og R" er lange alkylkæder, som stammer fra de tre fedtsyrer RCOOH, R'COOH og R"COOH. Disse kan være identiske eller forskellige.
 
Fedtsyrerne opdeles groft i tre grupper:
# ''Mættede fedtsyrer'' – fedtsyrer, hvis carbonkæder ikke indeholder [[dobbeltbinding]]er
# ''Monoumættede fedtsyrer'' – fedtsyrer, hvis carbonkæder indeholder en enkelt dobbeltbinding (også ''umættethed'')
# ''Polyumættede fedtsyrer'' – fedtsyrer som indeholder to eller flere dobbeltbindinger
 
AlkylkæderneFedtsyrerne kan have forskellig længde, men 16, 18 eller 20 [[kulstof]]atomer er mest almindeligt. Naturlige fedtsyrer i planter og dyr har normalt en lige antal kulstofatomer i kæderne, hvilket skyldes den måde de syntetiseres ud fra [[acetyl-CoA]]. I modsætning hertil har [[bakterie]]r evnen til at syntetisere alkylkæder med både lige og ulige antal kulstofatomer.
 
De fleste naturlige fedtstoffer indeholder en kompleks blanding af individuelle triglycerider, hvilket betyder at de smelter ved meget forskellige temperaturer. [[Kakaosmør]] er specielt fordi det består af meget få forskellige triglycerider. En af disse indeholder palmitinsyre, oleinsyre og stearinsyre. Kakaosmør, som bl.a. findes i [[chokolade]], har derfor et ret snævert [[smeltepunkt]]sinterval.
 
== Fysiske egenskaber ==
 
Den del af triacylglyceridmolekylet der indeholder glyceroldelen er vandopløselig. Resten af triglyceridmolekylet med de 3 lange carbonkæder er derimod ikke vandopløseligt, de 3 carbonkæder samler sig med hinanden og andre fedtsyrekæder når de kommer i [[vand]], således at glyceroldelen peger ud mod vandet mens fedtsyrekæderne gemmes væk fra vandet. Dette er grunden til at fedt danner små dråber i vand.
Triglycerider med mange mættede, tætpakkede fedtsyrer har et højt [[smeltepunkt]], de er faste ved stuetemperatur. Dette gælder f.eks. [[margarine]] og fedt på [[kød]]. Triglycerider med mange umættede fedtsyrer har et lavt smeltepunkt, de er flydende ved stuetemperatur, som f.eks. planteolie.
 
== Nedbrydning i kroppen ==
 
Triglycerider i kosten nedbrydes i kroppens [[Fordøjelsessystemet|fordøjelsessystem]]. I den nederste del af [[mave]]sækken, kaldet antrum, sønderdeles fedt til ganske små fedtdråber og føres til [[tolvfingertarmen]]. Her nedbrydes fedtdråberne (stadig triglycerider) af enzymet lipase og galde til frie fedtsyrer og [[glycerin|glycerol]]. Da fedtstoffer ikke er [[hydrofil|vandopløselige]] kan de ikke krydse tarmbarrieren, derfor bindes de til [[micelle]]r, som er en slags transportstoffer med både [[hydrofob]]e og [[hydrofil]]e egenskaber, der fører triglyceriderne ind i tarmepithelcellerne.
Efter optagelsen i tarmcellerne samles triglyceriderne og transporteres nu via [[lymfesystemet|lymfen]], til halsvenen hvor lymfen udtømmes, og herfra rundt til fedtvævet i kroppen. Også her skal bruges et transportstof, da triglycerider ikke kan opløses i blod. Der findes flere transportstoffer, de kaldes lipoproteiner og det største og af disse lipoproteiner er cholymikron.
 
== Se også ==
 
* [[Beta-oxidation]]
* [[BMI]]
* [[Fedme]]
* [[Fiskeolie]]
* [[Lipidbiosyntese]]
* [[Lipolyse]]
* [[Madpyramiden]]
 
== Eksterne links og kilder ==
 
{{Reflist}}
Alkylkæderne kan have forskellig længde, men 16, 18 eller 20 [[kulstof]]atomer er mest almindeligt. Naturlige fedtsyrer i planter og dyr har normalt en lige antal kulstofatomer i kæderne, hvilket skyldes den måde de syntetiseres ud fra [[acetyl-CoA]]. I modsætning hertil har [[bakterie]]r evnen til at syntetisere alkylkæder med både lige og ulige antal kulstofatomer.
* [http://www.denstoredanske.dk/index.php?title=Natur_og_miljø/Biokemi_og_molekylærbiologi/Biokemi/fedt/fedt_(Kostens_fedt) Kostens fedt. Den store danske]
* [http://min.medicin.dk/Sygdomme/Sygdom/44 Forhøjet fedt- og kolesterolindhold i blodet. Min.medicin.dk]
* [http://www.hjerteforeningen.dk/leve_med_hjertesygdom/kost_og_hjertekarsygdomme/kost_og_forhoejede_triglycerider_i_blodet/ Kost og forhøjede triglycerider i blodet. Hjerteforeningen.dk]
* [http://www.dbio.dk/forside/fagbladet/tidligere-numre/aargang-2007/blad-nr--9---udkommet-7--september-2007/triglycerid-er-vigtig-indikator-forhjertekar-sygdomme Triglycerid er vigtig indikator forhjertekar-sygdomme. dbio.dk]
 
De fleste naturlige fedtstoffer indeholder en kompleks blanding af individuelle triglycerider, hvilket betyder at de smelter ved meget forskellige temperaturer. [[Kakaosmør]] er specielt fordi det består af meget få forskellige triglycerider. En af disse indeholder palmitinsyre, oleinsyre og stearinsyre. Kakaosmør, som bl.a. findes i [[chokolade]], har derfor et ret snævert [[smeltepunkt]]sinterval.
{{Commonskat|Triglycerides}}
 
[[Kategori:Kemiske forbindelser]]
[[Kategori:Ernæring]]
8.055

redigeringer

Navigationsmenu