Forskel mellem versioner af "Verdenskrig"

Spring til navigation Spring til søgning
1.519 bytes fjernet ,  for 8 år siden
oversat
(Fjerner version 6997695 af 87.55.117.226 (diskussion).)
(oversat)
En '''verdenskrig''' er en [[militær]] [[konflikt]], der omfatter størstedelen af [[verden]]s [[stat|lande]]. Verdenskrige spænder ofte over flere [[kontinent]]er og er usædvanligt blodige og destruktive.
 
Begrebet "verdenskrig" anvendes somom regel til at beskrivede to af de største konflikter i historien, som begge udspillede sig i det [[20. århundrede]]. Det var henholdsvis: [[1. verdenskrig]] ([[1914]]-[[1918]]) og [[2.verdenskrig]] ([[1939]]-[[1945]]).
 
Nogle har hævdetmener, at også [[Den kolde krig]] burde benævnes somvar en verdenskrig, ogmens andre mener, at den igangværende [[krig mod terror]] ligeledes burde haveogså benævnelsener. ImidlertidDet har disse holdninger ikke vundet stort indpashævd.
 
== Begrebets oprindelse ==
 
Begrebet "verdenskrig" opstod tidligt i det 20. århundrede, få år før 1. verdenskrig brød ud. ManMange var klar den tid opmærksom påover, at detto komplekse og modsætningsfyldte systemalliancer afmed alliancenstor sandsynlighed ville føre til en global militær konflikt. På den ene side stod [[Tyskland]]-[[Østrig]]-[[Italien]]; på den ene side og alliancen [[Frankrig]]-[[Rusland]]-[[Storbritannien]]-[[Serbien]] på den anden med stor sandsynlighed ville lede frem til en global militær konflikt. At konflikten skulle blive global var særligt sandsynligt, idet de to [[alliance]]r hver især havde store interesser i deres oversøiske [[koloni]]er, og disse koloniers ressourcer ville spille en stor strategisk rolle i en eventuel konflikt. At kolonierne ville have en strategisk rolle garanterede nærmest, at de involverede kolonimagter ville invadere hinandens kolonier og dermed gøre krigen global.
 
At konflikten skulle blive global var sandsynligt, fordi begge [[alliance]]r havde store interesser i oversøiske [[koloni]]er, og at koloniernes ressourcer ville spille en stor rolle i en konflikt. At kolonierne havde stor strategisk rolle betød, at de involverede kolonimagter ville invadere hinandens kolonier og gøre krigen global.
Selvom 1. verdenskrig allerede blev benævnt "verdenskrig" få dage efter, at den brød ud, fik den ikke denne betegnelse før starten af 1920'erne. Indtil da var den blevet kendt som "Den Store Krig", inden 2. verdenskrig nødvendiggjorde en skelnen mellem de to konflikter.
 
SelvomSelv om 1. verdenskrig allerede blev benævntkaldt "verdenskrig" få dage efter, at den brød ud, fik den ikkeførst dennefor betegnelsealvor førnavnet starten afi 1920'erne. Indtil da var den blevet kendt som "Den Store Krig",. inden 2. verdenskrig nødvendiggjorde en skelnen mellem de to konflikterkrige.
Begrebet 2. verdenskrig" fandt også sin oprindelse i 1920'erne. I [[1928]] fremlagde den amerikanse indenrigsminister, [[Frank B. Kellogg]], en [[traktat]], der blev betraget som en "praktisk guide mod en 2. verdenskrig". Begrebet blev taget i brug, så snart 2. verdenskrig rent faktisk brød ud i [[1939]].
 
Begrebet 2. verdenskrig" fandtopstod også sin oprindelse i 1920'erne. I [[1928]] fremlagde den amerikanse indenrigsminister, [[Frank B. Kellogg]], en [[traktat]], der blev betraget som en "praktisk guide mod en 2. verdenskrig". Begrebet blev taget i brugbrugt, så snartda 2. verdenskrig rent faktisk brød ud i [[1939]].
Også andre sprog har optaget begrebet "verdenskrig"; f.eks. på engelsk (World War), på fransk (Guerres Mondiales), på tysk (Weltkrieg) og på russisk (mirovye vojny).
 
Også andre sprog har optaget begrebetbruger "verdenskrig"; f.eks. på: engelsk (World War), fransk (Guerres Mondiales), tysk (Weltkrieg) og russisk (mirovye vojny).
 
== Tidligere verdenskrige? ==
Nogle krige i tidligere perioder (før det 20. århundrede) som også involveredemed mere eller mindre globale konflikter, er blevet betragtet som verdenskrige. EksempelvisFx [[Syvårskrigen (1756–1763)]] som [[Winston Churchill]] kaldte for "den første verdenskrig" i hanssin "''A History of the English Speaking Peoples''". Også de franske revolutionskrige ([[1792]]-[[1802]]) og [[Napoleonskrigene]] ([[1803]]-[[1815]]) er blevet kaldt verdenskrige. Imidlertid var disse krige begrænset til at involvere europæiske magter og deres kolonier. De asiatiske regionerAsien var ikke involveredemed.
 
Før det 19. århundrede ville begrebetgav "verdenskrig" simpelt hen ikke have givet mening. De asiatiske magter ([[Kina]] og [[Japan]]) involverede sig slet ikke i affærer uden for deres eget [[kontinent]], og de handlede under ingen omstændigheder på lige fod med de europæiske magter. Kina var f.eks.fx mere eller mindre koloniseret af europæiske lande, og Japan forholdt sigforblev isoleret indtiltil [[1850'erne]]. Konflikter i denneden tidsperiodetid var altså begrænset til at udspille sig mellem europæiske lande, derog foregik i forholdsvis begrænsede områder.
 
Når indfødte indbyggere til tiderikkeeuropæere har været involveret i verdensomspændende krige, har de generelt set deltaget som deltagere i europæiske konflikter og har derfor kæmpet som støttetropper fremog forikke allierede. Storbritanniens krig mod Frankrig på det [[nordamerika]]nske kontinent er et glimrende eksempel på, hvordan indfødte [[indianer]]e på det [[nordamerika]]nske kontinent kæmpede for englænderne i Amerika frem for at blive udskibet til [[Europa]]. I modsætning hertil stårModsat 1. verdenskrig, hvor millioner af soldater blev transporteret fra [[Afrika]], [[Asien]] og Nordamerika kom til Europa for at kæmpe sammen med deres respektive [[kolonimagt]]er.
 
== Kendetegn ved Verdenskrigene ==
De to verdenskrige i det 20. århundrede udspillede sig på alle verdens kontinenter med undtagelse af [[Antarktis]]. Størstedelen af kampene foregik i Europa, Asien og Nordafrika og involverede flere lande og soldater end nogen anden konflikt i historien.
 
På grund af [[industrialisering]]en og den teknologiske udvikling var de1. to verdenskrige i detog 202. århundredeverdenskrig de første krige, der blev udkæmpet både til lands, vands og i luften. SåledesOg det var det de første krige til at gøre brug afmed en total [[krigsstrategi]], der havde katastrofale konsekvenser for deltagerne.
 
Mange af de nationer, der kæmpede i 1. verdenskrig, deltog også i den 2., selv om de ikke altid var på samme side. Nogle af årsagerne til de to verdenskrige kunne sammenlignes, fordi Tyskland først overskred nabolandenes grænser. Nogle historikere har derfor den opfattelse, at verdenskrigene i virkeligheden var en europæisk borgerkrig fra 1914-1945.
På grund af [[industrialisering]]en og den teknologiske udvikling var de to verdenskrige i det 20. århundrede de første krige, der blev udkæmpet både til lands, vands og i luften. Således var det de første krige til at gøre brug af en total [[krigsstrategi]], der havde katastrofale konsekvenser for deltagerne.
 
Mange af de nationer, der kæmpede i 1. verdenskrig, deltog også i den 2., selvom de ikke nødvendigvis var på den samme side. På nogle områder var grundene til de to verdenskrige sammenlignelige, idet Tyskland var det første land til at overskride sine naboers grænser. Dette har ledt visse historikere til den opfattelse, at verdenskrigene i virkeligheden var en europæisk borgerkrig fra 1914-1945. Det er dog en stærk forsimpling af virkeligheden, idet 2. verdenskrig næppe var brudt ud, hvis det ikke havde været for [[Adolf Hitler]]. Hvor Tyskland før 1. verdenskrig med god ret kankunne hævde, at dedet var nødt til at "slå først" for ikke at blive klemt mellem Frankrig og Rusland, som var den første stormagt til at mobilisere, så betragter allenæsten seriøsealle historikere 2. verdenskrig som en[[Adolf tyskHitler]]s angrebskrig.
Opfattelsen overserglemmer også krigen i [[Fjernøsten]], der blev forårsaget af Japans territorialudvidelse, som begyndte uafhængigt af situationen i Europa.
 
Egentlig var verdenskrigene kun mulige på grund af – eller i det mindste hjulpet på vej af – hurtig [[kommunikation]] som [[telegraf]]er og [[radio]] samt hurtige transportmidler som [[dampskib]]e og [[jernbane]]r. Disse teknologierDet gjorde det militært muligt for militæret hurtigt at koordinere og transportere sighurtigt over store afstande.
 
== Verdenskrigenes konsekvenser ==
 
De1. to verdenskrige i detog 202. århundredeverdenskrig havdefik katastrofale konsekvenser. AldrigHverken før og aldrigeller siden er så mange mennesker – soldater somog civile – blevet dræbt i krig, og aldrig har verden set så store ødelæggelser. Tilsammen anslås det, at: mellem 60 og 100 millioner mennesker mistede livet, og de relativt få år. Til forskel fra andre militære konflikteraldrig har detverden væretset karakteristisk forstore beggeødelæggelser. verdenskrige, at deDe største ofre var at finde blandt civilbefolkningencivilbefolkningens frem for blandt soldaternesoldaternes. RentDer faktiskblev skelnedesjældent man sjældentskelnet mellem civile og soldater.
 
Resultatet af verdenskrigene havde en stor betydning for den videre verdenshistorieverdenshistorien. De gamle europæiske kolonimagter kollapsede på grund af krigenes enorme omkostninger. DerudoverMen krigene betød krigenedirekte, at vi i dag har en international sikkerhed gennem økonomiske og diplomatiske systemer, der blev oprettet som direkte følge af krigene. Institutioner såsomsom [[NATO]], [[FN]] og [[EU]] blev grundlagt netop for at sikre den fortsatte fredfreden og for at forhindre endnu en verdenskrig. Krigene var også med til at ændre vores hverdag. Det var under krigstidenkrigen, at man opdagede mange af de ting, vi tager for givet i dag,der eksempelviskom [[jetfly]], [[penicillin]], [[atomenergi]] og meget [[elektronik]].
 
Siden 2. verdenskrig sluttede i august 1945 med atombomberne over [[Hiroshima]] og [[Nagasaki]] i Japan, har der været en stor frygt for en eventuel 3. verdenskrig, som med al sandsynlighed ville involvere en større brug af [[atomvåben]]. At det ikke er kommet til sådan en krig endnudertil, tilskrives ofte det faktum, at en [[atomkrig]] ville være en altødelæggende konflikt, der i sidste ende kunne tænkes at udrydde hele [[menneskeheden]] eller i det mindste gøre en ende på [[civilisation]]en. Da [[Albert Einstein]] i sin tid blev spurgt om, hvilke våben en 3. verdenskrig ville blive udkæmpet med, svarede han: "Jeg ved ikke, hvilke våben 3. verdenskrig vil blive udkæmpet med, men 4. verdenskrig vil blive udkæmpet med sten og kæppe."
 
[[Kategori:Krig]]
Anonym bruger

Navigationsmenu